• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İklim krizine karşı süs bitkileri seçeneği İSMAİL UĞURAL

İklim krizine karşı süs bitkileri seçeneği

ismail.ugural@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.07.2019, 00:00

Ödemişli süs bitkileri üreticileri, 14 yıldır seslerini bir 'Sergi' ile duyurmaya çalışıyor. Daha doğrusu Küçük Menderes Havzası'nda son yıllarda hızla artan üretim ama bunun sonucunda ortaya çıkan pazarlama ve fiyat dalgalanmalarıyla birlikte üreticiler, sorunlarıyla daha fazla ilgilenilmesini bekliyor. Bu yıl 17-20 Ekim tarihlerinde düzenlenecek 15. Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi'nin ana teması olarak da, bence çok anlamlı bir konu başlığı bulmuşlar.

İZMİR-ÖDEMİŞ BULUŞMASI
Aslında tam ifade şöyle: 'İklim Krizine Karşı İzmir-Ödemiş Buluşması'...
Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği'nin (ÖDEMİŞ SÜS-BİR) bu çerçevede gündeme getirdiği tez çok doğru ve isabetli. Birlik Başkanı Muammer Ardıcak ve yönetim kurulu üyeleri, tüm üreticiler adına ülkemizdeki bütün karar vericileri ve yerel yönetimleri daha fazla yeşil doku ve ağaçlandırma için birlikte çalışmaya davet ediyor. Ama bu güzel davetin çok sağlam temellere dayanan bir gerekçesi var. Bakınız SÜS-BİR ne diyor:

"Süs bitkisi üretimi denince akla süs olarak kullanılan bir şey geliyor. Çok da gerekli olmayan bir şey gibi... Oysa yakın bir gelecekte iklim kriziyle dünyanın yaşanması daha zor bir yer olacağı artık biliniyor. Özellikle Küçük Menderes Havzasının süs bitkisi yetiştiricileri su kaynaklarındaki eksilmeyi her yıl artan hızla yaşayarak tanık oluyorlar. Artık bütün dünya iklim krizine çare olacak en etkili yolun fosil yakıtlara son vermek ve yeşil dokuyu, ağaçlandırmayı artırmak olduğunun farkına varmış durumda."

ŞARTLAR GİTTİKÇE ZORLAŞIYOR
Gerçekten de doğal karbon yutağı olan yeşil alanların yüzölçümünün artırılması ve yeşil altyapının oluşturulması karbon salımının azaltılması kadar kentsel ısı ada etkisinin ve hava kirliliğinin önüne geçilmesi için büyük önem taşıyor. Aynı zamanda, kentlerde yeşil altyapı uygulamalarının yaygınlaştırılması ile suyun toprağa daha çok ulaşması sağlanarak hem sel ve taşkınlarına hem de su varlığındaki azalışa karşı önlem almak da mümkün hale gelebiliyor.

ÜRETİCİNİN MESAJI
Şimdi üreticilerin bu doğrultuda vermeye çalıştıkları mesajın altını çizelim: "Küçük Menderes Havzası'nın üreticileri olarak yetiştirdiğimiz ürünleri her yıl Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi'nde Türkiye ve dünya için sergiliyorduk. Üreticiler, Sergi'nin 15. yılında bu defa ürünlerini küresel ısınma ve iklim krizine dikkat çekerek farkındalık yaratmak için sergileyecekler. Üreticiler, ülkemizdeki bütün karar vericiler ve yerel yönetimleri daha fazla yeşil örtü ve ağaçlandırma için birlikte çalışmaya davet ediyor. Üreticiler, uygun fiyatlarıyla ellerini taşın altına uzattılar. Gelin çevre sorunları ve iklim krizine çare için şehirlerdeki kişi başına düşen yeşil alanı artırmak çalışalım!" Öyleyse hep birlikte küresel ısınma ve iklim krizine karşı 17 - 20 Ekim Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi'nde buluşuyoruz!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA