• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir’in kurtuluşu ‘Teknopark’ta gizli SEZER ALTAN

İzmir’in kurtuluşu ‘Teknopark’ta gizli

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.08.2018, 00:00

Bu köşeden İzmir'deki teknoparkları en çok yazan kişiyim, özellikle Dokuz Eylül Üniversitesi'nin kurduğu iki teknoparkla gelişen o çok amaçlı ekonomik kalkınma kültürünü... Çünkü kentin kurtuluşunun teknoparklarla birlikte çalışan, AR-GE kültürünü geliştiren işletmelerle mümkün olabileceğini düşünüyorum.
Bu projeye katkı sağlayan bilim insanı ve işletmecinin ülkemizin geleceğinde de söz sahibi olacağına inananlardanım.

KÜRESEL REKABET

Üniversite veya yükseköğretim kurumları tarafından kurulmuş ve bilim, sanayi ve teknolojinin ilerlemesi için çalışan kuruluşlara Teknopark adı verilir. Teknoparklar teknoloji, bilim ve sanayinin gelişmesi için çeşitli projeler yürütür ve şirketlere teşvik kredisi sağlarlar. Özetle: Teknoparklar inovasyon odaklı kümelenmelerdir.
İşin özü, Türkiye 10 bin dolar GSMH'da orta gelir tuzağını aşamıyor. Bunu aşmanın yolu ise katma değeri yüksek ürünler üretip satmak... Bunu da araştırma ve geliştirme ile yani AR- GE ve inovasyonla gerçekleştirmek mümkün... Bu konuda ülkemizde son yıllarda çok ciddi çabalar gözlüyorum.
Örneğin AR-GE'ye GSMH'dan ayrılan pay 0.3'ten 1.0'a dayandı. Son çıkan ARGE yasası da bu çabaları destekledi ve yeni muafiyetler getirildi.Tasarım merkezlerini de teknoparklar kapsamına aldı. İzmir'de bu konuda özellikle Dokuz Eylül Üniversitesi'nin katkıları ve çalışmaları dikkat çekici...

***

Dokuz Eylül Üniversitesi 1982'de kurulan ve 35 yılı aşan eğitim yaşamıyla binlerce öğrenci yetiştirip çok sayıda akademisyene kucak açan Türkiye'nin köklü üniversitelerinden biri... İsmini aldığı İzmir'in kurtuluş tarihi olan 9 Eylül'ü marka yapan üniversite şimdi emek verdiği kentin geleceğine ışık tutmak, ekonomik kalkınmasına katkı sağlamak ve en büyük sorunlardan biri olan beyin göçünü önlemek adına çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalardan en önemlisi de sağlık ve teknoloji teknoparkları...
Üniversitenin en önemli projeleri arasında yer alan bu iki teknopark İzmir'in öncüsü konumuna geldi.

MARKA ÜNİVERSİTE

Buna iki örnek var; Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (DEPARK) bünyesinde yer alan Teknoloji Teknoparkı'nda Ericcson, Arkas gibi bilişim ve teknoloji şirketleri yer alıyor. Şu anda teknoparkta yer yok. Bu yüzden 3. binada şirketler sırada bekliyor. Diğeri de Türkiye'nin ilk sağlık temalı teknoparkı ve üniversitenin Sağlık Yerleşkesi içinde yer alan tek örnek olan İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG)... Temelleri 2006 yıllarına dayanan merkez Güney Avrupa ve Ortadoğu'nun en büyük AR-GE merkezi... Nobel ödüllü bilim adamımız Aziz Sancar bu merkezin bilim kurulu üyesi...Bu merkez İzmir'i uluslararası sağlık AR-GE ve inovasyon merkezi yapacak bir proje... Son söz; İzmir'i Türkiye çapında, dünyada ses getiren bir AR-GE ve inovasyon merkezi yapan bu iki teknopark ve yeni yönetimiyle üniversite, dünyanın ve ülkemizin sayılı eğitim kurumlarından biri olma yolunda ilerleyecektir.
Üniversitenin yeni Rektörü Prof.
Dr. Nükhet Hotar, uzun yıllar Genel Başkan Yardımcılığı yapmış bu siyasi, akademik, bilgi, birikim ve tecrübelerini şimdi öğrencisi, öğretim üyesi olduğu üniversiteyi "marka üniversite" yapmak için görev başında.
Yeni yönetimin, bu değerlere sahip çıkmak ve çizeceği ilerici tabloda harekete geçmek için, teknoparklar kuşkusuz en önemli koz ve kazanım alanı olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA