• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ekonomi emin adımlarla ilerleyecek GONCA ELİBOL

Ekonomi emin adımlarla ilerleyecek

gonca.elibol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.02.2019, 00:00
İzmir odaları ve borsalarının ortaklaşa düzenlediği 'Adım Adım Ekonomi' toplantısı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın da katılımıyla, 15 Şubat'ta gerçekleşti. Katıldığım toplantıda İzmir'in ekonomi kaptanları olan oda başkanları Işınsu Kestelli, Ender Yorgancılar ve Mahmut Özgener sektör sorunlarına ilişkin önemli temaslarda bulundu. İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli "bilişimin sistemlerin sektörlere entegre edilmesinin gerekliliği, akıllı tarım için teknoloji desteği, e-ticarette İzmir'in bir merkez olabileceği" gibi birçok konuya dikkat çekti.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, Atatürk'ün "Vazgeçenler değil, mücadele edenler tarihe geçer" sözünü hatırlatırken, "Ortak akıl, KOBİ'lerin ekonomideki önemi, AB çıpası, BREXİT fırsatı, Gümrük Birliği'nin revize edilmesini, Üretim ve Eğitimde Endüstri 4.0 entegrasyonu ve YatırımÜretim- Büyüme Modelinin" önemini vurguladı.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener "Daha çok üretmek, yatırım yapmak, istihdam yaratmak için çalışıyoruz. Ekonominin büyümesinin yolu üretmekten ve ihracattan geçer" diyerek yerli ve milli üretim yapan firmaların desteklenmesinin gerekliliğini vurguladı.

ODA BAŞKANLARININ TALEPLERİ
İzmir Oda Başkanlarının güçlü ekonomiye ulaşabilmek için sektör sorunlarının çözümlenmesine ilişkin ortak taleplerinden bazıları şöyle:
■ Teknoloji desteği
■ KDV oranlarının düşürülmesi
■ Yerli ve milli üretimde ihracat desteği
■ Sanayici maliyetlerinin düşürülmesi (Örneğin istihdam maliyetinin düşmesi ve SGK prim desteği)
■ Elektrik ve doğalgaz maliyetlerinin düşürülmesi
■ Yenilenebilir enerjide sanayicinin desteklenmesi
■ Yerli makine alımında %50 finansman desteği sağlanması
■ Hurda teşviki sağlanması
■ Ucuz finansmana erişim ve kredi kolaylığı sağlanması
■ Kredi kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve faizlerin düşürülmesi
■ Vergilerin yeniden düzenlenmesi
■ Dijitalleşmeye yönelik teşvik sağlanması
■ Tarım ve ticaret sektöründe elektrikten alınan %2 TRT payının kaldırılması
■ Pos cihazı komisyon maliyetinin düşürülmesi

ALBAYRAK'TAN ORTAK AKIL VURGUSU
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Akıllı insan aklını, daha akıllı insan başkalarının aklını kullanır, herkesin görüşlerine başvuracağız" diye konuştu. Albayrak ayrıca "Kalıcı vergi mimarisi ve optimum vergi politikasının yapılacağını, katma değeri yüksek ürünler ortaya koyacaklarını, mali disiplin, enflasyonla mücadele ve cari açığı önlemede önemli atılımlar gerçekleştireceklerinin de altını çizdi. Bakan Albayrak, "Faizler düşecek daha yeni başlıyoruz" derken, iş dünyasının temel sorunu olan likidite ihtiyacının çözüleceğine de dikkat çekti.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise ekonomiye dair umut ve güven verici konuştu. "Özel sektör-devlet işbirliğiyle ve istişaresiyle, pek çok sıkıntıyı aştığımızı gördük. Türkiye'nin son yıllarda elde ettiği tüm kazanımların temelinde, güven ve istikrar yatıyor. Önümüzdeki dönemde de güveni ve istikrarı muhafaza ederek, tüm sıkıntıların üstesinden geleceğiz" dedi.

Toplantıda açıkçası ülkemizin güçlü ekonomiye ulaşması hedefinde kararlı, idealist, rekabet gücü yüksek ve vizyon odaklı bir bakan görmek beni çok mutlu etti. Aynı gün 2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nın onaylanması hakkındaki karar, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu kararda vurgulanan hedeflere ulaşmak, ülkemizi önemli ölçüde kalkındıracaktır. Kararda nitelikli insan gücü, güçlü toplum, yenilikçi üretim, istikrarlı büyüme, yaşanabilir mekanlar, sürdürülebilir çevre, kalkınmada uluslararası işbirliği" gibi maddelere yer verildi. Bu politikalar sayesinde, emin adımlarla ilerleyen daha güçlü bir Türkiye ekonomisine kavuşacağımıza inanıyorum.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA