• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kan kırmızı çığlık! ERKİN USMAN

Kan kırmızı çığlık!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.12.2014, 00:00
Hayat susmaktı. Bazen konuşurken bile susmak... İnsanların yüzlerine söylenecek onca söz varken susmaktı. Kim anlatabilirdi yaşanan tarifsiz acıları? Sorsalar bile cevap alabilirler miydi olmayan insanlardan? Olmayan insanların içimizde bıraktıkları hüzünler çoğu zaman hatırlanan.
* * *
Aynı hüzündü susturan boğazımızı, düğüm düğüm yapan.
Evlat sevgisinden kaçılan bir apartmanın kömürlüğündeydi acı çığlıklar. Kan kırmızı çığlıklardaydı sustukları. Anlatmış, paylaşmıştı. Oysa insanlar sadece gördüklerini anlatabilirlerdi. Hiç bilmediğin bir öfkenin hangi harfi tanıdık ki? Hangi dilde anlatabilirdin bilmediklerini? Öfkenin olmayan dilinde yaşananlar vardı. O kadar uzaktı ki yaşananlar ruhuna ve bedenine. Öğrenecekti... Ölmek, öğreneceği an kadar yakındı. Öğrendiğinde geç olacaktı.
Sonra... Sonra öfke, bir çocuğun ayakkabıya attığı tekmede can bulacaktı, kulağında kan kırmızı çığlıkla. Usul bir tekmeye dökecekti içini. Yapma diyemediği anların hesabını soracaktı babasına ait ayakkabıdan. Öfkesi yüreğindeki yarayı bastıracak ve çoğu zaman ağlayamayacaktı bile. O ufak bedende açılan yara...
* * *
Kim verecekti o yaranın hesabını? Hangi hakimin son kararındaydı annesinin kokusu? Cevabı olmayan soruları, olmayan insanlardan bekleyecekti. Bundandır ki cevabı olmayan soruların tek çözümü anne kokusunda kalacaktı.
Herkes tarafından iyi bilinen insanların, tanınmış harflerle bezeli gazete başlıklarına taşınmasıydı yaşananlar. Soluksuz izlediğimiz haberlerin yakınımızda yaşandığında soluğumuzun kesilmesiydi. Duydukları karşısında kanı donanlar, kan kaybından ölen bedenleri okudular.

kentten
Fikret Tartan'ı anıyoruz

Önceki yıl, 5 Aralık 2013 günü yitirdiğimiz, tiyatromuzun çok yönlü sanatçısı, İzmir cemiyet yaşamının sevilen ismi, sanat ve kültür kuramcısı Fikret Tartan'ı ilk ölüm yıl günü olan 5 Aralık cuma (yarın) saat 14.15'de Karşıyaka Doğançay Kabristanı'nda anacağız. Saat: 13.30'da Karşıyaka Bostanlı Camii önünden kalkacak araçla Doğançay Kabristanı'na gidilecek. Bilgi için lütfen 0532 213 02 60 nolu telefonu arayabilirsiniz.

ege'den
Noel Pazarı'nda AKUT'a destek!

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ve Marmaris Özel Ahu Hastanesi işbirliğiyle, yabancıların yoğun yaşadığı Köyceğiz'de kurulan Noel Pazarı'nda açılan doğal afetler için tanıtım ve bağış standı büyük ilgi görüyor.
Köyceğiz'de bulunan Muğla Yabancılar Derneği'nin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte, yörede yaşayan yerleşik yabancılar, AKUT ekiplerinden yörede yaşanabilecek doğal afetler hakkında bilgi aldılar, bağışta bulundular.
Muğla Yabancılar Derneği Başkanı Halil Karanfiloğlu'ndan bir görüş:
"Muğla'da en büyük noel pazarı Köyceğiz'de kuruluyor. Bu yıl AKUT'u konuk ettik. Bölgemizde yaşayan yabancı uyruklularla yöre halkını bir araya getirmeye ve paylaşımın daha da çoğalmasını sağlamaya çalışıyoruz."

ayvalık'tan
Bir buçuk lira çok!

Ayvalık'ın daracık, tarih kokulu sokaklarını dolaşırken gözümüze çarptı. Saatli Cami'de tuvalet "1,5 lira."
Büyükşehirlerde bile tuvalet en fazla 1 lira iken bir cami tuvaletinin bir buçuk lira olması Ayvalıklı'ya fazla..
Ayvalık, turistik bir ilçe diyorsanız, o daha da kötü..
Ayvalıklı bu durumdan rahatsız.. "Bırakınız bir buçuk lirayı, bir lira bile fazla.." diyor.
Turiste de Ayvalıklı'ya da ayıp oluyor.

küpe
Halkın yararına olmayan bilgi, gereksiz yük gibidir.
Mevlana

günün fıkrası

Bir bayram ziyareti sırasında, herkese ramazanı nasıl geçirdikleri sorulduğunda, biri, rahatsızlığı nedeniyle ancak bir gün oruç tutabildiğini söyler.
Soru sırası kendisine geldiğinde Bektaşi eliyle o adamı göstererek konuşur:
"Bu efendi benden bir gün daha fazla oruç tutmuş."

laflama
* Bu insanoğlu ne menem bir canlıdır. Bir kuş üzerimize pislese, mutlu olur gider piyango bileti alırız. Ama bir kuş beyinli her şeyin içine etse ah vah ederiz!
* Sevdim bir genç kadını. Meğer makyajsız o denli genç görünmezmiş.
* Seher yeli çık dağlara, nal topla benim için!
* Cep delik, cepken delik. Neyse ki kredi kartı limitlerim henüz boşalmamış!
* Yiğit işten çıkarıldı. Yiğidim aslanım yan gelip yatıyor!
İbrahim Ormancı'dan
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA