• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Turizm sektörünün sıkıntıları ve beklentiler ZEKERİYA MUTLU

Turizm sektörünün sıkıntıları ve beklentiler

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.07.2015, 00:00
Yaz sezonunun başından bu yana Türkiye'de turizm sektöründe durgunluk yaşanmaktadır. Turizm bölgelerindeki işletmeler, yerli ve yabancı turist açısından umdukları ilgiyi görememişlerdir.
Bu durumun pek çok nedeni bulunmaktadır. Suriye ve Yunanistan gibi komşularımızın içinde bulunduğu karmaşa ortamı yabancı turistlerin gelişini olumsuz etkilerken, yerli turistler de havaların geç ısınması, genel seçim, sınavların tercih dönemi ve Ramazan ayı gibi nedenlerle henüz tatile çıkmamışlardır.

İZMİR'DEKİ GERİLEME
Türkiye'de turizm sektörü, önceki yıllara göre ilk çeyrekte yaklaşık yüzde 6 oranında küçülmüştür. Maalesef İzmir de bu küçülmeden payını almıştır. Geçtiğimiz yıllara oranla İzmir'e gelen turist sayısında da gerileme görülmektedir.
2015 Haziran ayında bir önceki yıla göre havayolu girişlerinde yüzde 4.8, denizyolu girişlerinde ise yüzde 17.5 oranlarında azalma vardır. İzmir'e 2014 Haziranı'nda havayolu ile 118 bin kişi giriş yaparken bu yıl Haziran ayında bu sayı 112 binde kalmıştır. Yine 2014 Haziranı'nda denizyolu ile kente 41 bine yakın kişi girerken, 2015 Haziran'ında bu sayı 33 binlerde kalmıştır.

TURİZMDE DURGUNLUK
Yurtdışından gelen turist sayısında da geçen yıla oranla düşüşler bulunmaktadır. Türkiye'nin güneydoğusunda Suriye'de yaşanan iç savaş, savaştan kaçan çok sayıda Suriyelinin ülkemize sorunları da beraberinde getirerek sığınması yabancı turistleri ürkütmüş durumdadır.
Ayrıca Rusya'daki ekonomik kriz, Ukrayna'daki iç karışıklıklar, Yunanistan'ın krizi sonucu ülkedeki turizm fiyatlarını yarıdan fazla düşürmesi ve turizm talebinin Yunanistan'a kayması, Türk turizmini olumsuz etkilemiştir.
Türkiye'nin iç koşulları da halkımızı ihtiyatlı olmaya yöneltmiştir. Genel seçimlerle başlayan belirsizlik ortamı yeni hükümetin kurulamaması nedeniyle halen sürmektedir. Gelinen noktada önünü görmekte zorlanan insanlar zorunlu ihtiyaçları dışında harcama yapmaktan kaçınmaktadırlar.
Öte yandan üniversite ve lise sınavlarının tercih süreçleri ile yazın başına denk gelen Ramazan ayı özellikle kıyı bölgelerimizdeki turizmi olumsuz etkilemiştir. Kısaca Türk halkının çoğunluğu tatilini ertelemiş durumdadır.

SİYASİ BEKLENTİLER
Türkiye, Ramazan Bayramı'nı da geride bırakmıştır. Turizm sektörü, artık piyasaların canlanmasını ummaktadır. Bu noktada bizim de beklentimiz, siyasi liderlerin gereken hassasiyeti göstererek asgari bir müşterekte buluşması, Türkiye'nin ilerlemesini hedefleyen yeni bir hükümetin hızla iş başına getirilmesidir.
Bu şekilde piyasalar rahatlayacak, turizmcilerin de yüzü gülecektir. Yabancı turistlerin eksikliğinden doğacak açık hiç olmazsa yerli turizmcilerin getirileriyle doldurulmalıdır.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA