• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Artık zaman bizden yana FİLİZ İÇKE ÖNAL

Artık zaman bizden yana

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.04.2010, 00:00
Kök hücre teknolojisi ile tedavi amaçlı kozmetik uygulamaların kesiştiği noktada yepyeni bir kavram çıkıyor karşımıza: Kök hücre ile cilt gençleştirme terapisi. Ciltteki kök hücreleri besleyen yöntem, daha taze ve genç görünümlü bir cilt vaat ediyor

25, 30, 40 ya da 60... Hangi yaşta olursak olalım, daha taze ve genç görünümlü bir cilt yapısı hepimizin ortak arzusu. Kök hücre terapisi de bu ortak arzuya hitap eden özel bir yöntem. Uygulamanın özellikle hedeflediği belli bir yaş aralığı yok. "Dermaroller" adı verilen cihazla cilt altına verilen maddeler, cilt yaşına ve ihtiyaçlarına göre özel olarak hazırlanıyor. Clinic A Plus' tan Medikal Estetik Hekimi Dr. Hale Güler, uygulamanın detayları ile ilgili sorularımızı şöyle yanıtlıyor:
-Kök hücre nedir?
Kök hücre; vücudumuzda bütün dokuları ve organları oluşturan ana hücredir. Kök hücreler bulundukları ortama göre farklılaşırlar ve sınırsızca kendini yenileyebilme özelliği taşırlar.
-Kök hücre kullanım alanları nelerdir?
Kök hücreler, estetik alanında anti-aging yani yaşlanma karşıtı uygulamaların yanı sıra; kanser, sinir sistemi hasarları ve kemik hastalıklarında da kullanılabilmektedir. Bunlardan en mükemmel kullanım alanlarından biri, dış fiziksel etkenlerle hasarlanmış, genetik olarak yıpranmış cilt hücrelerinin iyileştirilmesi, bölünebilmesi ve yeniden yapılandırılmasıdır.
-Ciltteki hücrelerin iyileştirilmesi nasıl sağlanıyor?
Bu yapılar başta hücre çoğalmasını artırmanın yanı sıra, özel bazı hücrelerden kollajen, hyalüranik asit, elastin fibrinlerin üretimini artırmak, leke oluşumunu azaltmak için aşırı melanin (renk maddesi) üretimini baskılamak ve saç kayıplarında saç büyümesini hızlandırmak gibi hücresel mesajlar taşırlar. Bu yolla vücudun kendi eksiklerini kendisinin tamamlanması sağlanabilir. Erişkin bir birey olduğumuzda dahi vücudumuzda kök hücreler kendi programlarında olan hücrelere dönüşerek bazı organları sürekli olarak yeniliyorlar. Cildimiz de sürekli olarak yenilenen organlarımızdan biridir. Ancak yaş ve dış faktörler nedeni ile bu yenileme süreci giderek yavaşlıyor.
-Cildimizi yaşlandıran en önemli etkenler nelerdir?
Cildimizdeki kırışıklıkların büyük bölümünün nedeni güneş ve dış etkenler olmakla beraber cildin yenileme hızı da düştüğü için, yaş ilerledikçe yüzümüzdeki yaşlanma ifadesi giderek derinleşiyor. İşte kök hücre teknolojisi dermakozmetik alan ile bu noktada kesişiyor. Kullanılan özel olarak hazırlanmış formüller cildimizdeki kök hücrelerinin beslenmesine ve daha hızlı gelişmesine destek veriyor. Bu sayede cildimiz çok daha hızlı yenilenip gençleşebiliyor.
-Gençleştirici etki sağlayan kök hücre terapileri sadece yüz bölgesine mi yapılıyor?
Hayır sadece yüz bölgesine değil aynı seansta yüz ile beraber boyun ve dekolteye de yapılabilir olması, estetikte kök hücre tedavisinin tercih edilmesini sağlayan ana etkenlerden biri.
-Uygulama nasıl yapılır?
Uygulamalar "dermaroller" adı verilen özel bir aletle yapıliyor. Dermaroller, üzerinde bulunan 192 adet çok ince iğne ile ciltte mikro kanallar açıyor. Bu iğnelerin çapı, milimetrenin onda biri kadar.
Dermaroller, cilde topikal olarak uygulanan özel formüllerin (örneğin; kök hücre, büyüme faktörleri ve benzeri) derinin alt katmanlarına geçişini 200 kat artırıyor. Dermaroller iğnelerinin ciltte oluşturduğu mikrokanallar, cilt tarafından yara gibi algılanıyor ve sonraki iyileşme sürecinde ciltte ortaya çıkan büyüme faktörleri de kollajen, hyalüranik asit, elastin fibriller gibi derinin elastikiyetini dengeleyen yapıların üretimine yardımcı oluyor. Yani sadece dermaroller uygulaması bile cilt kalitesini artırıp cildin elastikiyetini geliştiriyor. Dermaroller ile cilt altına verilen özel formüller ise taze ve yeni cilt gelişimini tetikleyerek kırışıklıkları ve çizgileri azaltıyor, cilde nem kazandırıyor. Formüllerdeki antioksidan maddeler ise cildin yaşlanma sürecini yavaşlatıyor.

Yaz kış yaptırılabilir

-Kök hücre ile cilt gençleştirme terapisi hangi yaş grubuna uygulanabilir?

Bizim için cilt yaşı önemlidir. Formüller, içeriklerindeki konsantrasyon farklılıklarına göre farklı yaş gruplarına uygulanabilir.
-Uygulamadan sonra kişi günlük hayatına devam edebilir mi?
Dermaroller uygulamalarının ardından yüze konan yatıştırıcı maske sayesinde cilt kadifemsi bir yumuşaklık kazanır ve böylece uygulama yapılan kişiler rahatlıkla günlük hayatlarına devam edebilirler.
-Uygulamanın hangi aylarda yapılması daha uygundur?
Dermaroller ile terapinin en önemli avantajlarından birisi de güneş hassasiyetine neden olmadığı için yaz ayları da dahil olmak üzere her mevsim uygulanabilir olmasıdır.

Saç dökülmesini durduruyor
-Dermaroller saç dökülmelerinde de kullanılabilir mi?

Elbette kullanılabilir. Formüle eklenen özel maddelerle sonuçların çok başarılı olması sağlanıyor. Dermaroller ile kök hücre uygulamalarını, erkek ve kadınlardaki saç kayıplarında saçın dökülmeye başladığı dönemde önlem olması amacıyla veya yeniden saçın canlandırılması, aşırı kuru saç derisinin onarılması durumlarında da yapıyoruz. Bu uygulamalar, saç folüküllerini uyararak daha güçlü saç yapısını sağlıyor, saçın deride kalış süresini uzatarak dökülmeleri önlüyor ve yeni saç çıkmasını tetikliyor.

BİTTİ
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA