• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sağlık hizmetlerinde prim borçlularına ek süre tanınıyor... ZEKERİYA MUTLU

Sağlık hizmetlerinde prim borçlularına ek süre tanınıyor...

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.12.2015, 00:00
3ay öncesine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu'na 60 günden fazla prim borcu bulunan esnaf sanatkarlarımız ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler, sağlık hizmetlerinden yararlanamamaktaydı. Ancak, 1 Ekim 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile 60 günden fazla prim borcu olan esnaf sanatkarların, 31 Aralık 2015 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabilmelerinin önü açılmıştı.

Sağlık Bakanlığı'nın, Bakanlar Kurulu kararına istinaden yayınladığı genelgede; 'Prim borcu olmasına rağmen, tıbben başkasının bakımına muhtaç olan kişilerin, trafik kazası, acil, iş kazası ile meslek hastalığı halleri, bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar, koruyucu sağlık hizmetleri, analık hali, gibi nedenlerle sağlık hizmeti almak için başvuran kişilerin sağlık hizmet bedellerinin SGK tarafından karşılanmaya devam edileceği' açıklanmıştı.

Bu gelişmeler üzerine biz de yine bu köşede Esnaf Teşkilatı'nın beklentilerini dile getirmiş, alınan kararın son derece yerinde ve sevindirici bir gelişme olduğuna dikkat çekerek, uygulamanın geçerlilik süresinin yılbaşı ile sınırlandırılmasının doğru olmadığını belirtmiştik.

TEMMUZ'A KADAR EK SÜRE

Gelinen noktada, ülke genelinde yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiren düzenleme konusunda hükümetin ek süre tanıyacağı açıklanmıştır.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, son Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, 60 gün prim borcu bulunanların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için verilen sürenin yılbaşında dolduğunu ancak bu sürenin 30 Haziran 2016'ya dek uzatılmasının kararlaştırıldığını söylemiştir.

Doğal olarak bu açıklama da bizi memnun etmiş, uygulamadan yararlanan esnaf sanatkarlarımızın rahat bir nefes almasına vesile olmuştur.

Ancak yine de bu kararı geçici bir çözüm olarak değerlendiriyor, esnaf sanatkarların prim borçlarına rağmen sağlık hizmetlerinden süresiz yararlanmaları gerektiğini düşünüyoruz.

Çünkü esnaf sanatkarlar zaten sağlık kaleminin de dahil olduğu prim borçlarını faiziyle birlikte ödemekle yükümlü tutulmaktadırlar. Bu nedenle doğal olarak sağlık hizmeti almayı da hak etmektedirler.

EKONOMİK GERÇEKLER


Ülkemizde toplumun çoğunluğunun geliri sınırlıdır ve insanlar borç yükü altındadır. Ayrıca ekonomide yaşanan krizler de, insanları harcamalarını azaltmaya yönlendirmektedir. İnsanların bir şekilde tüketimlerini kısmaları ise doğrudan halka mal ve hizmet sunan esnaf sanatkarlarımızın iş hacimlerinin düşmesine neden olmaktadır. Bu nedenle, ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılardan olumsuz yönde en fazla etkilenen kesimin esnaf sanatkarlar olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Ekonomik sıkıntıların yükünü taşıyan esnaf sanatkarlarımız her olumsuzluğa rağmen devlete karşı yükümlülüklerini yerine getirmeye çaba göstermekte, ancak istemese de zaman zaman SGK primlerini düzenli şekilde ödeyememektedir.

Bu Türkiye'nin ve ekonominin bilinen bir gerçeğidir. Dolayısıyla, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık tesisleri ile üniversite hastanelerince sunulan sağlık hizmetlerinden borçlu esnaf sanatkarın yararlanabilmesi, zor şartlar altında çalışan üyelerimiz ve aileleri için son derece önemlidir.

Primleri devlet tarafından ödenen ve ekonomiye katkı veremeyen Yeşil Kart sahipleri bile sağlık hizmetlerinden yararlanabilirken, üreten, istihdam yaratan ama ekonomik şartlar nedeniyle tıkanan üyelerimiz ve aileleri sağlık hizmetlerinden mahrum bırakılmamalıdır.

Öte yandan, Temmuz başına kadar Türkiye'nin ekonomik gerçeklerinin değişmeyeceği ve borçlu esnaf sanatkarlarımızın da durumlarında hızlı bir iyileşmenin görülemeyeceği tahmin edilmektedir.

Bu nedenle taleplerimize karşı hassasiyetle yaklaşan ülke yöneticilerinin mevcut koşulları göz önünde tutarak uygulamayı 30 Haziran'dan sonra da sürdürmeleri kanaatimizce daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA