• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kronik sinüzitin tedavisi ameliyat FİLİZ İÇKE ÖNAL

Kronik sinüzitin tedavisi ameliyat

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.08.2010, 00:00
Kronik hale gelen sinüzitin tek tedavisi cerrahi. Ameliyat sonrasında hastalar baş ağrısı, yüz ağrısı, burun tıkanıklığı gibi şikaletlerinden büyük ölçüde kurtuluyor

Endoskopik sinüs cerrahisinin "doğru teşhis ve doğru zamanlama" kuralına uygun yapıldığı takdirde oldukça yüz güldürücü sonuçlar verdiğini belirten Özel Efes Kulak Burun Boğaz Dal Merkezi doktorlarından Op. Dr. Yunus Gürkan Aladağ, "En çok fayda gördüğümüz semptomlar baş ağrısı ve yüz ağrısı gibi sorunlar. Basınç hissi ve burun tıkanıklığı olan hastaların bu şikayetleri de ameliyatla giderilebiliyor" diyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yunus Gürkan Aladağ, sinüzitle ilgili sorularımızı yanıtladı.
-Sinüzit nedir?
Sinüzit; burun çevresindeki 'sinüs' adı verilen havalı boşlukların iltihabıdır. Burnumuzun çevresindeki sinüslerin sağlıklı çalışması genel sağlığımız açısından da son derece önemlidir. Sinüslerin iltihaplanması, özellikle sinüs boşluklarının burun içine açıldığı deliklerin tıkanması ve bu olayın kronikleşmesi ise sinüzite neden olur.
-Sinüzite neden olan durumlar nelerdir?
Sinüzit sık rastlanan ve yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlık. Uzamış nezle ve grip enfeksiyonları en sık gördüğümüz sebeplerden bir tanesi. Bunun dışında burnun içindeki anatomik bozukluklar da, bazı hastaların adeta kader gibi sinüzite yakalanmasına neden olabiliyor.

TOMOGRAFİ SONUCUNA GÖRE
Mesela kemik eğriliği olarak bilinen septum deviasyonu, burun eti büyümeleri yani konka hipertirofileri ve allerjik rinit dediğimiz saman nezlesi gibi durumlar burun içini tıkadığı gibi, sinüs ağızlarını da tıkayarak uzamış sinüzite neden olabilmekte.
-Sinüzit ne zaman kronik hale geliyor?
Öncelikle hastalar şunu bilmeli: sinüzit dünyanın sonu değil, illa ki kronik hale gelecek diye bir kural da yok. Bazı antibiyotikler ve burun açıcı spreylerle verilen destek tedavileri ile sinüzitten kurtulmak genellikle mümkün oluyor. Ama ihmal edilmiş grip ve nezle vakaları ile altta yatan anatomik sorunu olanlarda sinüzit üç aydan uzun sürerse kronik hale gelebiliyor.
-Bu durumda da ameliyat kaçınılmaz mı oluyor?
Evet. Kronik sinüzitin tedavisinde cerrahi müdahaleye ihtiyaç olur. Cerrahi müdahalede altta yatan neden her ne ise bu giderilmeye çalışılır öncelikle. Kemik eğriliği varsa bunun düzeltilmesi, konka hipertrofisi varsa etlerin küçültülmesi, bir de allerjik durum varsa bunun üzerine gidilmesi gerekir. Ameliyat genel anestezi altında 1-1.5 saatte tamamlanır. Uygun vakalarda tampon kullanılmayabilir. Ancak sinüzitin beraberinde kemik eğriliğine de müdahale edilirse tampon konulabilir.
-Ameliyat kararı nasıl veriliyor?
Ön bilgi endoskopik muayene (ışıklı özel kameralarla burun içinin detaylı incelenmesi) ile elde ediliyor. Endoskopik muayenede şüphelenilen vakalarda da tomografi çekiliyor. Tomografide de sinüs ağızlarının tıkandığından net emin olunursa yol haritası belli oluyor ve ameliyat planlamasına geçiliyor.

ÜÇ GÜN AYIRIN YETER!
-Sinüzit ameliyatları için mevsim önemli mi?

Ameliyatın yazın veya kışın yapılması fark etmiyor. Endoskopik sinüs cerrahisi, hastanın kendisine üç gün kadar zaman ayırdığı herhangi bir dönemde yapılabilecek standart bir ameliyattır.
-Ameliyat için üç gün ayırmak yetiyor mu gerçekten?
Evet. Beraberinde bir kemik eğriliği de düzeltilmişse iki gün dinlenmesi gerekiyor hastanın. Bir gün de nekahete ayırdığımız için ortalama üç günün yettiğini düşünebiliriz.
-Dördüncü gün her şey normale dönüyor mu peki?
Çoğunlukla acelesi olup bir an önce işe dönmek isteyen hastalara bu izni verebiliyoruz. Her şey yolunda gittiyse ve herhangi bir sıkıntı yoksa hasta dördüncü, beşinci gün işine dönebilir. Ufak tefek kuruma ve kabuklanma gibi sorunlar görülse de genelde vücudun kendi kendine hallettiği, hastayı üzmeyen, basit burun spreyleriyle atlatılan bir hafta on günlük bir iyileşme dönemi yaşanıyor.
-Sinüzit ameliyatından en çok kimler yarar görüyor?
En çok fayda gördüğümüz semptomlar baş ağrısı ve yüz ağrısı gibi sorunlar. Basınç hissi ve burun tıkanıklığı olan hastaların bu şikayetleri de ameliyatla giderilebiliyor. Bazen özellikle de allerjik bünyeli hastalarda geniz akıntısı gibi sorunların ameliyat sonrasında belli bir dereceye kadar devam ettiği durumlar olabiliyor. Dolayısıyla doğru hasta ve doğru zamanlama ile ameliyat planlanırsa iyi sonuç elde edilebilecek bir ameliyattır sinüs ameliyatları.

ISI DEĞİŞİMİNE DİKKAT
-Kronik sinüziti olanlar yazın artan sıcaklık ve nemden dolayı fazladan ekstra bir sıkıntı yaşıyor mu?

Burun mukozası hassas, salgı yapmayı seven durumdaki hastalar ortam atmosferi ve sıcaklık değişiminden daha kolay etkileniyor. Bu hastalar hem mevsim değişikliklerinden hem de hava sıcaklıklarının ani değişiminden olumsuz etkileniyor.

DENİZ SUYU İYİ GELİR
-Denize, havuza girmek sinüzitten kaynaklanan şikayetleri arttırır mı?

Hayır. Deniz suyu bilakis hoşumuza giden bir şey. Burunla ilgili sorun yaşayan insanlara özellikle de deniz suyu iyi geliyor. Havuz suyuna ise çok sıcak bakmıyoruz. Daha durağan olduğu için hijyenik yönden de daha zayıf kalıyor.

Acı düvelek kullamını ACİL SERVİSlik hale getiriyor
Op. Dr. Yunus Gürkan Aladağ, acı düvelek bitkisi ile ilgili şu uyarıyı yapıyor: Acı düvelek adı verilen bitkinin sinüsleri açtığına dair toplumumuzda çok yanlış bir yaygın inanış var. Tahriş edici özelliği yüksek olan bu bitki yüzünden pek çok kişi acil servislik hale geliyor. Acı düveleğin burnu açabilen bir özelliği var ama bunu doğru miktarda kullandığınızdan nasıl emin olacaksınız? İnsanlar burnuna çekiyor, oradan genzine kaçıyor. Nefes borusunu tıkamaya giden şişmeler olabiliyor. Sonuçta bu bitkinin içeriğine inanıyorum ama bunun bir bilimsel konsey ve eczacılar tarafından ilaç haline getirilmesi gerekiyor. Bu nedenle kontrolsüz kullanılmasına kesinlikle karşıyız ve tavsiye etmiyoruz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA