• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Balçova’da baştan sona garabet! ERHAN GÜLENÇ

Balçova’da baştan sona garabet!

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.05.2019, 00:00

Seferihisar Belediye Başkanlığı yaptığı 10 yıllık dönemde sıkı bir 'özelleştirmeci' olan ve belediyenin değerli arazilerini satan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Tunç Soyer, şimdi sıkı bir 'kamulaştırmacı' oldu! Borçları nedeniyle batık durumdaki Seferihisar ve Karşıyaka belediyelerine para aktarmak için bu belediyelerin gayrimenkullerini 'kamulaştırma' kılıfı altında satın almak için harekete geçen Soyer, şimdi de Balçova'da üzerinde Büyükşehir'e ait bir binanın yer aldığı arsayı aynı ad altında satın alıyor.

KAÇAK VE RUHSATI YOK

Açıkçası CHP'li Balçova Belediyesi'nin mali durumu Karşıyaka ve Seferihisar gibi değil, onların aksine bütçesi milyonlarca lira fazla veriyor ve bankada 31 milyon lirası olduğu belirtiliyor.
Bu yüzden Soyer'in diğer iki belediyeden yapacağı satın almalar için kullandığımız 'batak operasyonu' ifadesini Balçova için kullanamayız.
Ancak, Balçova'da satılacak arsa üzerindeki Büyükşehir'e ait binayla ilgili 18 yıldır süren bir 'garabet' var.
Çünkü, Büyükşehir tarafından Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın kullanımına tahsis edilen bina o dönemden bu yana kaçak ve ruhsatı yok... Evet yanlış okumadınız: Kaçak ve ruhsatı yok...
Bu durum Sayıştay raporuyla ortaya çıkarılmış durumda...
Yani, bu haldeki bir binada çocuklara yıllarca eğitim verilmiş!

KİM, NASIL HESAP VERECEK?

Bu 'garabet' durum Balçova Belediye Meclis toplantısında da gündeme geldi.
Bu arazinin Büyükşehir'e verilmesine karşı çıkan Balçova Belediye Meclisi AK Parti Grubu Başkan Vekili Erhan Çalışkan, ortadaki tuhaflığı şu sözlerle dile getirdi: "Yapıya ruhsat vermek belediyenin görevi, kaçak yapıya ceza kesmek ve kaçak yapıyı yıkmak da belediyenin görevi. Kimi kime şikayet edeceksin!
Burada eğitim gören çocuklarımızdan birine bir şey olsa, kim nasıl hesap verecek, Vakıf mı, Büyükşehir mi, Balçova Belediyesi mi belli değil! Şimdi vatandaş 'Projesine uygun yapılmayan ya da ruhsatsız yapılan yapılara Encümen'de binlerce lira ceza kesiyorsunuz, yıkım kararları alıyorsunuz. Niçin bu kurallara kendiniz uymuyorsunuz diye sorulduğunda ne cevap vereceğinizi, bunu adaletin hangi kefesine koyacağınızı merak ediyorum."

3 MİLYONDAN AZ OLMASIN

Belediye bütçesinin 28 milyon TL fazla verdiğini ve belediyenin bu arsadan gelecek paraya ihtiyacı olmadığını vurgulayan Çalışkan, "Büyükşehir, burada Balçova Belediyesi'nin malını yıllarca kullanmış işgalci pozisyonunda. Buranın mülkünü devretmek yerine Büyükşehir'e 25 yıllığına şartlı tahsis edebiliriz. Ya da burayı Büyükşehir'e kiraya verelim.
Burada Balçova Belediyesi'nin söz hakkı devam etsin" önerilerinde bulundu.
Ayrıca burasıyla ilgili Büyükşehir'in 1 milyon liranın altında bir değer tespit ettiği duyumunu aldıklarını ifade eden Çalışkan, en azından bu rakamın 3 milyon liranın üzerinde olması gerektiğini kaydetti.
Evet beyler!
Çalışkan'ın da söylediği gibi, bu kaçak ve ruhsatsız binada eğitim gören çocuklardan birine bir şey olursa bunun hesabını hanginiz, nasıl vereceksiniz?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA