• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Dövize endeksli kiralamalara son ZEKERİYA MUTLU

Dövize endeksli kiralamalara son

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.09.2018, 00:00

Geçtiğimiz hafta Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nun Ankara'da yapılan genel kuruluna Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan da katılmış, İzmir Birliği olarak daha önceden dile getirdiğimiz taleplerimizle de örtüşen, dövize endeksli kiralar hakkında açıklamalarda bulunmuştur. Cumhurbaşkanımızın dövizle kiralama sorununun kökten çözüleceğini içeren açıklamaları teşkilatımız tarafından memnuniyetle karşılanmıştır.
Benim de divan başkanlığını yapmaktan onur duyduğum genel kurulu şereflendiren Cumhurbaşkanımızın, 'İthalat ihracat işiyle uğraşanların dışında dövizle kimsenin yolu kesişmemelidir' sözü, adeta duygularımıza tercüman olmuştur.

TL'YE DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından alınan karar, 13 Eylül 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanmıştır.
'Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar', Türkiye'ye yerleşmiş kişilerin Bakanlıkça belirlenen haller dışında kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü kiralama, leasing ile iş ve hizmetlerinde ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak yapılamayacağını içermektedir.
Ayrıca önceden yapılmış ve halen yürürlükte olan döviz cinsinden anlaşmaların da, karar yürürlüğe girdiği tarihten itibaren otuz gün içinde taraflarca anlaşılarak Türk parasına çevrilmesi öngörülmektedir. İzmir Esnaf Teşkilatı olarak bu kararı oldukça yerinde buluyoruz. Karar, bir süre önce İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB)'nin ekonomideki sıkıntıları gidermek ve esnaf sanatkarların önünü açmak adına ifade ettiği görüş ve önerilerle örtüşmektedir.

İESOB'NİN ÖNERİSİ

İzmir Birliği, dövizdeki dalgalanmanın etkisini en aza indirmek için hükümet tarafından hazırlanan destek paketlerine dikkat çekmiş, esnaf sanatkar kesimi için de bazı tedbirlerin devreye sokulmasının gerekliliğini dile getirmiştir.
Bu çerçevede İESOB'nin geliştirdiği öneriler arasında ilk sıralarda, 'Döviz ile kiralamanın yapıldığı alanlarda kiraların TL'ye dönüştürülerek bir yıl boyunca dondurulması, bu dönüştürmede ise Dolar ve Euro için Ocak-Ağustos dönemi ortalaması olan 1 Dolar=4,38 TL, ve 1 Euro=5,23 lira düzeyindeki kurların referans alınması' maddesi yer almaktaydı.
Dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararı ile dövize endeksli anlaşma ve kiraların bir ay içinde Türk Lirası'na dönüştürülmesi hamlesini olumlu karşılıyor ve destekliyoruz.
Ancak bunun yanında, üyelerimizin özellikle kiralar konusunda yaşadığı diğer sıkıntıların da giderilmesini temenni ediyoruz.
Bu çerçevede;
-Hastaneler, okullar gibi kamu kurumlarında kiracı olarak faaliyette bulunan esnaf sanatkarların kira bedellerinin bir yıl boyunca mevcut düzeyinde dondurulması, yani enflasyon oranında artırılmasının engellenmesi, -Yerel yönetimlerin mülklerinde kiracı olan esnaflar için de benzer düzenlemenin yapılması, yani kiraların dondurulması, -Yerel yönetimlerin üyelerimizden aldığı vergi ve harçlarda bir yıl süreyle artış yapılmaması, esnaf sanatkarlarımızın önünü açacak hamleler olacaktır.

ESNAF CAMİASINA ÖZEL

Kanaatimizce yaşanan olumsuz gelişmeler geçicidir. Türkiye yaşanan badireyi üretim ve ihracat artışı ile aşacak güçtedir.
Bizler de enaf sanatkar camiası olarak verilen ekonomik mücadeleye daha fazla katkı koymayı arzu etmekteyiz.
Bu nedenle hükümetin aldığı destek paketleri kapsamında, üretim-ihracat ve üretim-iç tüketim zincirindeki en önemli halkayı oluşturan esnaf sanatkarlarımıza yönelik çalışmaların da yer almasının son derece yararlı olacağına inanmaktayız.
Esnaf sanatkarlar düşük yatırım ile büyük istihdam sağlar, üretim-tüketimihracat zincirinin her aşamasında önemli roller üstlenir. Üyelerimiz döviz kurlarında yaşanan dalgalanmaya, işsizlikte yaşanabilecek olası artışlara karşı en önemli "dalga kıran" olabilecek potansiyele sahiptir. Bunun için esnafın güçlü olması, önünü görebilmesi, ilave yükler ile karşılaşmaması gerekmektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA