• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Kadın ve erkek yan yana

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.08.2016, 00:00

Hem bütün liderlerin bir araya geldiği ve milyonların buluştuğu Yenikapı mitinginde hem aynı anda Türkiye'nin bütün meydanlarında tek bayrak altında birleşen halkla dosta düşmana mesajımızı verdik:
Bizi hiç kimse yıkamaz.
Artık normalleşme zamanı.
Kaldığımız yerden sorunlarımızı çözmeye devam edelim.
Mesela toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusunu...
Meydanlarda kadın-erkek eşitsizliği var mıydı? Darbecilere dur diyenler arasında, tankların, TIR'ların üstüne çıkanlar arasında kadınları görmedik mi? Eline bayrağını alıp gece-gündüz demeden nöbet tutanlar arasında kadınlar yok muydu?
Öyleyse karar mekanizmalarında da kadınların meydanlardaki gibi yer alması gerekiyor. Artık salonlarda sadece erkekleri görmek istemiyoruz.
Meslek odaları toplantılarında, iş insanları zirvesinde kadınlar da olmalı. Özellikle istenmeli.
Kadınların sesini ve görüşlerini her yerde duymalıyız.

İKİ ÖNEMLİ TOPLANTI

Ayrıca medyadaki kadınlar da önemli bir rol üstlendiler bu olağanüstü dönemde. Başta Cumhurbaşkanı ile "facetime" görüşmeyi gerçekleştiren Hande Fırat olmak üzere tüm yayın yönetmenleri, sunucular, moderatörler başarılarını perçinlediler.
Keşke katılımcılar ve konuklarda da kadın-erkek eşitliğine dikkat edilseydi. Zira artık sadece erkekleri dinlemek ve onların yeni bir şey içermeyen görüşlerini duymaktan sıkıldık. Yeni seslere ve yeni söylemlere ve kadın bakış açısına ihtiyacımız var. Üstelik bu konuda verdiğimiz taahhütler var.
Yaşadığımız bu zor dönemde Türkiye'nin iki önemli uluslararası gözden geçirmesi gerçekleşti. Bunlardan ilki Türkiye'nin CEDAW Sözleşmesi altındaki 7. Dönemsel Gözden Geçirmesi idi. 13 Temmuz'da gerçekleşti bu sunum.
25 Temmuz'da ise Türkiye'ye Yönelik Komite'nin Nihai Görüşleri yayınlandı. Önümüzdeki günlerde bu konuya değineceğiz.
Türkiye'nin bir diğer önemli gözden geçirmesi ise 19 Temmuz Salı günü BM'nin NY'daki Genel Merkezi'nde, Yüksek Düzey Politik Forum (High Level Political Forum- HLPF) adı altında gerçekleşti.

KATILIMCI BİR YOL

15 Temmuz'da yaşananlar sebebi ile Kalkınma Bakanı'nın yapması beklenen sunumu, BM Türkiye Daimi Temsilcisi Yaşar Halit Çevik gerçekleştirdi.
Kadınların toplumda güçlendirilmelerinin, ekonomik, toplumsal ve kültürel hayata ve iş hayatı ile karar alma mekanizmalarına katılımlarının arttırılmasının Türkiye'nin önceliklerinden biri olduğunu söyleyen Büyükelçi Çevik, katılımcı bir yol izleyeceklerini ve toplumun tüm kesimlerinin, özellikle de kadın, genç ve yaşlıların, ihtiyaç ve sorunlarını ele alacaklarını belirtti.
Beklentimiz bunun için adımların atılması. Ve tabii bu işe gönül ve emek vermiş STK'larla birlikte yol alınması. Örneğin her iki süreci de takip eden ve gölge rapor hazırlayarak savunuculuk yapan Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Derneği'yle işbirliği yapılması.
Gölge raporlarının gözden geçirilmesi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA