• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzin süresi 10 kez bile bölünür FARUK ERDEM

İzin süresi 10 kez bile bölünür

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.06.2018, 00:00
Çalışanların kullanacağı yıllık izinler yeni düzenlemeyle istenilen güne kadar bölünüyor. İlk 10 gün kullanılmak üzere kalan günleri, isterseniz 1’er gün bölebilirsiniz

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte çalışanların izin planları da başlamış oldu.
Birçok işyerinde bu konuda anlaşmazlıklar da yaşanıyor. Bugün sizlere senelik izinler hakkında genel bilgiler vermek istiyorum.
Senelik izin süreleri İş Kanunu'na göre belirlenmiş durumda. Memurlar ve gazeteciler gibi farklı mesleklerde ise özel kurallar geçerli. Ama genel olarak 4A'lı çalışanların izin süreleri kıdeme göre belirleniyor. Bir yılı dolduran bir çalışan için kıdemine göre izin kullandırılıyor. 1-5 yıl arası çalışanlar 14 gün, 5-15 yıl arası 20 gün, 15 yıl ve daha fazlası için 26 gün izne hak kazanılır. 50 yaş üstü ve 18 yaş altı çalışanların izinleri 20 günden az olamıyr.Yıllık izin için gerekli 1 yıl hesaplanırken işyerinde bulunulan tüm zamanlar dikkate alınır. Yani deneme süresi de bu 1 yıla dahil edilir. Doğum izni gibi yasal izinler de iş yerinde bulunulmazsa bile 1 yıllık süre hesabına katılır.

RESMİ TATİLLER DAHİL

Yıllık izin süresine denk gelen örneğin Pazar tatili ya da bayram tatilleri izin süresine eklenir. Bunlar yıllık izin süresinden sayılmaz. 14 gün izni olan bir çalışan 2 günlük Pazar tatiliyle 16 gün izin yapar. İzin hakkının yanması söz konusu değildir. Çeşitli sebeplerle kullanılmayan izinler ya sonraki dönemde kullandırılır ya da iş akdinin feshedilmesi sırasında son maaştan parası ödenir.
Yıllık izin, son düzenlemeye göre ilk bölümü 10 günden az olmamak üzere istenilen güne kadar bölünebilir. Burada işverenle anlaşmak gerekir. Yıllık izinler ücrete göre değil, meslekteki hizmet süresine göre hesaplanır.

İSTEĞE BAĞLI ÖDENİR

21.08.1968 doğumluyum.
02.08.2005 sigorta ilk işe giriş tarihim. 3500 gün sigortalılığım var.
Sigorta primlerimi dışardan ödemek istiyorum.
Bağ-Kurdan mı sigortadan mı emekli olmak daha avantajlı? (Hülya)

Normal şartlarda işe giriş tarihinize göre 7 bin gün ve 58 yaş şartıyla emekli olursunuz.
Ancak priminiz eksik. Bunu çalışarak ya da isteğe bağlı ile tamamlayabilirsiniz. Ancak isteğe bağlı sigorta Bağ-Kur kapsamında değerlendirildiğinden şartlar değişiyor. 7 bin gün ve 58 yaşı tamamlamak sizin için daha avantajlı olacaktır.
Ancak çalışma imkanı yoksa, isteğe bağlı sigortayı yaptırın. Bunun için en yakın SGK'ya giderek başvurabilirsiniz.
Her ay prim ödemek durumundasınız. Bu primleri ödediğinizde siz ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler sağlık hizmetlerinden de yararlanabiliyor.

TOPLU ÖDEME YOK

1975 doğumluyum.
2003 yılında memur oldum. 58 yaşını beklemeden para ödeyerek erken emekli olabilir miyim?
Yasemin KURTULUŞ

Gerek 4A'lı, gerekse sizin gibi 4C'li sigortalıların toplu para ödeyerek erken emeklilik gibi bir sistem maalesef bulunmuyor. Priminizi ve yaşınızı tamamladıktan sonra emekli maaşını alabilirsiniz.
Emeklilik şartlarını tamamlamadan maaş bağlanmıyor.
Ancak kadınlar için doğum borçlanması imkanı var bu sayede eksik primler tamamlanabiliyor.
Doğum borçlanması sigortadan sonraki 3 çocuk için yapılabiliyor ve her çocuk için 2 yıl yani 720 gün kazanılıyor.
Bunun için SGK'ya para ödemek gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA