• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Altına ne oluyor? CAHİT SÖNMEZ

Altına ne oluyor?

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.04.2013, 00:00
Altın fiyatları çok kısa sürede hiç kimsenin tahmin edemeyeceği ölçüde değer yitirdi. Geçen hafta ortasına kadar bin 550 doların üzerinde olan altın, sadece iki günlük işlemler sonucu bin 355 dolarlara geriledi. Yüzde 14.39 oranında düşüş, gerçekten inanılır gibi değil. İstanbul Altın Borsası'nı kurarken işlemler için yatırılması gereken teminatı hesaplarken, altının 30 yıllık günlük fiyat hareketleri zaman serisini almıştık. Yaptığımız istatistiki işlemler sonucunda günlük yüzde 4'ü aşmadığını görmüştük bir gündeki fiyat değişiminin. Bu yüzden, 100 liralık altın almak isteyen bir yatırımcının 4 lira teminat yatırmasının yeterli olduğu kararı vermiştik. 25 katına kadar yapılacak kaldıraçlı işlemler ile borsayı derinleştirmeyi planladık.
Bu olağanüstü diyebileceğimiz fiyat değişiminin nedenleri neler? Diğer kritik sorumuz ise altın fiyatlarındaki aşırı oynaklık devam eder mi?

NEDEN DÜŞTÜ?

Altın fiyatlarının düşüşünde, arz ya da talep yönlü bir sorun olmamasına karşın bazı spekülatif haberler etkili oldu. Öncelikle, daha önce hisse senedi piyasalarında prova yapmış olan haber. Aslında haber değil, ilginç bir beklenti desek daha doğru olur. FED, Ekim ayında başlattığı "üçüncü parasal genişleme programına" son verebilir yıl sonuna doğru. Muhalefet yapan FED üyelerinin sayısı yükseliyormuş. Muhalefet yapan üye sayısı artabilir. Ancak, daha önceki yazılarımda vurgulamıştım; FED'in çalışma sistemi gereği bazı üyelerin oy hakları bulunmuyor, sadece görüş bildiriyorlar. Oy kullananlardan da bir üye muhalif safta duruyor. Her toplantı sonrası kelime, cümle değiştirmeden aynı şerhi yazıyor; "Enjekte edilen likidite ekonomiye gitmiyor. Bu yüzden, bırakın katkıyı enflasyonist beklentilerin bozulmasına ve finansal istikrarsızlığa neden oluyor."
Aylık 85 milyar dolarlık tahvil ve mortgage menkul kıymeti alınması çerçevesinde FED tarafından yürütülen para politikalarının kısmen amacına ulaşabildiğini izliyoruz. Yani, ortalığa para saçarak ABD ekonomisinin canlandırılamadığı 2008 krizinden bu yana net bir şekilde görülüyor. Eninde sonunda FED bu operasyonlarına son verecek. Ancak, yakın bir zamanda değil. Dolayısıyla, nasıl bir ara borsalar kullanmıştı bu beklentiyi, şimdi de altın yatırımcıları malzeme yapıyorlar.
İkinci neden olarak, Güney Kıbrıs'ın içinde bulunduğu ekonomik zorluğu aşabilmek için altın satacak olması öne sürülüyor. Bakar mısınız?.. 10 milyar euro büyüklüğünde mikro ölçekli bir ülkenin altınlarını satma planları iki günde yüzde 14 civarında küresel altın fiyatının düşmesine neden olacak?

ALIM İÇİN FIRSAT!
Aslında, resim çok net... Soros, resmin son rötuşlarını yapmıştı geçen hafta başında. Altın pozisyonlarını azaltacağını duyurup "Kitle psikolojisini" harekete geçirmişti. Her zaman yaptığı şey. Birkaç hafta önce bin 600 doların üzerinden sattığı altınlarını bin 400 doların altından toplamaya başlar kısa süre içinde. Dünya Altın Konseyi raporlarında "altın fiyatları bin 500 dolarlar sınırına indiğinde, gerçek altın yatırımcılarının altın pozisyonlarını koruduğu, dolayısıyla paniği yaratanların altın spekülatörleri" olduğunun altı çizilmişti. Dolayısıyla, artık uzun vadeli altın yatırımcıları da son türbülanstan etkilenmişler ve pozisyonlarını biraz düşürmüşler.

Düşüş devam eder mi?
Teknik analize göre bin 500 doların altı bile çok düşük olasılıktı. Özellikle bu seviyeler bazı tasarruf sahipleri için alım fırsatı olarak değerlendirilecek hiç kuşkusuz.
Aynı zamanda, merkez bankaları da bu aşamada devreye girerler. Geçen yıl gelişmekte olan ülke merkez bankaları 534.6 ton altın almış.
2013'de de devam ederler.
Arz cephesinden de aksiyon görebiliriz, düşüşü sınırlandırmak için. Madenler tarafından yapılan yıllık arz 2 bin 800 ton civarında. Dolaşımdaki altın ise bin 600 ton. Sözün özü, hem talebin artması hem arzın aşağı çekilmesi altın fiyatlarının tansiyonunu düşürebilir.
Eğer yüksekten altın almış ve zararda iseniz, şimdi düşük fiyattan toplayıp buharlaşan gramajları geri alabilirsiniz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA