• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Evlenene 55 bin lira FARUK ERDEM

Evlenene 55 bin lira

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.04.2018, 00:00

Türkiye'de evlenmek isteyen gençler ile ev almak isteyenlere devlet desteği veriliyor. Bu destekten bu güne kadar binlerce vatandaş yararlanırken son çıkartılan 7103 sayılı torba yasa ile destek miktarları da artırıldı. Böylece vatandaşlara ödenecek paraların miktarları da yükselmiş oldu. Çeyiz desteğinde miktar 5 bin liradan 7.500 liraya konutta ise 15 bin liradan 20 bin liraya çıkmış oldu.
Eğer çiftlerin her ikisi de sisteme girerse bu kez rakam onlar için ikiye katlanmış olacak.
Bankalarda TL cinsinden çeyiz hesabı açan ve asgari 3 yıl boyunca sistemde kalıp 27 yaşını doldurmadan evlenenlere devlet katkısı ödeniyor.
Bu katkı oranı torba yasa ile yüzde 20'den 25'e; azami katkı tutarı ise 5 bin liradan 7 bin 500 liraya yükseldi. Nişanlılar ayrı ayrı hesap açtırırlarsa alacakları katkı 15 bin lirayı bulacak.

KONUTTA MİKTAR FAZLA

Konut sahibi olmayan Türk vatandaşlarına, yurt içinde alacakları ilk ve tek konut için de devlet katkısı ödeniyor.
Yine bunun için de bankalarda hesap açtırıp 3 yıl sistemde kalma şartı bulunuyor.
Bu destek için de torba yasada yapılan değişiklik ile katkı oranı yüzde 20'den yüzde 25'e çıkartıldı.
Ödenecek miktar da böylece 15 bin liradan 20 bin liraya kadar çıkabilecek. Burada da nişanlıların ikisinin birden ayrı hesap açmaları halinde destek miktarı 40 bin lirayı bulabilecek.

KONUT HESABINDAN NASIL YARARLANILIR?

Tamamı kendisine ait bir konutu bulunmayan Türk vatandaşları bankalara Türk Lirası cinsinden konut hesabı açtıracak.

Konut hesabı açtıran kişi açılış tarihinde hesaba 30 bin TL'ye kadar para yatırabilir.

Konut hesabı açtıran kişiler tercihlerine göre isterlerse ayda bir, isterlerse de üç ayda bir hesaba ödeme yapabiliyor. Söz konusu ödemelerini aylık olarak yapan kişiler ayda en az 250, en fazla 2.500 TL, üç aylık ödeme yapanlar için de en az 750, en fazla 7.500 TL yatırabiliyor.

Konut hesabına aylık ödeme yapmayı tercih eden bir kişinin bir yıl içerisinde üçten fazla kez, üç aylık ödeme yapmayı tercih eden kişinin ise bir yıl içerisinde birden fazla kez hesaba ödeme yapmaması halinde bu kişilere devlet katkısı ödenmiyor. Bu durumlarda açılan hesap, konut hesabı statüsünden çıkartılıyor.

Konut hesabı katılımcısı hesapta biriken parayı bir yıl içerisinde en fazla iki kez çekebiliyor.

Konut hesabına 36 ila 47 ay arasında para yatıranlar hesapta biriken paranın yüzde 15'ini 13 bin TL'yi geçmemek üzere, 48 ila 59 ay para yatıranlar hesapta biriken paranın yüzde 18'ini 14 bin TL'yi geçmemek üzere ve 60 ay ve üzerinde para yatıranlar ise hesaptaki paranın yüzde 25'ini 20 bin TL'yi geçmemek üzere destek olarak alabiliyor.

ÇEYİZ HESABI NASIL AÇILIR?

Çeyiz hesabı bankaların yurt içindeki şubelerinde Türk Lirası cinsinden açılıyor.

Çeyiz hesabı açtıran kişi çeyiz hesabı açılış tarihinde hesaba 18 bin 822 TL'ye kadar para yatırabilir.

Çeyiz hesabı açtıran kişiler isterlerse ayda bir, isterlerse üç ayda bir hesaba ödeme yapabilirler. Ödemelerini aylık olarak yapan kişiler ayda en az 125, en fazla 1.254 TL ödeme yapabilirler. Üç aylık ödeme yapanlar için ise alt limit 376, üst limit 3.764 TL'dir.

Çeyiz hesabına aylık ödeme yapmayı tercih eden bir kişinin bir yıl içerisinde üçten fazla kez, üç aylık ödeme yapmayı tercih eden kişinin ise bir yıl içerisinde birden fazla kez hesaba ödeme yapmaması halinde bu kişilere devlet katkısı ödenmez.

Çeyiz hesabı açtıran kişilerin devlet desteğinden yararlanabilmeleri için sistemde en az üç yıl kalmaları gerekmektedir.

Çeyiz hesabına 36 ile 47 ay arasında para yatıranlar hesapta biriken paranın yüzde 10'u 5 bin 19 TL'yi geçmemek üzere, 48 ila 59 ay para yatıranlar hesapta biriken paranın yüzde 15'ini 5 bin 646 TL'yi geçmemek üzere ve 60 ay ve üzerinde para yatıranlar ise hesapta biriken paranın yüzde 25'ini 7 bin 500 TL'yi geçmemek üzere devlet katkısı olarak alabilirler.

ÇİFT MAAŞ OLMUYOR

SGK emeklisi çalışmayan bir kadın, Bağ-Kur'lu vefat etmiş eşinden (8 Nisan 2018 vefat) ve Emekli Sandığı emeklisi vefat etmiş (5 Temmuz 2010) babasından maaş alabilir mi? Duygu BİLGİN

Kadın ya da erkek ölen eşten maaş almaya çalışmak ya da emekli olmak engel teşkil etmiyor. Yani bir kişi çalışıp gelir elde etse de ya da emekli olarak maaş alsa da vefat eden eşinden ölüm maaşı alabiliyor.
Burada tek şart evlenmemesi gerekiyor. Evlendiği takdirde eşinden aldığı maaş kesiliyor.
Ancak yetim maaşında aynı durum söz konusu değil Yetim maaşı almak için herhangi bir gelirinin olmaması şartı aranıyor. Yani babadan maaş alabilmek için bir gelirinin olmamasına bakılıyor. Özellikle 2008'den sonra hem ölen eşten hem ölen babadan maaş almak mümkün olmuyor.
Soruya dönersek bahsedilen kişi emekli olmasına rağmen eşinden ölüm maaşı alabilir ancak babasından alamaz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA