• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Piyasalar kaygılı BİLAL DOĞAN

Piyasalar kaygılı

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.05.2010, 00:00
Global kaygıların panik havasına dönüştüğü bir haftayı geride bıraktık. Yunanistan'ın borç sorunu kaynaklı piyasalarda başlayan endişe ve kaygıların gittikçe artması ve diğer euro bölgesi ülkelere sıçrayabileceği endişesi, piyasalardaki tedirginliği güçlendirmekte.
Son olarak Yunanistan'da başlayan gösteriler, İspanya ile ilgili spekülasyonlar ve İtalya'nın kredi derecelendirme kuruluşları tarafından notunun düşürüleceğine dair açıklamalar, euro bölgesi ile ilgili endişe ve kaygıların artmasına neden olmakta.
ABD'deki bazı bankaların Avrupa tahvili bağlantılarının önemli düzeyde bulunduğu yönündeki açıklamalar, 5 büyük ABD bankasının Avrupa'da yaşananlarla bağlantılı büyük riskleri olduğu açıklaması da piyasalardaki tedirginliği artırmakta.

PANİK HAVASI
Bütün bu endişe ve kaygıların yanında yurtiçinde de son açıklanan enflasyon rakamlarında çift haneye çıkılması ve yurtdışı borsaların ekside olması İMKB'yi de olumsuz etkiledi. Çin Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık oranını arttırmasının oluşturduğu belirsizlik ile Asya ve Avrupa piyasalarında yaşanan satışlar IMKB'nin geçtiğimiz haftaya satıcılı başlamasına neden oldu. Hafta genelinde ise zaten sıkıntılı olan piyasalarda euro bölgesinde Yunanistan ile başlayan borç krizinin yayılacağı kaygıları dünya borsalarında başlayan endişe ve kaygıların artmasına neden olurken, ABD'de Wall Street'te bilgisayar programlarından kaynaklandığı açıklanan yüzde 9'luk kayıp da global çapta paniğe neden oldu.
ABD'de Citibank'ta borsa simsarının 16 milyon dolarlık hisse satış emri yerine yanlışlıkla 16 milyar dolarlık satış emri vermesi global piyasaları paniklendirirken, borsaların da satışa geçmesine neden oldu.
Bu panik durumu ile global yatırımcılar nakde döndü. Nakite altın ve doların tercih edilmesi, global çapta talebi artırması, bu iki enstrümana değer kazandırırken faizin de yukarı doğru seyretmesine neden oldu. Euro cephesindeki endişe ve kaygılardan, euro yükselişte zayıf kaldı. Bu yaşanan panik havası ile IMKB endeksi 52 binli bölgelerine inerken, dolar 1.60 lira seviyelerini, euro/dolar paritesi 1.25'li seviyelere, altın ise 1.210 $/ons seviyesine kadar yükselirdi. Faiz ise yüzde 10.04'e seviyelerine çıktı.

NAKİT VE ALTIN
ABD'de paniğe neden olan bu durumun bir hatadan kaynaklandığı yönünde gelen açıklamalar ve euro bölgesinde Almanya'nın Yunanistan'a yardım paketini kabul ettiği yönündeki açıklamalar biraz da olsa piyasalardaki yangını azalttı.
Yapılan bu açıklama ile euro/dolar paritesi 1.27'nin üzerine çıkarken, faiz haftayı yüzde 9.93 seviyesinde tamamladı. Dövizde ise yaşanan yükselişin satış fırsatı olarak değerlendirilmesinden, dolar/TL 1.55 euro/TL 1.97'li seviyelere geriledi. IMKB endeksi de 58 binli seviyelerde başladığı haftayı 52.637 puan seviyesinde tamamlamış oldu.
Bu hafta ise euro bölgesinde, Yunanistan'a yardım paketinin yeterli olup olmayacağı yönündeki spekülasyonlar devam ederken, borç krizinin diğer euro ülkelerine de sıçrayabileceği ve yüksek borçlu euro bölgesi ülkelerinin faizlerinde görülen sert yükselişlere Avrupa Merkez Bankası'nın müdahale etmemesi de piyasalardaki gerginliğin artmasına neden olmakta. Dünya piyasalarında başlayan endişe ve kaygılar gittikçe büyümekle birlikte yatırımcılar da tercihlerini nakit ve altından yana kullanmakta.
Bu durum, altın ve dövizde hareketliliğe neden olmakta. Yurtiçinde ise Anayasa değişikliği oylaması ve referandum ile ilgili siyasi cephedeki gelişmeler de piyasalarca takip edilmekte.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA