• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Emekliler zam hesabı yapıyor FARUK ERDEM

Emekliler zam hesabı yapıyor

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.04.2018, 00:00
12 milyon emekli için ikinci zam ayı yaklaşırken oranlar da belli olmaya başladı. Her ay açıklanan enflasyon rakamları emeklilerin alacağı zamları belirliyor. İlk üç aylık enflasyon belli oldu

Türkiye'de emeklilerin maaşları yıldı iki kez artırılıyor. Yaklaşık 12 milyon emekli vatandaş için Ocak ve Temmuz ayları zam ayları olarak belirlenmiş durumda. Sosyal Güvenlik Kurumu tüm kurumları çatısı altında toplamasına rağmen maalesef zam belirlemesinde ve emeklilik hesaplanmasında hala ayrılıklar devam ediyor. Dolayısıyla memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zamları farklı yöntemlerle belirleniyor.
Aynı şekilde Bağ-Kur sigortalıları ile SSK ve Emekli Sandığı sigortalılarının prim ödeme şartları ve emeklilik hesaplamaları da farklı yapılıyor. Umarız bu konularda da bir birlik sağlanır ve devrim yapılıp tüm emeklilik hesapları tek hale getirilir. Bu noktada emeklilerin maaş zamlarının da tek noktada birleştirilmesi gerekiyor.

RAKAMLARA GÖRE

Memur emeklileri toplu sözleşme görüşmelerinde belirlenen 2 yıllık zam oranlarını öğrenirken SSK ve Bağ-Kur emeklileri de çıkacak 6 aylık enflasyonu bekliyor. 2018'in ilk yarısında gerçekleşen enflasyon SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz zammını belirleyecek.
Bu da 3 Temmuz'da enflasyon verilerinin açıklanmasıyla ortaya çıkacak. Ancak zam oranı şekillenmeye başladı. Emeklilerin zam oranını bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşecek enflasyon belirlerken, bunun ilk 3 aylık döneminin verisi belli oldu. TÜİK'in açıklamasına göre;
Ocak-Mart enflasyonu yüzde 2.77 olarak gerçekleşti. Yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı 3 aylık enflasyona göre yüzde 2.77 olarak görünüyor. Geriye 3 veri kaldı.
Nisan, Mayıs ve Haziran enflasyonu verileri de eklenecek.
SSK ve Bağ-Kur'luların Temmuz artışı ortaya çıkacak.
Geçtiğimiz yılın sonuna doğru yayımlanan 2018 Yılı Programı'nda 6 aylık enflasyon tahminine göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz zammının yüzde 4.02 olabileceği kaydedilmişti.
Ancak sonradan Merkez Bankası'nın 2018 yılı enflasyon tahminini yüzde7'den yüzde 7.9'a yükseltmesi, zam oranlarının daha yüksek çıkabileceğini ortaya koymuştu.
Böylece Temmuz zammının yüzde 5'i bulması bekleniyor. Bu şekilde oluşacak bir enflasyon yüzde 3.5 toplu sözleşme zammı alacak olan memur emeklileri için de fark anlamı taşıyor. Yüzde 3.5'un üzerinde çıkacak enflasyon ile aradaki fark da memur emeklilerine ödenecek. Hesaplar şimdiden yapılmaya başlandı.
Önümüzdeki enflasyon verileri açıklandıkça rakamlar da netleşecek.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi tüm emeklilerin zam oranlarının toplu sözleşmede belirlenmesi en adil sonucu da doğuracaktır.
Bu toplantıların bir bölümüne emeklileri temsilen de katılım olursa bir konsensüs içinde oranlar belirlenebilir.

MEMUR EK İŞ YAPABİLİR Mİ?

Bir memurun ofis, büro veya dükkan açmadan sadece sosyal medya üzerinden tanıtım ile dış çekim fotoğrafçılık yapması mümkün müdür? Cezai bir durum gerektirir mi? Osman ÇERÇİ

Memurların ve diğer görevlilerin başka işlerde de çalışmalarıyla ilgili olarak çerçeveyi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çiziyor. Buna göre, memurlar sosyal güvenlik anlaşması ile bir işyerinde çalışamıyor, ya da kendi adlarına Bağ-Kur kapsamında işyeri kuramıyor. Devlet Personel Başkanlığı'nın içtihatlarına göre bazı faaliyetleri yapabiliyor.
Görevini küçük düşürücü davranışlardan kaçınmak ve sosyal güvenlik ilişkisi kurmamak şartıyla memurlar dizi veya filmlerde ya da tiyatro oyunlarında rol alabiliyor. Ayrıca sahneye çıkıp şarkı söyleyebiliyor, bir müzik şirketiyle telif sözleşmesi yaparak CD de çıkartabiliyor.
Memurlar esnaflık ya da tüccarlık yapamıyor ancak anonim ve limited şirketlere hisse ortağı olabiliyor. Sadece şirketi temsil edici bir pozisyonda olamıyor.
Devlet memurunun aracını kiraya vermesi, Türk Ticaret Kanunu'na göre, (tacir) veya (esnaf) sayılmayı gerektirecek bir ticari faaliyet sayılmıyor. Bu yüzden aracını bir şirkete kiraya verebiliyor.
Gayrimenkul ve menkul geliri elde edebilirler, zirai kazanç sağlayabilirler, bilirkişilik ve hakemlik yapabilirler, sosyal ve mesleki nitelikteki kuruluşların organlarında görev alabilirler.
Eğitim ve öğretim faaliyetlerinde görev alabilirler, hisse senedi alım satımı yapabilirler. Yani yapılacak fotoğrafçılık işinin Türk Ticaret Kanunu'na göre tacir veya esnaf sayılmayı gerektirecek bir faaliyet olmaması gerekiyor. Ayrıca sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı işte olmaması isteniyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM?

1960 doğumluyum, sigorta başlangıcım 11.07.1980. 3.600 günden emeklilik hakkım bulunuyor mu? Semih KARABOĞA
Prim gün sayınızın miktarını yazmamışsınız. 3600 prim günden emekli olabilmek için öncelikle 3.600 günü tamamlamanız gerekiyor. Tamamladığınızda da 60 yaş şartıyla emekli olursunuz. Tam emeklilik için ise 5000 gün gerekiyor. Yaş şartı tamam.

05.10.1992 tarihinde sigortalı oldum. 6800 günüm bulunuyor. 1971 doğumluyum. Ne zaman emekli olabilirim? Ebru ATAK
20 yıl 49 yaş ve 5600 gün şartlarınız bulunuyor. Priminiz ve yılınız tamamlanmış. Yaşınızın dolacağı 2020 yılında emekli olursunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA