• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

KOBİ’ler Rekabet Güçlerini Artırabilir mi?

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.10.2014, 00:00
Sanayide üretim yapan işletmelerin yüzde 99'u ülkemizde KOBİ (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) olarak tanımlanmaktadır. Dünya genelinde ise işletmelerin yüzde 95'ini KOBİ'ler oluşturmaktadır. Küreselleşme ve dışa açılma süreçleri giderek yaygınlaştıkça küçük ve orta büyüklükteki işletmelerle rekabet gücünü artırma konusu daha çok önem kazanmaktadır. Ülke ekonomisinin gelişmesinde ve rekabet gücünün artırılmasında KOBİ'lerin önemi göz ardı edilmemelidir.

Sağlıklı Büyüme Fırsatı

Ülkemizde imalat sanayinde istihdamın yüzde 61'ini KOBİ'ler sağlamaktadır. Öte yandan üretilen katma değer içinde KOBİ'lerin payı ise ancak yüzde 27'lerde kalmaktadır. Bu nedenle KOBİ'lerin daha verimli ve yenilikçi işletmeler haline getirilmeleri zorunlu olmaktadır. KOBİ'lerin rekabet güçlerini artırmalarını ve uluslararası pazarlardan daha büyük bir pay almalarını sağlamak için yeni teknoloji uygulamaları ve maliyetleri düşürme çalışmaları gerekli olmaktadır.

KOBİ'ler temel yetkinliklerini geliştirerek ve yeni teknolojilere uyum sağlayarak rekabet üstünlüğü sağlayabilmektedir. KOBİ'ler sadece yerel kuruluşlar olarak kalmamalı uluslararası pazarlara açılmalıdır. Ana sanayi kuruluşları gibi büyük işletmelere tedarikçi konumuna geçebilen KOBİ'ler sağlıklı bir büyüme fırsatı yakalayabilmektedir. Artık her kuruluşun dışa açılma ve rekabet gücünü artırma zorunluluğu bulunmaktadır. Dayanıklı tüketim malları, imalat sanayi ve otomotiv sanayi gibi ana sanayi kuruluşlarına tedarikçi olabilen KOBİ'ler bu açıdan ülkemizde başarılı örnekler oluşturmaktadır.

Günümüzde ölçek ekonomisi kavramı giderek değişmekte ve yeni boyutlar kazanmaktadır. Büyük ölçekli kuruluşlar ölçek ekonomisinin bir zamanlar kendilerine sağladığı fırsatları artık bugünkü koşullarda bulamamaktadır. Değişen pazar koşullarına hızlı uyum sağlamadan, yenilik ve yaratıcılık yeteneklerini geliştirmeden rekabetçi bir kuruluş olmak söz konusu değildir. KOBİ'ler yeni teknolojiler, yatay organizasyon, hızlı karar alma ve esnek yönetim yeteneklerini geliştirerek daha rekabetçi bir yapıya kavuşabilmektedir. Bu nedenle KOBİ'lere yalın yönetim, rekabet gücünü artırma, uygun finansman kaynakları, kalite yönetimi, bilgi ve teknoloji kullanımı konularında daha etkili fırsatlar sağlanması gerekmektedir. Ülkemizde KOBİ'lerin yabancı kuruluşlarla haksız rekabet içinde olmaması için de önlemler alınması önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

KOBİ'lerin Rekabet Gücü

Hemen hemen her üretim ve hizmet sürecinin dijital ortamda yönetildiği bir dünyada yaşamaktayız. KOBİ'lerin rekabet güçlerini artırabilmeleri için bu değişime ayak uydurmaları ve bu amaçla bilişim altyapılarını hızla geliştirmeleri gerekmektedir. KOBİ'lerin aktif varlık, karlılık ve ciro gibi verilerinin yanı sıra, yönetim kalitesi, yenilik, yaratıcılık, denetim mekanizmalarının etkinliği ve pazar konumlandırması gibi niteliklerinin de teşvik edilmesi yararlı olmaktadır. Ülkemizde istihdamın artırılması ve ekonomimizin gelişmesi amacıyla KOBİ'lerin yeniden yapılanması, rekabet güçlerini artırması ve uluslararası pazarlara açılması konuları büyük bir önem taşımaktadır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA