• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Aydınlanma Evi bu kez Milas topraklarında!.. ERKİN USMAN

Aydınlanma Evi bu kez Milas topraklarında!..

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.09.2017, 00:00

Rasime- Recai Şeyhoğlu Kütüphaneler Zinciri, artık bir ulusal marka.
Bu kez 47. kütüphane 'Gülsüm Cengiz' adına, aydınlanma evinin 7'ncisi de 'Rasime Şeyhoğlu- Melih Cevdet Anday Aydınlanma Evi' olarak Ören/Milas toprağında hizmete açılıyor.
Şeyhoğlu, bir zamanlar siyaset ve eğitim enstitüsü öğrenciliği yaptığı Muğla topraklarında dostlarıyla buluştu. Hamdi Topçuoğlu, Mehmet Atilla ve Milas Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Mat ile bir araya geldi. Düşünce alışverişinde bulundular ve kültür- sanat olaylarında bölgenin önemli ilçesi Milas'ta kütüphane ve aydınlanma evi açmak için girişimde bulundular.
Başkan Muhammet Tokat'ın da onay vermesiyle adımları hızlandırdılar.
En uygun yer de Ören Belediyesi hizmet binasıydı.
Ören'de Melih Cevdet Anday'a ev sahipliği yapan, köy enstitülüleri bağrına basıp onlara her daim sahip çıkan Milas Belediyesi'nin yönlendirmesiyle Şeyhoğlular da harekete geçti ve geçtiğimiz günlerde ilk adım atıldı.
Zincirin 47. halkası olarak 3 bine yakın kitapla Gülsüm Cengiz Kütüphanesi, artık bundan böyle Ören'de...
Melih Cevdet Anday'ın eşi Suna Hanımın da bu sosyalkültürel projeye omuz vermesi üzerine aydınlanma evinin 'Rasime Şeyhoğlu - Melih Cevdet Anday Aydınlanma Evi' olarak düzenlenmesine karar verildi.
Kütüphaneci / aydınlanmacı Rasime Şeyhoğlu, şair- yazar Gülsüm Cengiz ve şair - yazar Melih Cevdet Anday, bu topraklarda bundan böyle birlikte anılacak.
Milas Belediyesi; değerbilir tutumu, aydınlanmaya olan ilgisi ve düzenlediği sanat olaylarıyla bölgenin 1 numarası olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.
Kitap aşığı / iyi okur Başkan Muhammet Tokat ve yardımcısı Zeynep Mat'ın özverisi ve yönlendirmesiyle Milas'ta bugün saat 19.30'da bu kültür mekanının açılışını yapıyor.
Ören'e kazandırılan bu kültür mekanının öğrenciler / öğretmenler ve kültür çevreleri için önemli bir kazanç olduğu dillendiriliyor.
Aydınlanma Evi'nde; her türlü aydınlanma araçları (özellikle gaz lambaları ve lüksler) ile uyarıcı- uyandırıcı objeler yer alıyor. Yanı sıra, Muzaffer İzgü'nün 'Kütüphaneciler İmparatoriçesi' olarak ilan ettiği Türkü Ana / Rasime Şeyhoğlu'na ait özel eşyalar ve kütüphane açılışlarından fotoğraflar ve kullandığı daktilo ve kalemler, kaset çalar, makaralı teyp ve ahşap kasa radyolar ve biblolar yer alıyor.
Melih Cevdet Anday'ın da bütün kitapları...
Uyarıcı- uyandırıcı ve aydınlatıcı objelerin bir arada bulunduğu aydınlanma evlerinin diğer altısı Bergama (2), Aliağa, Ayvalık, Sarıveliler / Karaman ve Antakya'da açılmıştı.
Aydınlanma Evleri'nin açılmasının başlıca amacı; anne sevgisi, kitap ve kütüphane aşkı ve kütüphane- etnoğrafya müzeciliğinin sevdirilmesi esasına dayanıyor.
Milas Belediyesi, dün Melih Cevdet'in heykelini dikmişti.
Bugün de benzeri bir projeyle gönüllere taht kuruyor.
Darısı diğer belediyelerin başına...

Bir sanatçının portresi

1947'de Ankara'da doğmuş.
İlk ve orta öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 1962'de İstanbul Belediye Konservatuvarına girmiş. Konservatuvara girişinin anlaşılır bir alt yapısı var. Çünkü Muammer Karaca, dedesinin kardeşi. Babaannesi ud ve cümbüş çalıyor. Babası tiyatro aşığı. Aynı zamanda iyi bir klasik gitarcı. Annesi, ağız mızıkası ustası.
Hal böyle olunca Neşet Betimen'e de konservatuvarın yolu gözükecek tabii ki...
1 yıl öğrenim gördüğü İstanbul Belediye Konservatuvarında Ojen Glezer'den trombon, Şerif Yüzbaşıoğlu'ndan solfej dersleri almış.
1963'te Ankara Devlet Konservatuvarının trombon bölümüne girmeye hak kazanan Betimen, burada ünlü tromboncu Ziya Polat'ın öğrencisi olmuş. Yaylı sazlarda öğrenim görmenin kapıları açılsa da o hep nefesli sazlara ilgi duymuş. Doktorlar, "Nefesli sazlar çalamaz." raporu verse de o nefesli sazlardan vazgeçmemiş hiç.
Neşet Betimen'in müzik dünyasında bir başkalığı var.
Konservatuvardan mezun olmadan devletin kadrolu sanatçısı oluyor.
Ve de çok ünlü ustalarla tanışıyor.
Cemal Reşit Rey, Hikmet Şimşek, Ferit Tüzün, Rengin Gökmen, Selman Ada, Niyazi Tağızade gibi...
Robert Wagner ve Rudolf Nureyev gibi ünlülerle de tanışma olanağını elde ediyor.
Ortam ve koşullar 'Yürü ya kulum' der gibi elinden tutuyor.
1970'li yıllardan itibaren de Ayla Algan, Ayten Alpman, Ajda Pekkan, Nükhet Duru, Nükhet Ruacan, Sezen Aksu, Zerrin Özer, Erkut Taçkın, Erol Evgin, Salim Dündar, Seyyal Taner, Banu gibi sanatçılara eşlik ediyor.
Turhan Yükseler, Atilla Özdemiroğlu, Onno Tunç, Timur Selçuk, Özdemir Erdoğan, Garo Mafyan, Aydın Özarı, Ömür Göksel, Sühehl Demirci gibi büyük aranjörlerin- bestecilerin çalışmalarında yer alıyor.
Bu arada İstanbul Devlet Opera Ve Balesi'ndeki görevi sürüyor ve turnelere çıkıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA