• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Emekliye 5’i bir yerde zam FARUK ERDEM

Emekliye 5'i bir yerde zam

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.03.2016, 00:00

Bu yıl emekliler ve emekli olacaklar için ücretlerinin arttığı bir yıl oluyor. Özellikle rutin artışlar dışında geçtiğimiz yıl Temmuz'da 1.100 liranın altındaki maaşlara verilerek başlayan Ocak ayında her emekliye verilen 100 liralık seyyanen zam önemli bir rahatlık sağladı. Böylece 1.100 liranın altında maaş alanlar için seyyanen zam 200 lirayı bulurken yıllık artış da 2.400 lira olacak. Yine bu yıla özel bir artış da kendi işini yapan emekliler için gerçekleşti. Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi kaldırılınca bu emeklilerin maaşlarında bu ay ve gelecek ay yansıyacak olan yüzde 11.1'lik bir artış gerçekleşti. Bu yıla özel bir başka gelişme de promosyon olacak. Şu anda sıkı pazarlıklar sürerken Haziran'da ödemelerin yapılması ihtimali doğdu. Bu arada bu yıl emekli olacakların tüm bu artışlardan yararlanacak olması da sevindirici bir gelişme. İsterseniz bu yılki ücret değişikliklerine tek tek bakalım.

SSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİ:

11 milyon emeklinin önemli bir kısmını SSK ve Bağ-Kur'lular oluşturuyor. Bu emeklilerimizin maaşları 2016'da 5 farklı artışa kavuşacak.

Ocak ayında her emeklinin maaşına 100 lira seyyanen zam yapıldı. Bu zamlar Ocak maaşıyla birlikte yatırıldı.

Ocak'ta oluşan 6 aylık enflasyon farkı yüzde 3.86 olarak maaşlara yansıtıldı.

Kendi işini yapan, bir şirkete ortak olan emeklilerin maaşındaki yüzde 10'luk kesinti kaldırıldı. Nisan maaşında yüzde 11.1'lik bir artış olacak.

Bankalarla yapılan promosyon görüşmeleri hız kazandı. Her emekliye 3 yıllık dönem için 900 lira ödenmesi gündemde. Maaş alınan bankalar bu parayı ödeyecek. Ödemelerin Haziran'da yapılması bekleniyor.

Temmuz ayında maaşlar yeniden artacak. Oluşacak 6 aylık enflasyon ücretlere yansıtılacak. Hesaplamalara göre bu artışın yüzde 4-5 olması bekleniyor.

MEMUR EMEKLİLERİ:

Memur emeklilerinin maaş zamları toplu sözleşme görüşmelerinde belirleniyor. Buna göre de iki yıllık artışlar belli oluyor. Eğer enflasyon oluşursa bu da fark olarak ödeniyor. Memur emeklilerinin 2016'da alacakları zamlar ise şöyle:

Ocak ayında toplu sözleşmeden doğan yüzde 6 oranında zam maaşlara yansıdı.

Oluşan enflasyon farkı da yüzde 0.90 olarak Ocak maaşına ilave edildi.

Kendi işini yapan ya da şirket ortağı olan memur emeklisinin kesintisi de kalktı. Yüzde 11.1'lik artış Mart ayıyla birlikte ödendi.

Promosyon görüşmeleri tamamlandığında memur emeklileri de 900 lira olması beklenen ödemeleri Haziran'da alacak.

Temmuz'da memur emeklileri toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzde 5'lik zam alacak. Bunun üzerinde enflasyon olursa o da ilave edilecek.

Emekli adaylarına müjde

Yukarıda saydığımız zamların büyük çoğunluğu bu yıl emekli olacaklar için de geçerlilik kazandı. Yani 31 Aralık 2016 tarihine kadar emekli olacak tüm SSK ve Bağ-Kur'lu vatandaşlar bu zamlardan yararlanacak. Seyyanen zam yasasına eklenen bir madde ile bu sağlandı. Örneğin; Temmuz'a kadar emekli olacakların önce 2016 Ocak ayı itibariyle aylık tutarı hesaplanacak. Buna da Ocak'taki yüzde 3.86 enflasyon zammı ve 100 lira seyyanen artış eklenerek maaş ödenecek. Temmuz zammı ayrıca verilecek. Temmuz'dan sonra emekli aylığı bağlanacak kişinin de önce 2016 Ocak ayı itibariyle aylık tutarı hesaplanacak. Buna da Ocak'taki yüzde 3.86 ve 100 lira artış ile Temmuz'daki enflasyon zammı eklenerek maaş ödenecek.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİSİ:

  1. Seyyanen 100 TL
  2. Ocak enflasyon farkı
  3. Çalışıyorsa Nisan kesinti zammı
  4. Haziran promosyon
  5. Temmuz enflasyon farkı

MEMUR EMEKLİSİ:

  1. Ocak toplu sözleşme zammı
  2. Ocak enflasyon farkı
  3. Çalışıyorsa Mart kesinti zammı
  4. Haziran promosyon
  5. Temmuz toplu sözleşme zammı (ayrıca enflasyon farkı)

Ek ödeme yüzde 4

Emekliler maaşlarının dışında yüzde 4'lük (800 liranın altındaki maaşlar için yüzde 5) ek ödeme alıyor. Maaşlar arttığında yüzde 4'lük ek ödeme tutarı da artıyor. Bunu e-devlet sitesinden ya da SGK'dan alacağınız maaş pusulasından rahatça görebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA