• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Emekliye yaz kazancı FARUK ERDEM

Emekliye yaz kazancı

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.07.2018, 00:00
Haziran ayında bin liralık ilk ikramiyelerini alan ve Temmuz’da maaşları zamlanan emeklilerin yaz kazancı sürecek. Ağustos’ta da ikinci bin liralık ikramiye ödenecek. Maaşlar da hesaba erken yatırılacak

Emeklilerimiz için bu yaz oldukça hareketli geçiyor.
Haziran ayında bin lira tutarındaki ilk bayram ikramiyelerini alan emekliler, Temmuz zammıyla artan maaşlarını da geçen haftadan itibaren hesaplarında görmeye başladılar

1000 LİRA SINIRI AŞILDI

Temmuzda son 10 yılın en yüksek zammı yapıldı. 6 aylık enflasyonun yüzde 9.17 oranında çıkmasıyla birlikte SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşı yüzde 9,17 oranında arttı. Böylece en düşük maaşlarda 1000 lira sınırı da aşılmış oldu. Bir başka ifade ile bin liranın altında emekli maaşı kalmadı. Emekli Sandığı emeklileri ise yüzde 3,5 oranındaki toplu sözleşme zamlarına ilaveten yüzde 5,17 oranında enflasyon farkı almış oldular. Zamlı maaşlar SSK ve Bağkur emeklilerine ayın 15'inden itibaren yatırılmaya başlandı. Memur emeklilerine ise ayrıca fark yatırılacak.

İKRAMİYE ARTACAK

Ancak emeklilerimizin bu yaz alacakları ekstra ödemeler bununla da sınırlı değil. Ağustos ayında ise emeklilere yine bayram ikramiyesi var. Tüm emeklilere, 21-24 Ağustos'taki Kurban Bayramı öncesinde biner lira ikramiye ödemesi yapılacak. İkramiye, Ağustos'un 17'sine kadar hesaplara yatırılacak.
Ayrıca SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Ağustos'ta bayram nedeniyle erken maaş ödenmesi söz konusu olabilecek. Böylece emeklilere bu yaz zammın yanı sıra 2 bin liralık ikramiye ödenmiş olacak. İkramiye uygulaması yasa ile düzenlendiği için önümüzdeki yıllarda da aynı şekilde devam edecek.
Bu arada oluşan enflasyona göre ikramiyenin artırılması da gündeme gelebilecek.

YENİ OLANLAR DA ALACAK

Bayram ikramiyelerinden sadece mevcut emekliler değil, yeni emekliler de yararlanacak. Yasaya göre, ikramiyeden yararlanmak için ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık alıyor olmak gerekiyor.
Yani Kurban Bayramı ikramiyesinin ödeneceği tarihe kadar emekli aylığı bağlananlar da bin lira ikramiyeyi alabilecek.
Bu noktada Sosyal Güvenlik Kurumu'na emeklilik için dilekçe verilen tarih büyük önem taşıyor. Kurban Bayramı'nda ikramiye 31 Temmuz'a kadar emekliliği hak eden ve bu tarih de dahil olmak üzere emeklilik için dilekçesini verenlere ödenecek.

MALUL VE DUL YETİMLERE DE VAR

Bayram ikramiyesi sadece emeklilere ödenmiyor.
Malulen emekli olmuş malullük aylığı alan kişiler de bin lira ikramiye alıyor. Dul ve yetimler ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara da ikramiye ödeniyor.
Ancak ödenecek tutar, ölüm aylığı/iş göremezlik oranı üzerinden hesaplanıyor. Örneğin; eşinden dolayı yüzde 75 ölüm aylığı bağlanan kadına, 750'şer lira ikramiye ödeniyor.
2 aylık birden alanlara ise iki dosyadan hangisinde ölüm aylığı oranı daha yüksek ise o dosya baz alınarak ikramiye veriliyor.

TOPLU ÖDEME YOK

1970 doğumluyum. Nisan 1990 tarihinde sigortalı oldum. Ancak fazla çalışamadım. 2000 günü ancak biriktirebildim. Şimdi yeniden sigortalı olarak çalışmaya başladım. Ancak primim eksik. Aradaki boşlukları toplu ödeme ile tamamlayabilir miyim? Perihan SUBAŞI

Öncelikle belirtelim bazı istisnalar dışında toplu olarak geriye doğru ödeme imkanı bulunmuyor. Sigortadan sonra dünyaya gelen çocuklar için doğum borçlanması ya da erkekler için askerlik borçlanması yapılabiliyor.
Sizin için tam emeklilik şartları 46 yaş ve 5375 gün olarak görünüyor. Yaşınız tamamlanmış. Eğer 1990 sonrası doğumlarınız varsa 3 çocuğa kadar borçlanıp 2160 gün kazanabilirsiniz. Bunun dışında 3375 gün daha çalışıp emekli olabilirsiniz.

YAŞ BÜYÜTMEK FAYDASIZ

Emeklilik için prim ve yıl şartlarım tamamlandı yaşı bekliyorum. Mahkemeye başvurarak yaşımı büyütsem emekli olabilir miyim? Bunun bir faydası olur mu? Mehmet Ali KARA

Emeklilik hesabı yapılırken mahkeme kararlarıyla da olsa yaş düzeltmeleri dikkate alınmıyor.
Siz ilk sigorta olduğunuz tarihte kimliğinizde hangi doğum tarihi yazıyorsa ona göre emekli olacaksınız. Maalesef SGK yaş tashihlerini kabul etmiyor.

7 BİN GÜN PRİM GEREKLİ

1980 doğumluyum. 2001 yılında çalışmaya başladım ve aralıksız devam ediyorum. 17 yıllık primim var. Ne zaman emekli olurum? Nilgün EGE

İşe giriş tarihinize göre 58 yaşında ve 7 bin gün prim biriktirerek emekli olursunuz. Primi tamamlayıp 2038 yılınını beklemeniz gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA