• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Hasta bakanın maaşına zam FARUK ERDEM

Hasta bakanın maaşına zam

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.04.2018, 00:00
Bakıma muhtaç olan engellilerin yakınlarına devlet her ay maaş veriyor. Bunun için belirli şartlar gerekiyor. Şu anda bin 85 lira olan maaş bin 150 liraya çıkacak

Temmuz ayında birçok kesimin aldığı ücretlere zam gelecek. Emekliler, memurlar, yaşlılar için ödenen maaşlar enflasyona bağlı olarak ve belli endekslerle artırılıyor.
Temmuz'da zamlanacak bir maaş da engelli ve hasta yakınına bakanlara ödenen maaş.
Şu anda 1085 lira olan bu maaş Temmuz'da 1.150 liraya kadar çıkacak.

KİMLER MAAŞ ALIYOR?

Başkalarının bakımına muhtaç engelli yakınına bakanlara bu maaş veriliyor. Ancak bunun için hem hasta açısından hem de bakıcının geliri açısından bazı şartlar söz konusu oluyor. Engelliye bakan kişinin evde bakım parası alabilmesi için engellinin en az yüzde 50 oranında engeli olduğunun sağlık kurulu raporuyla tespit edilmesi gerekiyor.
Tabi bu raporda 'ağır engelli' ibaresinin bulunması da isteniyor. Yani bakıma muhtaç olması gerekiyor. Bu para engellinin, ya da hastanın kan bağı olan akrabasına veriliyor.
Üvey akrabaların da bakım parası alma hakkı bulunuyor.
Sağlık raporuyla birlikte bakım ücreti alacak kişilerin gelir durumlarına da bakılıyor. Evde yaşayan sayısına toplam gelir bölünüyor.
Eğer çıkan rakam bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3'ünden (bu yıl için 967 lira 27 kuruş) daha az ise bakım ücreti almaya hak kazanılıyor.
Burada net asgari ücret hesabına dikkat etmekte fayda var.
2018 için belirlenen net asgari ücret 1.603 lira 12 kuruştur.
Ancak kişi başı gelir hesabı yapılırken net asgari ücretten Asgari Geçim İndirimi'nin (AGİ) düşülmesi gerekiyor.
Hesap 1450 lira 94 kuruş üzerinden yapılıyor.
Daha önce başvurup gelir dolayısıyla başvurusu reddedilenler bu yeni rakam üzerinden yeniden başvuru hakkına sahip.

KAYMAKAMLIĞA BAŞVURUN

Evde bakım parası alabilmek için başvuruların ikamet edilen yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il veya ilçe müdürlüklerine yapılması gerekiyor.
Bu kurumlar da genellikle kaymakamlıklarda bulunuyor.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri başvurularınızla ilgili işlemleri yerine getiriyor.

İŞE GİRİŞ TARİHİ ÖNEMLİ

2014 SSK girişliyim.
Şuan çalışmıyorum, 3.386 prim gün sayım var. Ne zaman emekli olabilirim? 1982 doğumluyum. Nur ATLI

İşe giriş tarihinize baktığımızda bugüne kadar bile çalışsanız 3.386 gün priminizin olması mümkün görünmüyor.
4 yılda en fazla 1440 gün çalışabilirsiniz. Daha önce bir sigortanız ve çalışmanız varsa o tarihi de vermelisiniz. Eğer ilk sigorta olduğunuz tarih 9 Eylül 1999 öncesinde ise 3.600 gün ile ve 58 yaşında emekli olursunuz.
Eğer girişiniz daha sonra örneğin 2014 yılı ise yine 58 yaşında ancak bu kez 7200 gün ile emekli olabilirsiniz.
3600 gün ve 15 yıl ile kısmi emeklilik hakkı sadece 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için geçerli maalesef.
Daha sonra sigortalı olanlar bu haktan yararlanamıyor.

ÇİFT MAAŞ OLMUYOR

SGK emeklisi çalışmayan bir kadın, Bağ-Kur'lu vefat etmiş eşinden (8 Nisan 2018 vefat) ve Emekli Sandığı emeklisi vefat etmiş (5 Temmuz 2010) babasından maaş alabilir mi? Duygu BİLGİN

Kadın ya da erkek ölen eşten maaş almaya çalışmak ya da emekli olmak engel teşkil etmiyor. Yani bir kişi çalışıp gelir elde etse de ya da emekli olarak maaş alsa da vefat eden eşinden ölüm maaşı alabiliyor. Burada tek şart evlenmemesi gerekiyor. Evlendiği takdirde eşinden aldığı maaş kesiliyor.
Ancak yetim maaşında aynı durum söz konusu değil Yetim maaşı almak için herhangi bir gelirinin olmaması şartı aranıyor. Yani babadan maaş alabilmek için bir gelirinin olmamasına bakılıyor. Özellikle 2008'den sonra hem ölen eşten hem ölen babadan maaş almak mümkün olmuyor. Soruya dönersek bahsedilen kişi emekli olmasına rağmen eşinden ölüm maaşı alabilir ancak babasından alamaz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA