• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
EYT’liye hem zam hem ikramiye FARUK ERDEM

EYT’liye hem zam hem ikramiye

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.05.2023, 00:00
Mart ayından bu yana emeklilik için başvuran 1.8 milyondan fazla EYT'liden 1 milyondan fazlasının işlemleri tamamlandı. Bu EYT'liler hem iki ikramiye alırken hem de Temmuz artışından yararlanacak.

E
meklilik için başvuran yaklaşık 1.8 milyon EYT'linin büyük kısmının işlemleri tamamlandı. Kalanlar da birkaç hafta için de tamamlanmış olacak.
Emeklilik için başvuran EYT'liler işlemleri bittiğinde geçen süredeki tüm ödemeleri toplu olarak alabiliyor.
Böylece parasal anlamda bir hak kaybı yaşamıyorlar. Örneğin Mart ayında başvuran bir EYT'liye Nisan ayından itibaren biriken tüm ödemeler toplu olarak yapılıyor. Emekli aylıkları başvurulan aydan sonraki ay başından itibaren hesaplanmaya başlıyor.

ÇİFT ÖDEME ALACAKLAR
EYT'liler açısından aylık dışında bir başka ödeme ise bayram ikramiyeleri oldu. Nisan ayında Ramazan bayramı ikramiyesi emeklilere ödenirken Haziran ayında da Kurban bayramı ikramiyesi ödenecek. Emekliler bu
ikramiyeleri alırken başvuru tarihine göre bazı EYT'liler her iki ödemeyi bazıları ise sadece Kurban bayramı ikramiyesini alabilecekler. 31 Mart'a kadar emekli aylığı başvurusu yapmış olanlar, işlemleri tamamlanır tamamlanmaz geçtiğimiz ay verilen 2 bin lira tutarındaki Ramazan Bayramı ikramiyesini de alacak.



ZAM HESABI YAPILIYOR
Yani bayram ikramiyesini kaçırmış olmayacaklar. Bu kişilere Haziran ayında da Kurban Bayramı ikramiyesi verilecek.
Yani bu yılki iki bayram ikramiyesinden de faydalanmış olacaklar.
Nisan ve Mayıs ayında emeklilik başvurusu yapanlar ise Kurban Bayramı ikramiyesinden yararlanacak. Bu arada EYT'liler bir yandan maaşlarını alırken bir yandan da diğer emekliler gibi Temmuz'daki enflasyon artışı ve refah payından da yararlanacak. Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında başvurusunu yapan tüm EYT'lilerin aylıkları Temmuz ayında diğer emekliler gibi artıştan faydalanacak. Yani Temmuz'da yapılacak 6 aylık enflasyon artışı ve refah payı artışı Haziran sonuna kadar başvurusunu tamamlamış tüm EYT'lilerin maaşlarına direkt yansımış olacak.
Bu tarihten itibaren başvurusunu yapanlar, yani Temmuz ve sonrasında başvurup Ağustos ve sonrasında
maaşı hesaplananlar açısından da zam konusunda bir kayıp olmayacak. Onların aylık hesaplamalarına da Ocak ve Temmuz aylarında ortaya çıkan enflasyon ve yapılan artışlar katılacak.

AVANS İMKANI VAR
Bu arada başvurusunu yapmış ancak henüz aylığı bağlanmamış EYT'liler açısından bir avans alma imkanı da bulunuyor. SGK'nın 2018 yılında çıkardığı bir genelgeye göre başvurusunun üzerinden 90 gün geçmesine rağmen henüz aylığı bağlanmayan emeklilere üç asgari ücret tutarında avans ödeniyor. Yani 3 Mart'ta başvuran bir EYT'linin 3 Haziran itibariyle henüz maaşı bağlanmamışsa SGK'ya bir dilekçe ile başvurarak 25.500 TL (üç asgari ücret) tutarındaki avansını alabilir. Bu alınan avans daha sonraki maaşlarından taksitler halinde ve faizsiz olarak kesiliyor.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA