• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Turizm ve kültür yolculuğunda “Yağcıbedir Çalıştayı” SEZER ALTAN

Turizm ve kültür yolculuğunda “Yağcıbedir Çalıştayı”

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.03.2020, 00:00

Yüzyılların kültürel mirasını üzerinde taşıyan hayallerin ilmek ilmek dokunduğu, bir kültürü, bir tarihi yaşatmak insanoğlunun en önemli görevlerinden biri...
Dünyaca ünlü Yağcıbedir halılarını yaşatmak için gösterilen her çaba da...
Bu geleneksel kültürü gelecek nesillere aktarmak maksadıyla başlatılan "Yağcıbedir Kültür Yolu" projesinin ilk çalıştayı Bergama'da gerçekleşti.
Balıkesir'in Sındırgı ilçesindeki Yağcıbedir Yörükleri tarafından yaşatılan halılar renk yapısı, desenleri, motifleri ve en çok da hikâyeleriyle zengin bir kültürel mozaiğin önemli bir parçası konumundadır.

YAVAŞ'IN BAŞARISI
Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, en büyük hayali olan Yağcıbedir Kültür Yolu projesini, bir kültür ve turizm potansiyeline dönüştürdü.
Kültür şölenine dönen Çalıştay'da Yağcıbedir halılarının gelecek nesillere aktarılması için yapılacak çalışmalar konuşuldu. Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, "Bugün kültürlerimiz adına, geleceğe aktarmak adına önemli bir projeye imza atıyoruz. Sındırgı Belediye Başkanımız Ekrem Yavaş'a özellikle teşekkür ediyorum.



Projemiz Çalıştay ile süslendi.
Kız evi ile oğlan evi yıllar sonra buluştu" diye konuştu.
Yağcıbedir halıları ve Yörük kültürünü dünyaya tanıtmak ve yaşatmak adına birçok başarılı çalışmaya imza atan Başkan Yavaş ise, "Biz hayaller ile başladık. Hayalimiz dünyada nadir olan Yağcıbedir halılarımızı, kültürünü, yapım aşamalarını, hikayelerini Yağcıbedir Kültür Yolu Projesi ve turizmle birleştirip yaylasından ovasına kadar tanınmasını sağlamak.
Bu halılar bir yaygı, yere atılan bir bez değil. Yağcıbedir halısı her deseninde, motifinde ayrı bir hikayeyi barındırıyor. Bu halılar birer sanat eseri. Halıların aşkını, sevincini, kültürünü göreceli olarak aktarmak adına bu proje önemli. Bergama belediye başkanıma, Büyükşehir belediyemize, katkı ve katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum.
İnanıyorum ki ülkemiz adına da örnek ve güzel bir proje olacak.
Kültürümüzü, sanatımızı geleceğe aktarmazsak geçmişin ne kıymeti var? Bu zengin miras Yağcıbedir Kültür Yolu ile geleceğe taşınacak" dedi.
Son söz; Yağcıbedir halılarının hikâyelerini ortaya koyarak, yaşayan bu kültürün tanınmasını sağlamak ve bu kültürü turistik bir çekicilik haline getirmek değerli bir çalışma.
Bu Çalıştay ile unutulmaya yüz tutmuş olan kültürel unsurların varlığına dikkat çekilmesi, değerinin vurgulanması ve öneminin hatırlanması çok önemlidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA