• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
FED rota değişikliğine gitmedi... Ama şimdilik CAHİT SÖNMEZ

FED rota değişikliğine gitmedi... Ama şimdilik

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.03.2013, 00:00
FED Açık Piyasa Komitesi Mart ayı toplantısını gerçekleştirdi ve daha önce aldığı mevcut aksiyonlarında her hangi bir değişikliğin olmadığını duyurdu kısa basın açıklaması ile. Yaklaşık 2 sayfa olan duyuruda dikkat çeken ya da ileriye yönelik değişiklik yapabileceğine dair bir sinyale rastlamadım açıkçası. Ancak, diğer hafta daha detaylı doküman olan tutanaklarını da açıklayacak. İşte oradan ileriye yönelik öngörü yapacak detay bilgilere ulaşabileceğiz.
Kısa basın açıklamasından Açık Piyasa Komitesi kararlarının ne anlama geldiğini ve piyasalar üzerindeki olası etkilerini tartışmaya çalışalım...
Öncelikle şu gözlemimi aktarayım; sanki geçen ayki toplantının duyurusu sanıp tarihi bir kez daha kontrol ettim. Gerçekten kes yapıştır yöntemiyle, bir de tarih değiştirilerek siteye konmuş gibi görünüyor. Komite politika faiz oranlarını değiştirmedi; yüzde 0 ve 0.25 aralığında tuttu. Zaten 2008 küresel krizinden bu yana aynı seviyeyi korumaya çalışıyor FED. Aynı zamanda, geçen yıl Eylül ayında aldığı ve bir ay sonrasında başlattığı "üçüncü parasal genişleme" politikalarına da noktasına kadar dokunmadan devam kararı verdi. Hatırlayacağınız gibi, piyasa aktörleri, bir önceki ayın toplantı tutanaklarından kendilerine göre yorumlar yaparak likidite enjeksiyonunun bitebileceği ya da aylık tahvil alım tutarının aşağı çekilebileceği öngörüsünde bulunmuşlardı. Bırakın iptal etmeyi, miktarlarla da oynamadı Komite.

YİNE AYLIK 85 MİLYAR
Başladığından bu yana her ay 40 milyar dolarlık özel kesim mortgage menkul kıymetlerinin, 45 milyar dolar da uzun vadeli devlet tahvillerinin alımlarını sürdürecek. Menkul kıymet alımı için belirlemiş olduğu koşullarda da bir değişiklik gelmedi. Ucu açık aldığı bu aksiyona işsizlik oranının yüzde 6.5'a inene kadar devam edecek. Tabii, enflasyon izin verdiği yere kadar. Fiyat istikrarı açısından enflasyonun izin verdiği kritik sınır ise yüzde 2 ve üzeri.
Geçen haftalarda değindiğim ve detaylarını verdiğim "Bej Kitap" ABD'de toparlanmanın yavaş gerçekleştirdiğini gösteriyordu. Komite de aynı görüşte kitapla. Her ne kadar konut sektöründe harcamalarda bir kıpırdanma olsa, iş dünyasının sabit yatırımlarında ilerleme kaydedilse de, düşük işsizlik oranı ve yeterli büyüme hızı için gevşek para politikalarına ihtiyaç duyulacak.
Hani partilerde, bırakın partileri her apartmanda bir muhalif kadrosu vardır ya, komiteninki de muhalifi hatta kadrolu muhalifi Esther George. Yine geçen aylarda olduğu gibi kopyala yapıştır ile aynı gerekçelerini döktürmüş. George, yüksek düzeyde uygulanan gevşek para politikasının gelecek ekonomik ve finansal dengeler üzerinde olumsuz riskler oluşturduğunu savunuyor muhalefet şerhinde. Eğer böyle giderse, uzun vadeli enflasyon beklentilerinde de bozulma olacağını iddia ediyor.

NÖTR ETKİ

Gelelim komitenin aldığı kararların piyasa üzerinde yapacağı olası etkiye...
Olumlu ya da olumsuz etki şimdilik olmayacak gibi görünüyor. Çünkü, piyasa aktörlerinin komitenin kararlarını kendi kar marjlarını yükseltmek için kullandıklarını biliyorduk. Bu yüzden, henüz kısa süre önce başlamış olan ve sadece 1 karşı oy alan kararın sonlanması mümkün değildi ve beklentiler Mart toplantısından rota değişikliği olmayacağı yönünde idi. Hisse senedi piyasalarında bir süredir bir tedirginlik var. Uzun süren ve temeli olmayan ralliler, ister istemez köpüğün varlığına işaret ediyor. Bu yüzden, diken üzerinde oturan hisse senedi yatırımcılarının pozisyonlarını azaltmaları an meselesi. Hatta, hisselerini azaltıp altına dönüştüren yatırımcılar da artmaya başladı.
Sözün özü, komitenin kararlarında bir değişiklik olmaması nedeniyle piyasalar üzerindeki etkisi de nötr olacak. Ancak, para sihirbazları hiç kuşkunuz olmasın önümüzdeki günlerde açıklanacak olan tutanaklardan işlerine yarayacak kelimeleri kullanarak kar realizasyonu yapabilirler. Şimdiden dikkat...



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI