• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Aynı Formaları Giyerek Takım Olunmuyor!

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.06.2015, 00:00
Yöneticiler iş yerlerinde belirli kuralları uygulamakla görevlidir. Ancak yerine göre esnek davranmak da gerekmektedir. Bir başka deyişle, katı kurallarla esneklik arasında bir denge kurulmasına zaman zaman ihtiyaç duyulmaktadır. Bir başka önemli nokta da müşteri memnuniyetini ve çalışanların motivasyonunu sağlama konusunda yatay organizasyon ve süreçlere dayalı yönetim modelinin daha olumlu sonuçlar vermesidir. Sadece önündeki işlerle ilgilenen değil, iş akışına bütünsel bakabilen elemanlar daha yararlı olmaktadır.

Sözler Değil Davranışlar Etkili

Tek yönlü iletişim kurmak, sürekli emirler yağdırmak ve iş yerinde korku ortamı yaratmak iyi bir yönetici olmak için uygun nitelikler değildir. Sürekli eleştiri yapmak da bir yarar sağlamamaktadır. Böyle durumlarda hata yapma korkusu çalışan elemanların iş yapma isteğini azaltmaktadır. Çalışanları sınırlayan değil, onların önünü açan bir yönetim anlayışına ihtiyaç duyulmaktadır. Yöneticiler çalışan elemanların düşüncelerini dinleyerek sağlıklı kararlar alabilmektedir. Amaç insanları eleştirmek değil, en uygun ve en doğru olan çözümü bulmaktır.

Her elemanın ilgilendiği ve başarılı olabileceği işler vardır. İş yerlerinde çalışan elemanlara farklı görevler verilerek, bir başka deyişle rotasyon yapılarak, daha başarılı olabilecekleri iş alanları belirlenebilmektedir. Bu şekilde elemanlar motive olmakta ve daha verimli çalışabilmektedir. İş yerlerini farklı kılan özelliklerden biri de yönetim anlayışıdır. Söylenen sözler değil, yapılan davranışlar daha etkili olmaktadır. İş yerlerinde kurnaz davranışlar ve yapılan haksızlıklar yönetime duyulan güveni sarsmaktadır.

Öte yandan, takım ruhu ve takım çalışması iş yerlerinde başarılı sonuçlar vermektedir. Sadece aynı formaları giyerek takım olunmamaktadır. İş yerlerinde takım çalışması aynı heyecanı duymak ve aynı hedeflere birlikte koşmak demektir. Çoğu zaman insanların içindeki duygular engellenememekte ve yok edilememektedir. Takım ruhu da böyle duygular arasında yer almaktadır. Gönüllü takım çalışmaları sayesinde yönetim kademelerinin sayısı azalmakta ve iş akışı hızlanmaktadır. Başarılı takım çalışmalarıyla şirketler başarıya ulaşmaktadır.

Her Sorun Bir Fırsat

Şirketlerde organizasyon yapısı ve yönetim anlayışı zamanla değişmektedir. Çalışan kimseler için iş hayatı sürekli bir okul durumundadır. Bilgi ve deneyim çoğu zaman işleri yapan elemanlarda toplanmaktadır. Başarıyı sağlayan da bu bilgi ve deneyim birikiminin iyi bir şekilde değerlendirilmesidir. Yaptığı işlerle ilgili düşünceleri sorulmayan ve fikirleri alınmayan elemanlarda sorumluluk duygusu gelişememektedir.

Çalışan elemanların yeni projelere katılımını sağlamak ve takım çalışmasıyla başarıya ulaşmak gerekli olmaktadır. İş yerlerinde şeffaf ve hesap verilebilir bir ortamın sağlanması önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışan elemanların işlerle ilgili düşüncelerini söylemeleri yararlı olmaktadır. Bir sorun oluştuğunda katılımcı yönetim anlayışıyla ele alınmalı ve çözüm yolları aranmalıdır. Her sorunun bir iyileştirme fırsatı olabileceği de gözden uzak tutulmamalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA