• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yapılandırma piyasaları rahatlattı ZEKERİYA MUTLU

Yapılandırma piyasaları rahatlattı

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.02.2017, 00:00

Geçtiğimiz hafta Türkiye Bankalar Birliği yaptığı yazılı açıklama ile, 2016 yılının son çeyreğinde 8,4 milyar lira tutarında bireysel kredi kartı borcu ve tüketici kredisinin yeniden yapılandırıldığını açıklamıştır.
TBB'nin bahsettiği düzenleme 27 Eylül 2016 yılında yürürlüğe girmiş, geçen yıl Ekim-Aralık döneminde 562 bin kişinin 2.4 milyar lira tutarındaki kredi kartı borcu ve 456 bin kişinin 6.4 milyar lira tutarındaki tüketici kredisinin yeniden yapılandırılmasına vesile olmuştur.
Düzenleme borçlulara esneklik getirmiş, borçlarını ödemeye niyetli olan ve ek sürüce ihtiyaç duyan kişilere kolaylıklar sağlamıştır.

Ekonomiye katkı

Bu düzenlemenin temelinde tüketiciyi rahatlatmak, tıkanan ekonomiyi canlandırmak, alacaklıların tahsillerini kolaylaştırmak ve iç talebi zenginleştirmek politikası yatmaktadır. Kanaatimizce bu girişim son derece yerinde olmuştur.

1- Çünkü rakamlar böyle bir ekonomik tedbire olan ihtiyacı ortaya koymuştur.
2016 yılında 12.3 milyar lira tutarında, 1 milyon 17 bin senedin protesto edilmesi, geçen yıl protesto edilen senet adedinin 2015'e göre yüzde 1.7, senet tutarının ise yüzde 22 oranında artması düşündürücüdür.
Dolayısıyla alacaklıların alacaklarını tahsil edemediği, borçluların da tüm iyi niyetine rağmen borçlarını ödeyemediği bir ekonomik sistemin yürümeyeceği, piyasaları her geçen gün biraz daha kısırlaştıracağı ve durgunlaştıracağı gözler önündeyken, yürürlüğe sokulan düzenleme ile ekonomik sirkülasyona ivme kazandırılmıştır.
Yapılandırma vasıtasıyla tahsilatlar artmış, hal yoluna girmiş, ekonomik birimler rahatlamıştır.

2- Öte yandan yapılandırma imkanı ile kendilerine rahat bir ödeme takvimi çizen insanların tüketimlerinde de artış olması kaçınılmaz olacaktır.
Ödeyemediği borçları nedeniyle büyük baskı altında olan ve bu nedenle ihtiyaçları dışında tüketimden kaçınan insanların iç talebi canlandırması ise en çok doğrudan halka mal ve hizmet sunan esnaf sanatkarlarımızın işine yarayacaktır.
Aynı şekilde esnaf sanatkarlarımız da birer tüketicidir. Dolayısıyla düzenleme, sınırlı sermaye yapıları nedeniyle finansal zorluklar yaşayan esnaf sanatkarlarımızın da borçlarının yapılandırılmasına, ödeme kabiliyetlerinin artmasına vesile olmuştur.
Netice itibarıyla 27 Eylül 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak hayata geçirilen;
-Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişikliklik Yapılmasına dair Yönetmelik ile, Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına dair Yönetmelik toplumun tüm kesimlerini olduğu gibi esnaf sanatkarlarımızı da rahatlatan bir uygulama olmuştur.
Bu bir bakış açısıdır, bir ekonomi politikası tercihidir. Bu düzenleme ile doğru bir iş yapılmıştır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA