• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
2022 verimlilik ve yeniden yapılanma yılımız olacaktır GONCA ELİBOL

2022 verimlilik ve yeniden yapılanma yılımız olacaktır

gonca.elibol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.01.2022, 00:00

Geride bıraktığımız yıl döviz kurlarındaki dalgalanmalar, hükümetin tarihi müdahaleleriyle durdurularak piyasalar rahatlatılırken, 2022 yılının ilk iş gününde, ülkemiz verimlilik ve yapılanma sürecinden geçiyor. Bilindiği gibi değişimlere uyum sağlamak her zaman kolay değil, genellikle sancılıdır.
Pandemi ile özelikle dijital dönüşüm tüm kesimleri etkisi altına aldı. Mesela; online eğitimler, toplantılar hayatımızın merkezine konumlanmıştı. Tabii ki bundan böyle teknoloji, hayatımızın her alanında kaçınılmaz olarak varlığını sürdürecek.
Sanal gerçeklikler, insansı robotlar, hologramlar, blokzincir teknolojisi gibi...
2022'de dünya genelinde ekonomik krizin derinleşmesinden endişe ediliyor.
Bunda yeni yılla gelen zamların da etkisi oldu. Maalesef ki Covid-19 salgınının ekonomiye yansıyan olumsuzluklarını aşmak zaman alacak. Ama Türkiye'nin güçlü ekonomik dinamikleriyle bu zorlu sürecin 2022 yılında üstesinden geleceğimizden hiç şüphem yok.

DEVLET DESTEĞİ BÜYÜK
Herkesi yakinen ilgilendiren enerji meselesi dünya genelinde derinleşiyor.
Enerji arzında yaşanan sorunlar talebi karşılayamadığı için fiyatlar artıyor ve ülkemiz de doğal olarak bundan etkileniyor.
Geçtiğimiz günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez katıldığı bir televizyon programında dünyada doğalgaz fiyatlarının geçen yıla göre 5 ila 8 kat arasında arttığına dikkati çekerek, "Enerji fiyatındaki artışın hepsini tüketiciye yansıtmıyoruz. Biz bu maliyetlerin büyük bir kısmını hükümet olarak, devlet olarak üzerimize aldık. Devlet 160 milyar liralık fedakarlık yaptı. Bugün özellikle hane halkı bazında baktığımız zaman da bu maliyetlerin neredeyse 4'te 3'ünü devlet karşılıyor. Başka bir deyişle, doğalgazda size eğer ayda 100 lira fatura geliyorsa bunun 300 lirasını da devlet karşılıyor demektir" ifadelerini kullanmıştı. Bakan Dönmez'in ayrıca Karadeniz'de keşfedilen doğalgazın 2023 yılında konutlara aktarılacağını belirtmesini de sevindirici bir haber olarak değerlendirmek gerekiyor.

DIŞA BAĞIMLILIK BİTECEK
Bu çerçevede evet bu kış aylarında faturalar vatandaşları biraz zorlayacak gibi görünse de aslında devletin desteğini gözardı etmemek gerekiyor. Ayrıca biraz daha sabra ihtiyacımız var. Çünkü güzel günler bizleri bekliyor. Ülkemizin enerji yatırımları, 1 veya 2 yıl gibi kısa bir zaman diliminde güzel sonuçlar ortaya çıkaracak. Yenilenebilir enerji alanı ve doğalgaz sondaj çalışmaları meyvesini verdiğinde dışa bağımlı değil dışa veren bir ülke olacağız. Yani dışa bağımlı olmaktan kurtulacağız. Bu geçiş sürecinde memurlar, emekliler ve tüm maaşlı çalışanlar, asgari ücrete yapılan ve büyük memnuniyetle karşılanan zammın ardından açıklanacak olan müjdeli zamları duymak istiyorlar. Her koşulda büyük ve güçlü Türkiye hedefi doğrultusunda ekonomi çarkları dönmeye devam ederken bizler de 2022 yılından umudumuzu kaybetmeden üretmeye, çalışmaya ve birbirimize daha çok kenetlenmeye devam edeceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA