• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İşsize kolay maaş FARUK ERDEM

İşsize kolay maaş

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.12.2018, 00:00
Meclis’e sunulan yasa tasarısı ile işsizlik maaşındaki 120 gün kesintisiz şartı kalkıyor. Böylece hizmet sözleşmesi 120 gün devam eden herkes maaş alacak. Asgari ücret zammıyla işsizlik maaşı 2 bin lirayı geçecek

Meclis'te görüşülmeye başlanan torba yasa ile işsizlik maaşında çok önemli bir gelişme yaşanacak.
Şu anda binlerce vatandaşın önünü tıkayan ve maaş almasını engelleyen 120 gün kesintisiz prim ödeme şartı esnetiliyor.
Böylece daha çok kişi işsizlik maaşı alabilecek ve bu haktan yararlanacak.

ŞARTLAR ZORLAŞTIRIYOR

Şu anda işsizlik maaşı almak için birkaç şartın aynı anda yerine gelmesi gerekiyor.
Öncelikle haklı fesih hariç işten kendi istek ve kusurunuz dışında çıkartılmış olmanız lazım.
Yani istifa ederseniz işsizlik maaşı alamıyorsunuz. Tabi bu tek başına yeterli olmuyor.
İşten kendi istek ve kusurunuz dışında çıkartılmış olsanız bile sizden son 3 yılda en az 600 gün prim ödenmiş yani çalışmış olmanız isteniyor. Bu da yeterli olmuyor ve son 120 günde kesintisiz olarak çalışmak ve işsizlik sigortasına prim ödemek gerekiyor. Bu üç şart aynı anda yerine geldiğinde bir ay içinde başvuranlara son 3 yıldaki kıdemlerine göre maaş bağlanıyor. Maaş süresi ise 6 , 8 ve 10 ay şeklinde oluyor.

120 GÜN ENGELİ KALKIYOR

Meclis'e sunulan torba yasa kapsamında İşsizlik Sigortası Kanunu'nda yapılacak değişiklikle işsizlik ödeneğinden yararlanma şartlarında kolaylık sağlanacak. Bu kapsamda, 'son 120 günlük prim ödeyerek sürekli çalışma' şartı, 'hizmet akdine tabi' olarak değiştirilecek.
Böylece 120 gün boyunca hizmet akdine tabi olmasına karşın devamsızlık hallerinden kaynaklı ödememe durumu ortadan kaldırılacak. Son 120 gün işten çıkartılmamış olmak işsizlik maaşı için yeterli olacak.
Tabi diğer iki şartı da yerine getirmek istenecek.

RAKAM DA ARTIYOR

Ocak ayı ile birlikte işsizlere ödenen maaşlarda da artış yaşanacak. İşsizlik maaşının üst ve alt limitlerini brüt asgari ücret belirliyor. Önümüzdeki haftadan itibaren toplanacak olan asgari ücret komisyonu Ocak ayı ile birlikte uygulanacak rakamı da belirleyecek. Bu rakamın net 2 bin lira brüt ise 2.532 lira olması talep ediliyor.
Bunun üzerinde de bir rakam çıkabilir.
Halen işsizlere en düşük 805,63, en yüksek bin 611,28 lira ödeme yapılıyor.
Net asgari ücretin 2 bin lira (brüt 2 bin 532 lira) olması halinde en düşük işsizlik maaşı bin 5 liraya, en yüksek işsizlik maaşı da 2 bin 10 liraya çıkacak.
Eğer net asgari ücret 2 bin 250 liraya (brüt 2 bin 808 lira) çıkarılırsa da işsizlik maaşı en az bin 130, en çok da 2 bin 261 lira olacak.

İŞSİZLİK MAAŞI (MEVCUT)
En düşük 805,63 TL
En yüksek 1.611,28 TL

İŞSİZLİK MAAŞI
(A. Ü. 2.000 TL OLURSA)
En düşük 1.005,11 TL
En yüksek 2.010,23 TL

İŞSİZLİK MAAŞI
(A.Ü. 2.250 TL OLURSA)
En düşük 1.130,71 TL
En yüksek 2.261,42 TL

NOT: Maaşlar damga vergisi kesilerek hesaplanmıştır.

TAZMİNAT ALIRSINIZ

Bir işyerinde çalışmaya başladığım halde 7 ay geçti ve sigortam yapılmadı. Sonra yapıldı ve şimdi 1.5 yıldır çalışıyorum. İşten ayrılsam o sigortasız geçen günlerin tazminatını da alabilir miyim? (ismi saklı)

Öncelikle belirtelim bu durumu hemen ALO 170'e bildirin.
İş sözleşmenizin kıdem tazminatını almanızı gerektirecek sebeplerden biri ile sona ermesi halinde kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz. Tazminatınız hesaplanırken sigortalı çalışmış olduğunuz süreler dikkate alınır. Sizin de sigortanız 7 ay sonradan yapıldıysa bu tarihten sonraki sürelerin tazminatını alabilirsiniz.
Ancak hizmet tespit davası açıp kazanmanız durumunda işe girişiniz geriye çekilecek ve hem sigortasız çalışmış olduğunuz sürenin sigorta sürelerini hem de tazminat süresini kazanmış olursunuz.
Aksi durumda, yani dava açmadan sigortasız geçen sürelerin tazminatını alamazsınız.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Ağustos 2003 tarihinde sigortalı oldum. Son bir yıl kalaya kadar çalıştım. Emekli olabilmem için daha ne kadar çalışmalıyım ve kaç yaşını beklemeliyim? Betül TAŞKIN

İşe giriş tarihinize göre emeklilik şartlarınız 58 yaş ve 7 bin gün. Prim gününüzü ve yaşınızı yazmamışsınız. Ancak daha çalışmanız gerekiyor.
Eğer 2003'den sonra doğumlarınız varsa 3 çocuğa kadar borçlanıp 2160 gün kazanabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA