• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Piyasalar hareketleniyor GONCA ELİBOL

Piyasalar hareketleniyor

gonca.elibol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.11.2018, 00:00

Son aylarda geçirdiğimiz sancılı ekonomik sürece karşın, hükümet piyasayı rahatlatıcı ve ekonomik güçlenmeye çare olarak bir dizi programlar oluşturdu. Enflasyonla Topyekün Mücadele kapsamında birçok firma destek vererek 'Ekonomiye can katmaya' devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde ekonomik rahatlama adına buna bir yenisi eklendi. Yıl sonuna kadar bazı sektörlerde Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) indirimlerin olacağı açıklandı.

***

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Bakanlık konferans salonundaki Vergi Denetim Kurulu (VDK) Strateji Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, yıl sonuna kadar 6 başlıkta KDV ve ÖTV indirimlerini açıkladı.
"Bunlardan birincisi, konut satışlarında KDV oranlarında yüzde 18'den 8'e indirim uygulamasını devam ettiriyoruz. Bu uygulama 31 Ekim'de bitiyordu, yıl sonuna kadar devam edecek. İkinci olarak, tapu harçlarının yüzde 4'ten 3'e indirilmesi uygulamasını da yıl sonuna kadar devam ettiriyoruz. Üçüncü başlık da mobilya sektörü. Bu alanda KDV oranını yüzde 18'den 8'e indiriyoruz. Dördüncü başlığımız beyaz eşya sektörü. Bu alanda uygulanan ÖTV oranlarını yıl sonuna kadar sıfıra indiriyoruz. Beşinci başlığımız 1600 cc altı motorlu araçlarda var olan ÖTV uygulamasında 15'er puanlık indirime gidiyoruz. Son olarak da ticari araçlarda KDV oranlarını yüzde 18'den yüzde 1'e indiriyoruz."

***

Oldukça etkili olan ve piyasalara nefes aldıracak olan bu indirim sayesinde ekonominin pozitif seyri yükselecektir.
Ancak indirim kapsamlarının genişletilmesi ile bu sürenin uzatılması daha faydalı ve etkili olabilir. Mesela beyaz eşya ve mobilya sektörünün yaz aylarında satış oranlarının artması ilaveten düğün sezonu olması ile yıl sonu ile sınırlanan bu sürenin uzatılması halkı da memnun edecek ve iç piyasayı daha da rahatlatacaktır.
Ayrıca bir diğer önemli konu da hammadde sorunlarının çözümüne ilişkindir. Birçok sektörün baş ağrısı olan hammadde sorunlarının çözümüne yönelik daha keskin ilave bir ekonomik paket veya bir program oluşturulabilir.
Örneğin hammadde tedarikinin devlet tarafından sağlanması gibi.
Sektörel bazda hareketle sanayiciler, üreticiler ve devlet bu sorunun çözümü konusunda ortak bir fikir birliğine varabilir.

***

Bankacılık sektörünü rahatlatan son aylarda adını duyurdukları 'hoş geldin kampanyaları' ile mevduatı olan kişilere yüksek faiz imkanı sunarken bir taraftan da bankalar likitide sorununu büyük ölçüde çözmektedir. Öte yandan merakla beklenen bir diğer soruda vatandaş veya yatırımcının kredi çekme noktasında karşılaştığı yüksek faiz oranlarıdır. Bazı bankalarda 2.60'ları aşan aylık faiz oranlarının düşmesi ile kredi çekecek ihtiyaç sahiplerinin yatırım fırsatlarını hayata geçirecek ve ekonomik iletişimin önünü tıkayan büyük bir sorun da giderilecektir.
Ekonomik mücadele ile hükümetimizin almış olduğu tedbirler ve hayata geçirdiği planlar sayesiyle ülkemiz kısa zamanda atağa kalkacak ve koordineli, istikrarlı, kararlı duruşla, ortak akıl ile eskisinden çok güçlü bir ekonomiye ulaşacaktır.
Ülkemizin birbirinden değerli zengin kaynakları ve zeki insan kaynağı ile dünyanın model aldığı bir ülke statüsüne ulaşması mümkündür.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA