• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Toplu ödeme yap emekli ol FARUK ERDEM

Toplu ödeme yap emekli ol

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.11.2017, 00:00

Geçtiğimiz yıl çıkartılan yeniden yapılandırma yasası ile milyonlarca vatandaş borcundan kurtulmuştu.
Bu arada borcu olduğu için şartları tamam olmasına rağmen emekli olamayan vatandaşlar da fırsatı değerlendirip emekli olmuşlardı.
Şimdi TESK ve Ziraat Bankası öncülüğünde yeni bir erken emeklilik fırsatı daha ortaya çıktı. Kurum ile banka arasında yapılacak bir protokol ile borçlu vatandaşlar kredi alacak ve emekli olabilecek.
Düşük faizli kredinin geri ödemeleri de emekli maaşından kesilerek yapılacak.
Bağ-Kurlular kuruma borçları olduğu zaman şartlar oluşsa da emekli olamıyor.
Protokol olmadığı için detaylar kesinleşmedi. Ancak önceki uygulamalardan yola çıkarak kafalardaki soruların cevaplarını verelim.

- Yararlanma şartları neler?

Öncelikle yaş, yıl ve prim günü şartlarının tamamlanmış olması gerekiyor. Borcu olduğu için emekli olamayanlara bu fırsat sunulacak. Şartları tamamlamak için doğum ya da askerlik borçlanması ve ihyadan (prim canlandırma) da yararlanmak mümkün.

- Borç nasıl ödenecek?

Banka ile yapılan protokollerde düşük faiz uygulanıyor. Para peşin olarak verilip SGK'ya aktarılıyor. Geri ödemeler ise emekli maaşından taksitlerle yapılıyor. Genelde 48 aya kadar taksit oluyor.

- Önce bankaya mı gidilecek?

Hayır, önce SGK'ya giderek "Prim borcunu ödemesi halinde emekli olabilir" yazısı almak gerekiyor. Bu yazıyla bankaya gidilecek.


- Hangi Bağ-Kur'lular kredi alabilecek?

Tarım (çiftçi) Bağ-Kur'lu olanlar, Esnaf Bağ-Kur'lusu, şirket ortakları ve muhtarlar...

EK ÖDEMEYİ ANA PARA BELİRLİYOR

Ben SSK emeklisiyim. Zaman zaman 'ek ödeme' diye bir şey duyuyorum. Bu ek ödemeyi ben alabiliyor muyum? Alıp almadığımı nasıl öğrenirim. Ek ödeme kaç lira oluyor? Sabit DURU

Emeklilerimizin kafasını karıştıran konulardan birisi de ek ödeme. Birçok emekli bankaya yatan miktara bakıp 'benim maaşım bu' diyor. Oysa bu para ek ödemeyle birlikte yatırılan para olduğu için asıl maaş farklı. Diyelim ki, bir emeklimizin maaşı 1.500 lira. Bu emeklimize ayrıca yüzde 4 oranında ek ödeme de veriliyor. Böylece bankaya yatan para 1.560 lira oluyor. Bu ek ödeme her ay maaşa ekleniyor.
Maaşa zam yapılacağı zaman ana ücrete zam yapılıyor. Yani yukarıdaki örnekten yola çıkarsak yüzde 10 zam yapıldığında 1.500 liralık maaş 1.650 lira oluyor. Bu kez bankaya yatan para ise yüzde 4 ek ödemeyle 1.716 lira oluyor. Ek ödemenizi ve maaşınızı e-devlet sisteminden kolayca görebilir ya da SGK'ya gidip maaş pusulası isteyebilirsiniz.

EMEKLİ OLMAK İÇİN ÇOK GENÇSİNİZ

01.10.1995 doğumluyum. 01.07.2013 tarihinde sigortalı olarak ise başladım. Çalıştığım firma küçülmeye gittiğim için işten çıkartıldım. Şu an da işsizlik maaşı alıyorum. İş bakmaya gittiğimde yaştan dolayı kimse işe almıyor. Emekli olmam için ne yapmam lazım? Zülfiye ÖZDEMİR

Verdiğiniz bilgilere göre henüz 22 yaşındasınız. Emekliliği düşünmek için henüz çok erken ki zaten 4 yıldır çalışıyorsunuz. İş bulamamanız yaşınızın genç olması mı onu anlayamadım.
Ancak emeklilik için 58 yaşını beklemeniz gerekiyor. İşe giriş tarihinize göre emeklilik şartlarınız 7.200 gün ve 58 yaş. Bu yaştan önce emekli olmanız mümkün değil. İŞKUR'dan işsizlik maaşı aldığınız için kuruma kayıtlısınız.
İŞKUR'a giderek iş ve meslek danışmanlarından ücretsiz yardım alabilirsiniz.
İŞKUR size yeni iş imkanları önerecektir. Ayrıca yine İŞKUR'un meslek kurslarına da katılabilirsiniz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

01.07.1979 sigorta girişim var. Doğum tarihim 15.05.1961. Toplam 4151 günüm var. Bu şartlarda 3600 günde emekli olabilir miyim? Ali ERGÜN

Prim günleriniz 4A yani SSK ise SGK'ya müracaat ederek emekli olabilirsiniz. Ancak priminizi 5 bine tamamlarsanız tam emeklilik imkanınız da var.

18.09.1970 doğumluyum. 1990 yılı Ocak ayında işe başladım. 6200 günüm var. Emekli olabilir miyim? Hakan SANCAK

25 yıl 52 yaş ve 5525 gün şartlarınız var. Yılınız ve priminiz tamam. 18.09.2022 tarihinde emekli olabilirsiniz.

05.10.1993 yılında sigortalı oldum. Aralıklarla çalıştım. Şimdi devam ediyorum. 5100 günüm var. 1972 doğumluyum. Serpil AYDIN

20 yıl 50 yaş ve 5675 gün şartlarınız var. Yılınız tamam. Priminizi tamamlayıp 2022 yılında emekli olabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA