• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İnsan ekonomisi için performans yönetimi GONCA ELİBOL

İnsan ekonomisi için performans yönetimi

gonca.elibol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.10.2018, 00:00

İş hayatında liyakat sahibi yetenekli çalışanlar, çeşitli engellerle bilgi ve tecrübelerini ortaya koyamadıklarından, yöneticilerinin yeteneklerini keşfedemediğinden, hatta yeteneğin bir 'suçmuş' gibi düşünülmesinden dolayı motivasyon kaybına uğrar. Genellikle ilk yöneticisinin başarısına ket vurmasından, hatta çalışanın ışığından ve sivrilmesinden rahatsız olduğundan yakınırlar. Personelin ışığından rahatsız olan yönetici, onların önünü keserek istifaya zorlamak adına bir takım baskılar oluşturur. Oysa kendi ışığına güvenen, başkasının ışığından neden rahatsız olur ki?

YASA MUTLAKA ÇIKMALI

İnsan kaynakları uzmanı olarak yıllardır bakanlıklar, kamu ve özel sektöre kurumsal gelişim eğitimleri veren ve danışmanlık yapan biri olarak, çalışma hayatında ortak sorunun 'performans yönetim sistemi' eksikliği olduğunu görüyorum.
Bunun asıl nedeni de 'insan kaynakları yönetim sistemi' yetersizliğidir.
Ülkemizde 'insan ekonomisi' kültürü oluşmadığı sürece Türkiye ekonomik anlamda yeterince ilerleyemez. Bu yüzden mutlaka kamu ve özel sektörde uygulanacak 'İnsan Kaynakları Yönetimi Yasası' çıkarmak şarttır. Bu eksikliği şöyle örnekleyelim. Bir havuzu doldurmaya çalışın, eğer havuzun deliği açık ise hiçbir zaman dolmaz.

ÖDÜLLENDİRME ÖNEMLİ

Eğer Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın talimatıyla İKY yasası çıkarsa, tüm sektörlerde insan kaynağı potansiyeli ortaya çıkar ve 'insan kaynağı israfı' son bulur. Yetenekli personeller ödüllendirilir ve sürekli üretme gayreti içinde olmaları sağlanır. Eski işyerimin duvarında bir söz yazılıydı: "Eğer yükseliyorsam güçlü bir ekibim olduğu için." İKY'nin birçok fonksiyonunu barındıran PYS'nin, işyerlerinin stratejik hedeflerine, vizyonuna, kurum kültürüne göre kurgulanması; performans kriterlerinin ise işteki sorunların önlenmesi, amaçlar üzerine belirlenmesi, personelin yeteneklerini ortaya çıkaracak ve onları başarıya teşvik edecek şekilde düzenlenmesi sağlanmalıdır.
PYS kuruma özgü kurgulandığı ve doğru yönetildiği takdirde yüksek verim sağlanacağı gibi, doğru yönetilmediğinde ise büyük sorunlar meydana getirecek, hatta saatli bir bomba haline dönüşecektir.

GELİŞMENİN YOLU

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin, bakanlık bünyesindeki mülakatlar için profesyonel bir İK uzmanını göreve getirmesi, kamuda bir yeniliğin başlangıcıdır.
Yeni Ekonomik Plan kapsamında uygulanacak 'performans ve ödül sistemi', çalışanların eksik ve güçlü yönlerinin fark edilmesini, onların yeteneklerinin ortaya çıkarılmasını sağlayacak. Türkiye'nin atılımlar yapmasının, milli ve yerli projelerin hayata geçmesinin, gelişmenin ve ilerlemenin tek yolu 'insan kaynağıdır'.
Bu yüzden kazan&kazan ilkesinde en önemli adım 'insan ekonomisi'nin üzerine odaklanmaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA