• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yemekli köy düğünleri ERKİN USMAN

Yemekli köy düğünleri

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.11.2017, 00:00

Geleneksel köy düğünleri ile ünlü olan Kaynaklar'da yılda yaklaşık 40-50 düğün yapılıyor. Bu düğünlerin vazgeçilmez uygulamalarından biri de, kazanlarda yemekler pişirip davetlilere sunmak. Böyle günlerde akla gelen ilk isim da leziz yemekleri ile tanınan Güldane İnceman. Güldane Hanım, köy meydanına kurduğu kazanlarda başta keşkek olmak üzere etli nohut pişiriyor ve tatlı olarak da zerde yapıyor. Bu sırada köyün yöresel ürünleri özenle kullanılıyor. Köyde yetişen hayvanların eti, keza köyde üretilen zeytinyağı ve yine köy buğdayından üretilen köy ekmeği de bu lezzetlere eşlik ediyor.
Köy düğünlerinde en az 300 kişilik yemekler hazırlandığı için, Güldane İnceman'e köyün erkekleri de yardımcı oluyor.
Özellikle kol gücüne ihtiyaç duyulan keşkek yapımı, erkeklere veriliyor.

Yaz gitti gidiyor... Kaynaklar'da ev hanımlarını bir tatlı telaş kaplar. Kollar sıvanır ve kış aylarında iştahla yenecek olan tarhana çorbasının malzemesi hazırlanır.
Güneşin kendini nazlı gösterdiği bugünlerde tarhananın güneşte iyice kuruması beklenir. Un, süt, domates başta olmak üzere üretim malzemeleri ehil ellerde küçük parçalar haline gatirilip çarşaflara serilir, kurulamaya bırakılır. Bir hafta, on gün sonra kuruyup oluşan tarhana, elle öğütülüp elekten geçirildikten sonra yenmeye hazırdır.

KADINA ŞİDDET YİNE GÜNDEMDE

Gündemde "Kadına şiddet ve bununla mücadele" var.
Kadına yönelik şiddet, kamuoyunda en çok kadın ölümleri olarak duyulmaktadır.
Fakat kadınların çok ciddi boyutta fiziksel şiddetin yanında cinsel, psikolojik, ekonomik de gördüklerini bilinmektedir.
Türkiye'de ve dünyada hala kadınların toplumsal konumları erkeklerden farklı görülmektedir. Birleşmiş Milletler kadına karşı, her türlü ayrımcılığın önlenmesi, sözleşmesinde devletlerin politik, sosyal, ekonomik ve kültürel sahalar başta olmak üzere bütün alanlarda kadınla erkeklerle, insan hakları ve temel özgürlüklerinde eşit olarak yararlanmalarında ve bu hakların, garanti etmelerini, ilaveten kadınların tam gelişmesini ve ilerlemesini sağlamak için bütün uygun önlemleri almaları gerektiğini hükme bağlamıştır. Türkiye kadına şiddetle ilgili sözleşmeyi onaylayan ilk ülke olmuştur.

Bu konuda birçok yasal düzenleme yapılmış ve önlemler alınmış olmasına rağmen şiddet olgusu halen toplumun kanayan bir yarası olarak varlığını devam ettiriyor...
Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü.
Prof. Mehmet Tokaç'ın görüşleri özetle şöyle; "Kadınlara sahip oldukları hakları öğreten, bu hakların demokratik yollarla talep edilmesini destekleyen, kadın-erkek eşitliğini tartışılacak bir konu olmaktan çıkarıp, toplumsal hayatın vazgeçilmez unsuru durumuna getiren modern bir eğitim anlayışı sorunun çözümünün anahtarıdır.
Son yıllarda ailenin ve sosyal yapının güçlendirilmesi, kadın ve erkek eşitsizliğinin giderilmesi, kadınların ve kız çocuklarının insan haklarının geliştirilmesi, korunması konularında başarılı projeler yürütülmektedir.
Bu projelere toplumsal desteğin de sağlanması halinde kadına şiddetin önlenmesinde önemli bir yol kat edilecektir.
Unutulmamalıdır ki, kadına yönelik şiddetle mücadelede tüm sivil toplum örgütlerine, yerel yönetimlere, siyasi partilere ve sendikaların kadın kolları temsilcilerine, yasama, yürütme ve yargıya büyük görevler düşmektedir. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, ancak devlet ve sivil toplum örgütlerinin koordineli işbirliği ile daha etkin olabilecektir. Devlet ve sivil toplum örgütlerinin koordineli işbirliği ile aile içi ve kadına yönelik şiddetin önlenmesinde önemli adımlar atılacağına inanmaktayız.
Nedeni her ne olursa olsun yeryüzünde hiçbir canlı, şiddeti asla hak etmemektedir."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA