• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Asgari ücret inmeyecek FARUK ERDEM

Asgari ücret inmeyecek

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.04.2016, 00:00
Eylül’de artacak vergi dilimi nedeniyle, asgari ücretin 70 TL düşeceği yönündeki endişeleri gideren Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Sorunu çözeceğiz” dedi Maliye Bakanı Naci Ağbal'dan, hükümetin seçim vaadi çerçevesinde 1300 liraya çıkarılan asgari ücretin Eylül ayından sonra artacak vergi dilimi nedeniyle 70 lira düşeceği yönündeki endişeleri giderecek bir açıklama geldi. Konuyla ilgili Yeni Asır'ın sorusunu cevaplandıran Ağbal, "Sistemi değiştirmeden sorunu çözmek için Çalışma Bakanımız ile yeni bir formül üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Seçim vaadi


İşadamı Ahmet Arslan'ın organizasyonunda İstanbul'da gerçekleştirilen Fikir Sofrası sohbetlerinin konuğu olan Maliye Bakanı Ağbal, önemli açıklamalar yaptı. Toplantıda Yeni Asır'ın, asgari ücretlilerin Eylül ayından sonra ücretlerinde 70 lira düşüş olacağı yönündeki endişeleriyle ilgili sorusunu cevaplandıran Ağbal, "Evet Eylül sendromumuz var. Asgari ücretin net 1300 lira olacağını seçimlerden önce vaat etmiştik. Bunu gerçekleştirdik. Şimdi Eylül ayından sonra vergi dilimi artacak. Artan gelirden daha fazla vergi alınması sisteminin değişmesi mümkün değil, değiştirmeyi de düşünmüyoruz. Ancak asgari ücretle çalışanlar özelinde üzerinde çalıştığımız bir konu var. Bunu Çalışma Bakanımız Süleyman Soylu ile birlikte çalışıyoruz. Sistemi değiştirmeden sorunu çözecek bir formül üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.

100 TL destek

Ağbal bu noktada artan asgari ücretin işverenlere getirdiği ek yükün bir kısmını karşıladıklarını da hatırlatarak, "Her ay çalışan başına 100 liralık destek veriyoruz. 1 yıl sürecek bir destek. Bu desteğin maliyeti 9.6 milyar lira. Bu yükü devlet karşılıyor" dedi. Vergi konusundaki beklentilerle ilgili düşüncelerini de paylaşan Ağbal, meyve-sebze, et gibi ürünlerin perakende fiyatında KDV indirimi talebi olduğunu belirtti. Ağbal, "Kimse bizden vergi oranlarında bir indirim beklemesin. Vergi affı konusunda kamuoyundaki söylemler de doğru değil. Vergi affı diye bir düşüncemiz de söz konusu değil" diye konuştu.

"Reformlar önemli"

Fikir Sofrası Başkanı Ahmet Arslan, uluslararası piyasaların birbiriyle bütünleşmiş adeta tek bir pazar halini aldığını dile getirdi. "Türkiye'nin büyüme hedeflerini değerlendirirken küresel arz ve talepleri dikkate almak, yabancı sermayenin değişimlerini incelemek, küresel gelir gider dengelerini göz önünde bulundurmak, para politikalarını belirlerken de FED gibi kurumların politikalarını incelemek gerekiyor" diyen Arslan, "Küresel gelişmeler ile birlikte Türkiye'de gerçekleştirilmesi beklenen kamu yönetimi, kamu maliyesi, reel ekonomide köklü değişim reformları da ekonomik büyüme hedeflerinin yakalanması için önemli" diye konuştu.

Asgari ücrette düşüş nasıl olacak?

Gelir vergisi dilimleri her yıl yeniden belirleniyor. Gelir vergisinin ilk dilimi yüzde 15'lik olan bölüm. 2016 için bu rakam 12 bin 600 lira oldu. Bu rakam aşıldığında vergi oranı yüzde 20 olacak. Dolayısıyla Eylül'den sonra asgari ücretlilerin vergi oranı yüzde 20 olacak. Bu da brüt üzerinden anlaşanlar için 70 liralık bir düşüş anlamına geliyor. Net üzerinden anlaşanlar, aynı maaşı alacak, işverenler bu artışı karşılayacak. Bakan Naci Ağbal, brüt üzerinden anlaşanların da maaşlarının düşmemesini sağlayacak bir formül üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA