• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Stajyerin emeklilik hakkı FARUK ERDEM

Stajyerin emeklilik hakkı

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.06.2018, 00:00
Staj ve çıraklıkta geçen süreler emeklilik hesabından sayılmıyor. Ancak bu konuda bazı talepler de değerlendiriliyor. Kadınlar açısından ise hem doğum borçlanması hem erken emeklilik imkanı var

21.05.1971 doğumluyum. 20.10.1987 yılında çıraklık eğitim merkezinde kaydım yapıldı. O tarihten itibaren SSK'lı olarak devam ettim. 1991 yılında okul bittikten sonra 01.01.1992 tarihinde işe başladım. SGK iletişim hattını aradım ve işe girişimin 1992 olduğu söylendi. Böyle olduğunu bilseydim 4 yıl kaybetmezdim. Salih KİLCİ

Sizin yaşadığınız sorunu yaşayan yüzbinlerce arkadaşımız bulunuyor. Ancak mevzuatımıza göre çıraklık ve staj sigortaları ile burada ödenen primler maalesef emeklilik hesabında kullanılmıyor. Staj ve çıraklıkta ödenen primler tamamen sağlıkla ilgili primler. Yani iş kazası, meslek hastalığı, analık durumu, hastalık durumu gibi konuları karşılayan primler.
Oysa emeklilik için Uzun Vadeli Sigorta Kolları'ndan prim ödenmesi gerekmektedir.
Bu primler malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primleridir.
Dolayısıyla diğerinden farklı olarak daha çok ödeme yapılır ve sonuçta bir maaş bağlanmasını gerektirir. Size verilen bilgi doğrudur. Sizin emeklilik hesabınız 01.01.1992 tarihine göre hesaplanacaktır. Yani 25 yıl 53 yaş ve 5600 gün şartlarınız bulunuyor.
Kadınlarda ise staj sigortası doğum borçlanmasında geçerli sayılıyor. Yani normalde sigortadan önceki doğumlar borçlanılamaz iken staj sonrası doğumlar borçlanılmıyor, üstelik borçlanılan süre kadar işe başlangıç tarihini geri çekerek erken emeklilik sağlıyor.

GSS HERKESİ KAPSIYOR

Biz aile olarak Almanya'dan Türkiye'ye göç etmek istiyoruz. Türkiye'ye döndüğümüzde sadece kira gelirlerinden hayatımızı idame etme niyetindeyiz. Bu şartlar altında sağlık sigortasından nasıl faydalanabiliriz? Kenan KARAKAŞ

Türkiye'de değiştirilen mevzuat ile artık Genel Sağlık Sigortası Sistemi yürürlükte bulunmaktadır. Dolayısıyla Türkiye'de ikamet eden herkes Genel Sağlık Sigortası (GSS) şemsiyesi altına alınmıştır.
Bir işyerinde sigortalı olarak çalışanlar, emekliler, kendi işini yapanlar, işsizlik maaşı alanlar otomatik olarak GSS kapsamına giriyor. Ancak herhangi bir işte çalışmayanlar için de prim sistemi bulunuyor. Eskiden üç ayrı şekilde olan ve yüksek tutulan bu primler herkes için teke düşürüldü ve bu yıl için aylık 60 lira civarında uygulanıyor.
Eğer herhangi bir işte çalışmıyorsanız ve eve giren gelir kişi başına asgari ücretin 3'te 1'inden az ise bu kez primleri devlet ödüyor. Eğer geliriniz bundan yüksek ise ayda 60 lira ödeyerek GSS içine girip hastane hizmetlerinden yararlanabiliyorsunuz.
Burada mavi kartlılar ve yabancı uyruklular için primler biraz daha yüksek uygulanıyor. Sizde Türkiye'de ikamet etmeye başladığınızda aylık primleri ödeyerek GSS sistemine dahil olabilirsiniz.

YAŞ KARARI ETKİLEMEZ

Babam 10.12.1968 doğumlu olmasına rağmen nüfusa 3 sene 1971 olarak geç kayıt ettirilmiş. Daha sonra yaşının büyütülmesi için 10.03.1986 dava acıyor ve 1971 olan doğum yılı 1968 olarak nüfusta düzeltiliyor. Karar 10.04.1986'da verilmiş. Mahkeme kararından önce sigorta girişi oluyor. Emekli olabilmek için SGK'ya başvuruda bulundu, 10.12.2017'de emeklilik hakkı doğuyordu fakat SGK'dan ret kararı çıktı. Sizce dava açmalı mıyız? Orhan ÖMÜR

Öncelikle belirtelim, mahkeme kararı ile dahi olsa yaş düzeltmeleri emeklilik hesabında dikkate alınmıyor. Yani işe giriş tarihindeki yaşa bakılıyor. Babanız için de bu durum geçerli. Eğer babanızın yaş düzeltmesi sigorta olduğu tarihten önce gerçekleşseydi geçerli sayılacaktı.
Dolayısıyla babanız sigortalı olduğu tarihte nüfus cüzdanında ne yazıyorsa o yaşa göre işlem görecektir. Bu konuda dava açmanız da durumu değiştirmez. Hem Yargıtay'ın kararları bulunuyor. Hem de Anayasa Mahkemesi'nin bu düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olmadığına dair kararı bulunuyor. Bu durumda babanızın emekliliği 1971'e göre hesaplanacak.

TOPLU ÖDEME BULUNMUYOR

1993 sigorta başlangıcım var. Toplamda 300 günüm var. Bir tane de çocuğum bulunuyor. 1974 doğumluyum. Toplu para ödeyerek emekli olabilir miyim? Hacer GÖZÜKARA

Tam emeklilik için en az 5600 gün ve 59 yaş kısmi emeklilik için ise en az 3.600 gün ve 58 yaş gerekiyor. 300 gün ile emekli olmanız mümkün değil. Aynı zamanda toplu para ödeyerek emeklilik imkanı da bulunmuyor. Yalnızca doğum borçlanması yaparak 720 gün (2 yıl) kazanabilirsiniz.
Bunun da olması için çocuğun 1993 sonrasında dünyaya gelmiş olması gerekiyor. Doğum borçlanması yapsanız dahi 1020 gününüz olur. Bu da yetmez. Kalan primleri çalışarak ödemeniz gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA