• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Türkiye kazanacak GONCA ELİBOL

Türkiye kazanacak

gonca.elibol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.10.2018, 00:00

Son aylarda döviz kurlarında dış güçlerin oyunlarıyla meydana gelen spekülatif dalgalanmalar enflasyonu beraberinde getirmiş, buna karşın geçtiğimiz günlerde "kur oyunlarına karşı ekonomik seferberlik" başlıklı köşe yazımda bir takım tavsiyelerde bulunmuştum.
Aynı yazımda "Ekonomik savaşla mücadele sadece hükümetin değil, Türkiye topraklarında yaşayan herkesin topyekün sorumluluğudur" demiştim.
Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamış olduğu ve ekonomik güçlenme adına en ince noktaların düşünüldüğü Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı birçok bakanlığın ve özel sektörün mutabık kaldığı oldukça ses getiren bir çalışma oldu. İçeriği itibariyle hem tüm sektörlerin hem de vatandaşın nefes alacağı bu program, içinden geçtiğimiz sıkıntılı dönemin çabuk atlatılmasının da çaresi olacaktır. Altını çizmekte ve tekrarlamakta fayda gördüğüm en önemli unsur "halkımızın yerli malı ürünleri tercih ederek hem ekonomiye can katacağı hem de ülkemize sahip çıkacağının bilinmesidir." Türkiye her zaman kendine yetecek kaynaklara fazlasıyla sahiptir.

GELİŞMELER UMUT VERİCİ

Öte yandan halkın refah ve mutluluğunu da üst seviyelere çıkarmak ve makroekonomik istikrarı korumak amacıyla 2019- 2021 Yatırım Programı Hazırlıkları ile ilgili çıkan genelge de Türkiye ekonomisini yönlendirici bir etken olacaktır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Kamu harcamalarında tasarruf yapmak, enflasyonu düşürerek fiyat istikrarını korumak, yurt içi tasarrufları artırmak, cari işlemler açığını azaltmak, kamu mali dengelerini ve mali disiplini daha da güçlendirmek ve böylece makroekonomik ve finansal istikrarı korumak temel önceliklerimizdir" vurgusu yapması da, ekonomimizin geleceği açısından umut verici olmuştur.

EN ÖNEMLİ SERMAYE İNSAN

Genelgede "kamu harcamalarını kısıtlamak" noktası yıllardır yapılması gereken gecikmiş bir karardı. Kamuda sadece maliyet oluşturan unsurların değil "insan kaynağı israfının" da önüne geçilmesi gereklidir. Bunun için İnsan Kaynağı'nı doğru yönetmek adına; işe alım, yetenek yönetimi, performans yönetim sistemi, kariyer planlama, iş analizleri, görev tanımları ve özlük uygulamaları gibi İnsan Kaynakları Yönetimi'nin fonksiyonlarının ivedi şekilde tanımlanarak uzun vadeli bir politika belirlenmelidir. İşte o zaman gerçek tasarruf sağlanacaktır. İnsan en önemli sermayedir.

İMAR BARIŞI SÜRESİ

Halk ile devlet arasındaki pek çok soruna çözüm getiren İmar Barışı, Türkiye'ye nefes aldırdı.
Yasa kapsamına göre, 31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen, tapusu ve ruhsatı olmayan yapılardaki kapalı yerleri genişletmek veya kaçak katlı binaların yeni kayıt belgesi almak amacıyla 8 Haziran'da başlayan İmar Barışı başvuruları 31 Ekim 2018'de son bulacak.
Edindiğim bilgilere göre, halen nasıl başvuru yapılacağına ilişkin detayları bilmeyen birçok vatandaş bulunmakta.
Bu sürenin Bakanlar Kurulu yetkisi ile 1 yıl daha uzatılması mümkün olabildiğinden, bu uygulamadan daha çok vatandaşlarımızın tam anlamıyla yararlanması amacıyla sürenin 1 yıl daha uzatılması hem vatandaşlar açısından hem de devletimize ekonomik katkı sağlayacağından çok faydalı olacaktır.
İmar Barışı uygulamalarından, ihtiyaç sahibi olan vatandaşların gerekli şekilde yararlanabilmesi için yerel yönetimlerin daha duyarlı davranması ve daha çok bilgi paylaşması gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA