• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Piyasada Yunanistan tedirginliği BİLAL DOĞAN

Piyasada Yunanistan tedirginliği

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.05.2010, 00:00
Geride bıraktığımız haftaya başlamadan, önceki Cuma günü ABD'de açıklanan yeni konut satışları ile dayanıklı tüketim malı siparişlerinin tahminlerin ötesinde olumlu gelmesi ve Yunanistan'ın mali sorununun IMF ile yapılan görüşmeler neticesinde büyük ölçüde aşılması piyasaların haftaya alıcılı başlamasını sağladı.
Yurtdışı olumlu görünümü ile İMKB Endeksi de haftaya yükseliş yönlü başladı. Global bazda haftaya olumlu başlanırken, Çarşamba günü küresel piyasalar, derecelendirme şirketi S&P'un Yunanistan'ın notunu aşağı çekmesi ile sarsılırken, ABD'den gelen olumlu şirket bilançoları global borsalardaki düşüşü yavaşlattı. Bu panik sonrası, Yunanistan'ın IMF ve AB ile yardım paketine yönelik yürüttüğü pazarlıklar piyasaları etkilemeye devam etti. Daha sonra, Yunanistan'a yapılması düşünülen yardım paketine ilişkin açıklamalar, ABD Başkanı'nın Almanya Başbakanı ile yaptığı telefon görüşmesi sonrası Almanya'nın Yunanistan'a yardım paketine sıcak bakması, beklentilerden iyi gelen işsizlik başvuruları ile olumlu bilanço rakamları sonucunda kaos ortamından sıyrılan piyasalar tekrar alıcılı seyre geçti. Zaman Zaman kar satışları ile karşılaştığı bir haftayı geride bırakırken, dış piyasalara oranla daha iyi bir performans gösteren İMKB Endeksi geçtiğimiz haftayı 58.959 puan seviyesinde tamamladı. Hisse bazlı hareketler ve yabancı fon girişleri ile dengeli bir görünüm etkili oldu. Piyasalar, Yunanistan'a yardım konusunda gelen olumlu haberlere rağmen temkinli duruşu bırakmadı.

FAİZ HAREKETLİ
Yurtdışı piyasaları ve repo ihalesini takip eden tahvil ve bono piyasası da euro cephesinden gelen olumsuz haberler ile hareketli bir haftayı geride bıraktı. Repo ihalesi ardından bileşikler yüzde 9.22 seviyesine kadar yükseldi. Yunanistan'a yapılacak yardım miktarında artış olacağına yönelik beklentiler bono piyasasına olumlu yansıdı. Yabancı portföyünde artış olması bono piyasasına hareket sağlıyor. Merkez Bankası, açıkladığı enflasyon raporunda tahminleri yukarı çekip, faiz artırımı konusunda dördüncü çeyreğe işaret ederken, faiz haftanın son işlem gününe alımlarla başladı. Valörlü işlemlerdeki artışla gevşeyen faiz, yüzde 9.22'li seviyelerden başladığı haftayı yüzde 9.16'lı seviyelerde tamamladı.

DOLARDAKİ DURUM
Yurtiçi döviz piyasası yabancı girişi ile haftaya düşüş yönlü bir seyirle başladı. Yunanistan'a yönelik kaygıların artması ile global bazda başlayan endişe ve kaygılar yüzünden tüm ülke para birimlerinin değer kaybetmesi neticesinde parite 1.32'li seviyelere indi. Yurtiçinde
Dolar 1.50, euro ise 2.00'li seviyelere çıktı. Yunanistan'a yapılacak yardım konusunda gelen olumlu haber ve açıklamalar sonrası global risk iştahındaki artış ve euro/dolar paritesinin etkisi ile TL tekrar değer kazandı. Bu hafta ise piyasalar, Yunanistan ile ilgili gelişme ve haberler doğrultusunda yön arayışında olacak. Bununla birlikte ABD'de açıklanacak haberler ve veri akışı da belirleyici olmaya devam edecek. Yurtiçinde ise, bugün açıklanacak olan Nisan ayı enflasyon verileri izlenecek. Piyasalar, Euro Bölgesi'ndeki olumsuz görünüm nedeni ile kaygılı. Döviz cephesinde de küresel gelişmeler ve euro/dolar paritesindeki hareketler belirleyici olacak.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA