• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Su kaplumbağaları fanusta

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.04.2013, 00:00
Minicik aldığınız su kaplumbağası belli bir zamanda büyümeye başlayacak ve içinde bulunduğu dar kaba sığmayacaktır. Kaplumbağanız büyüdükçe içinde bulunduğu barınağı da büyütmelisiniz. Doğada özgürce dolaşabilen bir hayvanı çok dar bir kapta yaşatmak o hayvana eziyettir. Ayrıca dar alanda beslenen kaplumbağalar suyun içindeki dışkı ve yem artıkları nedeniyle hastalanabilirler. En iyisi yüksekliği fazla olmayan mümkün olduğunca büyük bir akvaryum almak veya yaptırmaktır. Bu akvaryumun düzenini kurarken kaçmaması için ortaya üzerine çıkabileceği kayalar koyulabilir. Kışın suyun ısısını sabitlemek için ısıtıcı termostat kullanılmalıdır. Ayrıca tam taşların üzerine denk gelen yere güneş ışığına yakın ışık veren infrared spot ile 30 cm yükseklikten aydınlatma ve ısıtma yapılabilir. Sık sık temizleyeceğiniz motorlu bir filtreyi akvaryuma koyarak suyun değiştirilmesi derdinden de kurtulabilirsiniz. Bu dediklerimi yaparsanız doğala yakın bir ortamda yaşayan sağlıklı bir kaplumbağanız olur.

Burnu kuruysa hasta mıdır?
Genelde köpek sahipleri tarafından köpeğin burnu ıslaksa bu sağlıklı olduğu anlamına gelir diye düşünülür. Aynı düşünce ile burnu kuru olan köpeğin de hasta olduğu hatta ateşi olduğu düşünülür. Bu iki önerme de ne yazık ki doğru değildir. Köpeklerin normal ateşleri 38.5-39.0 C derecedir. Sıcak havalarda 39.5 dereceyi de başka belirti yoksa normal ateş derecesi olarak kabul edebiliriz. Köpeğinizin burnu ıslak olup belirtisini göremediğiniz bir hastalığı olabilir ya da bazen çok sıcak havalarda veya rutubetin az olduğu kalaoriferli odalarda köpeklerin burnu kuruyabilir.

Kedilerde agresiflik saldırganlık

Bazı kediler zaman zaman veya kalıcı olarak agresif davranışlar göstermeye başlayabilirler. Bu davranışlar; evdeki insanlara veya diğer hayvanlara saldırı, korku, eşyalara tırmanma, bulunduğu yeri koruma, bazen ağrı, hatta aşırı hevesli oyunlardır. Bu tip sorunlarda genelde kısırlaştırma ve/ veya davranışlarını değiştiren ve saldırganlığı önleme amaçlı ilaçların kullanılması yoluna gidilir. Bazı saldırganlık davranışları doğal ve normaldir. Örneğin kedinin kişiliğine bağlı aşırı avcılık içgüdüsü ile eşyalara atlama, ayaklarınıza atlama, aşırı hareketli oyunlar vb kedinin kişiliğine bağlı normal davranışlar olarak kabul edilebilir. Ama kedininiz saldırganlığı bu normal sayılabilecek davranışlardan farklıysa o zaman bir veteriner hekime danışmanız yararlı olacaktır.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA