• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Önemli olayların dönemi, Muharrem ayı TOLGA TEKİN

Önemli olayların dönemi, Muharrem ayı

tolga.tekin@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.09.2019, 00:00

Kuran-ı Kerim'de bildirilen ve içinde savaşın haram kabul edildiği dört kutsal aydan biri olan Allah'ın ayı Muharrem'e ulaştık. Yüce Rabbimizin Kur'an-ı Kerim'de bildirdiği üzere "Allah katında ayların sayısı on ikidir." (Tevbe, 9/36.) Bu aylardan biri de içinde bulunduğumuz Muharrem ayıdır.
Muharrem ayı, Rabbimizin rahmetine mazhar olmuş müstesna bir zaman dilimidir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) "Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç Allah'ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur"[ Müslim, Sıyâm, 202.] buyurarak bu ayın manevi bereketine işaret etmiştir. Hicri takvimimizin ilk ayı olan Muharrem Ayı ve bu ayın 10. günü olan Aşure günü tarihte önemli olaylara sahne oldu.
Muharrem ayı dinimiz açısından önemli olan pek çok hadisenin de yıldönümüdür.
Cenab-ı Hak yeryüzünü ve gökyüzünü bu ayda yaratmış, birçok peygamberine yine bu ayda olan Aşure gününde özel ihsanlar sunmuştur. Ayrıca dinimiz açısından önemli olan pek çok olay yine Muharrem Ayı'nın 10. gününde gerçekleşmiştir. Aşure günü bu ayın onuncu ve en kıymetli günüdür.
Allah-ü Teala, birçok duaları bu günde kabul buyurmuştur. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) torunu Hz. Hüseyin(r.a.) ve beraberindeki 72 kişi, Muharrem ayının 10. gününde Kerbela'da Yezid'in ordusunca katledilmiştir.

ON PEYGAMBERE ON İKRAM

Bu üzücü olayın dışında Allah (c.c.) , on peygamberine on değişik ikram ve ihsanda bulunmuştur. Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) bu günde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cudi Dağı'nın üzerine bu günde demirlemiştir.
Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından kurtulmuştur. Hz. Adem'in (a.s.) tevbesi kabul edilmiştir. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan çıkarılmıştır. Hz. İsa (a.s.) bu günde dünyaya gelmiş ve semâya yükseltilmiştir. Hz. Davud'un (a.s.) tevbesi kabul edilmiştir. Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail doğmuştur. Hz. Yakub'un (a.s.), oğlu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri görmeye başlamıştır. Hz. Eyyub (a.s.) hastalığından şifaya kavuşmuştur. Aşure günü bu ayın onuncu ve en kıymetli günüdür. Dolayısıyla Aşure gününün Muharrem Ayı'nda olması bu ayın kıymetine kıymet katar.
Muharrem'in ayların önderi olduğunu Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) şu hadisi ile işaret etmiştir : "İnsanların önderi Hz. Adem, Arapların Hz. Muhammed, Rumların Süheyp, İranlıların Selman, Habeşilerin Hz. Bilal, dağların Tûr-i Sina; ağaçların sidre, ayların Muharrem, günlerin cuma, sözlerin Kur'an, Kur'an-ın Bakara Suresi, Bakara suresinin önderi ise Ayet-ül Kürsî' dir." (İmam Suyuti).
"Şehr'ullahi'l-Muharrem" da denilen, "Allah'ın ayı Muharrem" olarak bilinen Muharrem ayı, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coşup aktığı bir aydır. Allah'ın (c.c.) ayı, günü ve yılı olmaz. Ancak; Peygamberimiz bu ifade ile Allah'ın (c.c.) rahmetine ermenin önemli bir fırsatı olduğu vurgulamıştır.

BİR YILIN KEFARETİ

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), aşure günü oruç tutmaya hem kendisi devam etti hem de bunu Müslümanlara tavsiye etti ve "Aşure günü orucu bir yılın kefaretidir. Sağ olursam gelecek yıl dokuzuncu gününü de inşaallah oruçlu geçireceğim. Dokuzuncu ve onuncu günü oruç tutup Yahudilere muhalefet ediniz." buyurdu. Ramazan orucu farz kılınınca aşure günü oruç tutup tutmamakta Müslümanlar serbest bırakıldı. Efendimiz, "Aşure günü Allah'ın günlerinden bir gündür. O gün orucunu tutmak isteyen tutsun, bırakmak isteyen de bıraksın." buyurdu.

YÜREK SIZLATAN KERBELA

Muharrem ayı, İslam tarihinde meydana gelen bazı üzücü olayları da maalesef bize hatırlatmaktadır. Muharrem ayı aynı zamanda hepimizin ortak acısı, tarihimizin yürek yarası olan Kerbelâ olayının yaşandığı aydır. Hz. Hüseyin Efendimiz ve çoğu Ehl-i Beytten olmak üzere, beraberindeki yetmişten fazla Müslüman, Kerbelâ'da şehadet şerbeti içmiştir. Her Müslümanın yüreğini sızlatan en acı hatıra ise Emeviler döneminde, Muharrem ayının onuncu günü, Hz. Hüseyin'in (r.a.) şehadeti ile sona eren Kerbela olayıdır. Hz. Hüseyin, Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) çok sevdiği, "Dünyanın iki çiçeği" ve "Cennet çocuklarının efendileri" diye övdüğü ve "Allah'ım, ben onları seviyorum, Sen de sev" diye dua ettiği iki torunundan birisidir.
Hz. Hüseyin'in siyasi ihtiraslar uğruna acımasızca şehit edilmesi, Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) ve O'nun Ehl-i Beytini seven bütün Müminleri derinden yaralamış ve üzmüştür.

KERBELA DERS OLSUN

Muharrem ayının bize en büyük mesajı birliğimize ve dirliğimize sahip çıkmak, kardeşliğimizden asla ödün vermemektir.
Yüce Rabbimiz Kur'an-ı Kerim'de bizi şöyle uyarır: "Kendilerine apaçık deliller geldikten sonra parçalanıp ayrılığa düşenler gibi olmayın. İşte onlar için büyük bir azap vardır."[ Âl-i İmrân, 3/105.] Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) ise bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurur: "Birbirinize nefret ve düşmanlık beslemeyin, birbirinize haset etmeyin, birbirinize sırt çevirmeyin, Ey Allah'ın kulları! Kardeş olun."[Buhâri Edeb, 57.] Yeni Kerbelâ'lar yaşamamak için, aynı imanı, acıyı, özlemi taşıyan kalplerimizi birleştirelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA