• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ekonomiye odaklanma zamanı ZEKERİYA MUTLU

Ekonomiye odaklanma zamanı

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.04.2017, 00:00

16 Nisan referandumu geride kalmış, milletimiz kararını sandığa yansıtmıştır.
Halkımız tercihini yeni sistemin kabulü yönünde yapmıştır.
Yeni sistem ile Türkiye ekonomisi ve demokrasisi için lazım olan güven ve istikrar ortamının daha hızlı tesis edilebileceğine inanıyoruz.
Gelinen noktada Türkiye artık önüne bakmalı, birlik ve beraberliğimizi bozmadan, ülkemize, ailemize, yaşadığımız topluma katkı vererek çalışmalarımızı sürdürmeliyiz.

POZİTİF AYRIMCILIK

Önümüzdeki dönem Türkiye'nin en önemli gündem maddesi ekonomi olmalı, ekonomi yönetimi yeni bir heyecan ve stratejilerle sorunlara odaklanmalıdır. Çözüm bekleyen sorunlar öncelik sırasına göre gündeme getirilmeli, ekonominin kendi dinamikleri ve işleyişi çerçevesinde değerlendirmeler yapılmalıdır.
Doğal olarak bu süreçte sınırlı imkanlarıyla üreten, istihdam yaratan, yaşadığı kente hizmet veren, ekonomiye katkı sağlayan esnaf sanatkarlara da pozitif ayrımcılık yapılmalıdır.
Bu farkındalık ve bilinçle, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar camiası olarak yeni sistemin ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyoruz.

Yapılandırmada yeni fırsatı bekliyoruz

Referandumun ardından gündemin ekonomiye odaklanması, mevcut sorunların çözümünde başarıyı artıracaktır. Bu noktada, ekonomiye ilişkin dile getirdiğimiz düşüncelerin, hükümet tarafından da benimsendiğini memnuniyetle gözlemlemekteyiz.
Bu çerçevede, Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın vergi borcu olanlara yeni bir fırsatın daha tanınacağı yönündeki açıklamalarını da son derece olumlu bulmaktayız.

HAYATA GEÇİRİLMELİ

Bilindiği gibi bir süre önce Başbakan Binali Yıldırım, 2016 Haziran'ından önce esnaf sanatkarlar ile işverenlerin vergi ve sigorta prim borçlarının yapılandırıldığını hatırlatmış, ancak bu tarihten sonraki darbe girişimi nedeniyle piyasaların sarsıldığını belirtmiştir.
Meclis açılınca olağanüstü şartlardan mağdur olan kesim için de yeni bir yapılandırma imkanı sağlayacaklarını ifade eden Başbakan'ın ardından, Maliye Bakanı Naci Ağbal da basına verdiği demeçlerle detaylara girmiştir.
Ağbal'ın açıklamalarına göre söz konusu çalışma komisyonlarda görüşülmek üzere Meclis'e gönderilmiştir. Uygun takvim yakalanırsa 2 Mayıs'ta komisyonda görüşülmeye başlanması planlanan çalışmada, bir önceki yeniden yapılandırma kanununda olduğu gibi borçların yapılandırılmasında yine 36 aya kadar taksitlendirme imkanı tanınacak, borcunu peşin ödeyene de indirim yapılacaktır.
2016'daki yapılandırmaya müracaat etmemiş vatandaşların da yararlanacakları düzenlemeye MTV borçları da dahil olacaktır. Yeniden Yapılandırma Kanunu ile yaklaşık 73 milyar lira tutarında ödenmemiş vergi ve prim borcunun yapılandırılması hedeflenmektedir.
Hükümet yetkililerinin basında yer alan açıklamalarını olumlu karşılıyor ve bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz.
Olağanüstü şartlardan mağdur olan kesimlere tanınacak haklar, piyasaları rahatlatacak, ticari sirkülasyonu artıracak mahiyettedir.
Bu yapılandırma imkanından üyelerimiz de yararlanabileceklerdir.
Ayrıca mağdur kesimlerin gözetilmesi toplumda genel bir rahatlama sağlayacak, tüketimi de artıracaktır. Bu durum da doğrudan halka mal ve hizmet sunan esnaf ve sanatkarlarımızın iş hacimlerine ivme kazandıracak, üyelerimizin refah seviyelerini yükseltebilecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA