• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Yapılan Hatalardan Ders Almak

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.07.2015, 00:00

İş dünyasında yapılan hataların azaltılması ya da giderilmesi için çalışan elemanların bilgili ve kendi meslek dallarında sorumluluk alabilecek kimseler olarak yetiştirilmeleri gerekmektedir. Bir kimsenin hiç hata yapmaması ya da az hata yapması aldığı eğitimlere ve kazandığı deneyimlere bağlı bulunmaktadır. Hatalar aynı zamanda sürekli gelişme sürecinin olumlu adımlardır. Hiç kimse bildiğinden daha fazlasını biliyormuş izlenimi yaratmaya çalışmamalı ve doğal davranmalıdır. Öyle ki, yapılan hatalar çalışan elemanları başarısızlığın nedenlerini araştırmaya ve çözüm yolları bulmaya yönlendirmektedir.

Hatalar ve Yeni Fırsatlar

Hata yapma sıradan ve hoş görülebilir bir davranış değildir. Nedenleri iyice incelenmeden hataların bir başarısızlık göstergesi olarak ele alınması da sakıncalı olmaktadır. Aslında birtakım hatalardan alınacak dersler gelecekteki başarılara hazırlanma sürecinde yeni fırsatlar yaratabilmektedir. Küçük ve basit hataların gecikmeden giderilmesi gelecekteki olası hataların önlenmesine de yardımcı olmaktadır. Kendisini ve mesleğini geliştirmek amacıyla öğrenmeye ve araştırma yapmaya çaba harcayan kimseler daha az hata yapmakta ve daha başarılı sonuçlar almaktadır.

Soru sormaya çekinen ve kendisini geliştirmeye çaba harcamayan kimselerin mesleki gelişimleri yavaş olmakta ve hata yapma riskleri de artmaktadır. Hata yapma eğilimi sadece iş dünyasında değil toplumun tüm kesimlerinde söz konusu olmaktadır. İnsanlar kendilerine güvenseler bile, gerekli durumlarda, sorular sormaktan ve başkalarına danışmaktan çekinmemelidir. Başkalarının hatalarından ders alma önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yapılan bir hata çoğu zaman başarıya ulaşma açısından yol gösterici olmaktadır. Hatalar öğrenmek ve deneyim kazanmak için birer fırsattır ancak bu fırsatları görmek ve değerlendirmek büyük bir önem taşımaktadır. İş yaşamında karşılaşılan hatalar hangi konularda sorunlar olduğunu ve hangilerinin öncelikle ele alınıp düzeltilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Bir başka deyişle, ortaya çıkan hatalar birtakım acil önlemler alınması için uyarıcı olmaktadır. Öte yandan hata yapma kuşkusu insanların öncü ve girişimci olma eğilimini sınırlamaktadır. Hata yapma kuşkusu bir saplantı haline gelirse o zaman çalışan elemanlarda kararsızlık ve isteksizlik artmaktadır. Oysa çalışan elemanların hata yapması öğrenme ve deneyim kazanma sürecinin bir aşaması olarak kabul edilmelidir.

Yeni Bir Bakış Açısı

Günümüzde hızlı değişim ve küresel rekabet ekonomik ve sosyal yaşamı doğrudan etkileyen evrensel bir süreç durumundadır. Dünyayı saran hızlı değişime ve yeni gelişmelere duyarlı olmak gerekmektedir. Uluslararası pazarlarda sürekli gelişme baskısı, yeni teknoloji uygulama çalışmaları ve rekabet gücü kazanma yarışı ister istemez birtakım hatalar yapma olasılığını artırmaktadır. Karşılaşılan bu hatalar sorunların yeni bir bakış açısıyla ele alınmasını zorunlu kılmaktadır. Ayrıca, yapılan hatalar yol gösterici ve yeni çözümler için de bir anahtar olabilmektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA