• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Faizsiz ödeme için son gün 28 Şubat FARUK ERDEM

Faizsiz ödeme için son gün 28 Şubat

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.02.2019, 00:00
Genel Sağlık Sigortası ile ilgili borcu bulunanlar 28 Şubat’a kadar ödeme yaparlarsa gecikme cezası ve faizden kurtulacak. Bu fırsatı kaçırmayın. Kimlerin GSS ödemesi gerekiyor, borç nasıl oluşuyor işte o soruların cevabı...

Genel Sağlık Sigortası kavramı hayatımıza 2012 yılında girdi.
Böylece Türkiye'de bulunan herkes çalışsın çalışmasın bir sağlık şemsiyesi altına alındı.
İlk başlarda asgari ücrete göre belirlenen üç ayrı prim miktarı vardı ve bu primler yüksek tutulmuştu. Milyonlarca vatandaş hem düzenlemeden haberi olmadığı için hem de primler yüksek olduğu için borçlu duruma gelmişti. Daha sonra yapılan düzenlemelerle bu borçların büyük kısmı silinirken, prim miktarı da teke düşürüldü ve geçerli asgari ücretin yüzde 3'üne kadar indirildi.

AYDA 76 LİRAYA SAĞLIK

2019 yılı için ayda 76.75 TL prim ödeyen herkes bakmakla yükümlü olduğu kişilerle birlikte sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor.
Genel Sağlık Sigortası primini hiçbir işte çalışmayanlar ya da bakmakla yükümlü kişi olmayanlar ödüyor. Çalışanlar, emekliler, işsizlik maaşı alanlar, belli yaşa kadar öğrenci olanlar bu primi ödemiyor.

YENİ İMKAN GETİRİLDİ

Şimdi Hükümet, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olanlara ve yapılandırması bozulanlara ikinci bir fırsat sağladı.
28 Şubat'a kadar ödeme yapanlar, borçlarından kolayca kurtulacak. GSS borcunu gecikme cezasız ve zamsız ödeme imkanı 31 Aralık'ta sona erdi. Bu tarihe kadar ödeme yapanların Nisan 2018 ve öncesine ait ödenmeyen borçlarının gecikme cezası ve zammı silindi. Sağlanan yeni imkanla ise süre uzatıldı. 28 Şubat'a kadar ödeme yapanlar, borcunu sadece ana parayı ödeyerek kapatabilecek.

DEVLET ÖDÜYOR

Daha önce yapılan düzenlemelerle 3 milyona yakın vatandaşın borcu yeniden hesaplanmış, belli gelirin altında olanların tüm borçları silinmişti.
Diğer vatandaşların ise eski yüksek borçları güncel rakamlarla düşürülmüştü. Genel Sağlık Sigortası'nda belli gelirin altında olanlar prim ödemiyor.
Bunlar eski yeşil kartlılar gibi sağlıktan prim ödemeden ücretsiz yararlanıyorlar. 2019 yılı için aylık 76.75 TL prim ödemek istemeyenler kaymakamlıklarda gelir testi yaptırmak zorunda. Gelir testi sonucunda hane içinde kişi başına gelir brüt asgari ücretin 3'te 1'inden az çıkarsa primi devlet ödüyor.
2019 yılı için kişi başı gelir 852.80 TL'nin altında ise prim ödenmeyecek.

ÖĞRENCİYE YAŞ ŞARTI

Genel Sağlık Sigortası primi ödemek için herhangi bir işte çalışmıyor ve 18 yaşını geçmiş olmak gerekiyor. Yani 18 yaşından büyük ve işsiz olan herkes prim ödemek zorunda. Bunun istisnası ise öğrencilik. Lise ve dengi okullarda 20 üniversitelerde ise 25 yaşına kadar prim ödenmiyor. Buna ilaveten öğrenciler, okuldan mezun oldukları tarihten itibaren yukarıdaki yaş sınırlarını geçmemek şartıyla iki yıl süreyle, prim ödemeden sağlık hizmeti alabiliyor.

İKİNCİ EMEKLİLİK YOK

Ben SSK'lı olarak emekli oldum. Emekli olduktan sonra 1 yıl ara verip 8 yıl bir işyerinde sigortalı olarak çalıştım.
Halen de çalışmaya devam ediyorum. Acaba bu yatırdığım primlerin emekli maaşıma bir etkisi olur mu? Ayrıca ikinci bir emeklilik imkanı bulunuyor mu? Ali Osman KAR

Emekli olduktan sonra çalışmanın önünde yasal bir engel bulunmuyor. Fakat emekli olarak yapılan çalışmaları ve yatırılan sigorta primlerini diğer çalışanlarla karıştırmamak lazım. Emekliler için uzun vadeli sigorta kollarından prim yatırılamıyor. Sadece sağlıkla ilgili, yani bir iş kazası ve meslek hastalığına karşı primler yatırılıyor. O yüzden sizin çalışmanız ya da çalışmamış olmanız emekli maaşını etkilemiyor. Emekli maaşlarına her yıl Ocak ev Temmuz aylarında zam yapılıyor. Ayrıca bu çalışmalarınız size ikinci bir emeklilik imkanı da sunmuyor hatırlatmış olalım.

6 AY SÜRECEK

Emeklilere yapılan yüzde 10.19'luk zam ne kadar geçerli olacak? Her ay yüzde 10.19 zam mı yapılacak? Nasıl hesaplanıyor? Meryem KURU

Emekliler Ocak ayında bir önceki 6 ayda oluşan enflasyon oranı kadar zam aldılar. Bu da SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 10.19 oranında oldu.
Bu zam Temmuz ayına kadar devam edecek. Yani Ocak ayında yatırılan zamlı maaşınızı Temmuz ayına kadar almaya devam edeceksiniz. Temmuz ayında bu maaşın üzerine yeniden 6 aylık enflasyon kadar zam daha yapılacak.
Bunun her ay tekrarlanması söz konusu değil. Örneğin maaşınız 2 bin lira ise Ocak ayında ek ödeme hariç 2 bin 203 lira 80 kuruş oldu. Temmuz ayına kadar her ay bu para yatırılacak. Net maaşınıza ayrıca yüzde 4 ek ödeme ekleniyor ve hesaba yatırılıyor, unutmayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA