• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Balık avı yasağını amatörler deliyor ERKİN USMAN

Balık avı yasağını amatörler deliyor

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.05.2014, 00:00
Avlanma yasağı sürüyor ve bunun yanında balıkçılık sektörü de çeşitli sorunlarla boğuşuyor.
Geçtiğimiz günlerde, Bodrum'da "Kıyı Balıkçılığının Sorunları ve Çözüm Önerileri" tartışıldı.
Şimdi o ilginç panelden birkaç not...
Açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Vahdet Ünal, sürdürülebilir balıkçılığın önemine vurgu yaptı ve yasadışı avcılığın mutlaka önüne geçilmesi gerektiğini savundu.
Sür-Koop Genel Başkanı Ramazan Özkaya, Türkiye karasularında faaliyet gösteren kıyı balıkçıların yıllardır çözüm bekleyen sorunları olduğunu belirtti ve şunları söyledi:
"Kıyı balıkçılarımız mazot indirim hakkından yeterince faydalanamıyor. Barınaklar için kiralama kolaylığı getirilmeli hatta kiralamalar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılmalı. Yasadışı avcılık, gerek av sahalarında gerekse pazara sürülen ürünler konusunda kıyı balıkçılığını tehdit eden başlıca sorunlardan birisidir. Amatör ve ticari tebliğler arasındaki uyumsuzluklardır. Bir balık türünün ticari olarak avcılığının yasak olduğu bir dönemde sayıları kıyı balıkçılarından kat kat fazla olan amatör avcılığa serbest olması, üstüne üstlük birde bu yasak türlerin yarışmalara konu edilmesi yasadışı balıkçılıkla mücadelede olumsuz bir faktör haline dönüşmekte 'sürdürülebilir balıkçılık' mücadelesine zarar vermektedir. Tüm deniz turizmi alanlarımızın en eski toplulukları geleneksel balıkçı topluluklarıdır. Turizm sektörünün en doğal paydaşı olması gereken kıyı balıkçılığı 'öteki' durumuna düşmüş, her türden turizm girişimi sayısal olarak artarken kıyı balıkçısı ve balıkçılığı erozyona uğramıştır."

hayattan

Prof. Banu Bilkay'dan 700 eserlik bir sergi

Hemen belirtelim... İzmir son yıllarda böyle kapsamlı bir sergi görmedi. Böyle bir sergi heyecanı yaşamadı.
Ege Üniversitesi İç Hastalıkları Tıbbi Onkoloji Bölümü kurucularından Prof. Dr. Banu Çiçek Bilkay, Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası'nda el işi ürünleri sergisinde 700'den fazla elişi eser sergiliyor.
15 yıldır hobi olarak goblen yapan ve son 4 yıldır da boş zamanlarında değişik çalışmalar hazırlayan Prof. Dr. Bilkay'ın eserleri arasında yastıklar, battaniyeler, el dokuma ürünleri üzerine keçeler, kurdela işi tablolar ve çantalar yer alıyor. 2 sene önce "Banu Çiçek" adına marka patenti alan Bilkay, "Emekli olduktan sonra da bu işleri yapmaya devam edeceğim..." diyor.
Büyük ilgi toplayan bu sergi 30 Mayıs Cuma gününe kadar açık kalacak.

kentten
Satranç şöleninde Türk Koleji zaferi

Beko Satranç Şöleni geçtiğimiz hafta sonu İzmir Fuarı'nda düzenlendi.
İzmir Satranç Eğitim Merkezi ile Satranç İl Temsilciliği'nin birlikte organize ettiği 13. Beko Satranç Şöleni, küçükler, yıldızlar ve gençler kategorilerinde gerçekleştirildi. Türkiye genelinde 229 takımdan yaklaşık 1145 öğrencinin katıldığı şölende İTK'yı, Cem Kaan Gökerkan, Emre Emin Dedebaş, Defne Sade, Görken Altuntaş ve Onur Kulaoğlu temsil etti.
Yıldızlar kategorisinde takım olarak yarışan İzmir Türk Koleji öğrencileri, Beko Satranç Şöleni'nde başarılı performansları ile Türkiye ikincisi oldular ve kupa ile ödüllendirildiler. Ayrıca Defne Sade 3. masada turnuvanın en başarılı oyuncusu olarak birincilik madalyası kazanırken, Emre Emin Dedebaş ise 2. masada üçüncülük madalyası kazandı.

küpe
Bir aileyi idare etmek, bir devleti idare etmekten daha kolay değildir.
Mortaigne

günün fıkrası
Olay

İki arkadaş yolda karşılaştılar.
"Bizim Fehmi bir kaza yapmış. Nasıl oldu acaba?"
"Bak, şu karşıdaki büyük çınar ağacını görüyor musun?"
"Evet..."
"İşte Fehmi, senin gördüğünü görmemiş de..."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA