• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Sorular Sorarak Çözüme Ulaşmak

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.07.2015, 00:00

İş yapmak ve mesleğinde başarılı olmak isteyen kimseler karşılaştıkları zorlukları ve akıllarına takılan soruları başkalarına danışarak bir çözüme ulaşmaya çalışmaktadır. İnsanlar boşa söz harcamamalı, eleştiri yapmadan ve soru sormadan önce de iyi düşünmelidir. İş dünyasında, sosyal çevremizde ve yaşamın tüm aşamalarında cevap bekleyen çeşitli sorular bulunmaktadır.

Bir problem ya da bir anlaşmazlıkla karşılaşıldığı zaman sakin düşünmek, problemin ya da anlaşmazlığın nedenlerini araştırmak için önce sorular sormak yararlı olmaktadır. Bir başka deyişle, sorulan sorular gerçek nedenlerin ortaya çıkarılmasına yardımcı olmaktadır. Sorulan sorular tarafları sağlıklı düşünmeye ve yeni çözüm yolları aramaya sevk edebilirse bu durum çözüme ulaşmayı kolaylaştırmaktadır.

Birlikte Çözüm Aramak

Çalışan her eleman isterse kendini geliştirerek daha verimli ve daha üretken olabilmektedir. Uzmanlık dallarını geliştirmeleri ve farklı bireysel nitelikler kazanmaları için çalışan elemanların teşvik edilmeleri yararlı olmaktadır. Bir başka deyişle, tüm bireylerin olumlu düşünce gücünden yararlanmaları sağlanmalıdır. Birlikte çözüm aramak ve daha uygun olabilecek bir çözüm için katkıda bulunmak büyük bir önem taşımaktadır. Bir kimse özel hayatını ve meslek kariyerini planlarken modayı izler gibi gelip geçici ve gösterişe dayalı heveslere kapılmamalıdır.

Günümüzde kalite, mükemmellik ve estetik değerler ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle başarı güncel bilgi ve yeni yeteneklerle desteklenmek zorundadır. Süregelen alışkanlıkların, ön yargıların ve sorgulanmayan eski uygulamaların nasıl daha iyileştirilebilir diye gözden geçirilmesi gerekmektedir. Geleneksel yönetim kuralları kimi zaman günümüzün gereksinimlerini karşılamaya yeterli olmamaktadır. Özel yaşamda olduğu gibi iş ortamında da eğitim ve yetkilendirme bireylerin etkinliğini artırmaktadır.

Karşılıklı ilişkilere önem vermeme ve ihmal sonucu ortaya çıkan ve giderek büyüyen sorunların çözümü hiç de kolay olmamaktadır. Problemlerin ve anlaşmazlıkların çözümünde izlenecek yol söz düellosu ya da kaba kuvvet gösterisi şekline dönüşmemelidir. Karşılaşılan problemler ve anlaşmazlıklar akıl ve mantık çerçevesinde ele alınmalıdır. Böyle bir diyalogda karşılıklı uyum ve anlaşma fırsatları değerlendirilmelidir. İletişim ortamında öfke, kızgınlık, kabalık ve sövgü dolu sözlerin kimseye bir yararı olmamaktadır.

Karşılıklı Çıkarları Korumak

İnsanlar nerede ve ne iş yaparlarsa yapsınlar sonuçta başkalarının gereksinimlerini karşılamak için ürün ve hizmet üretmektedir. Bu nedenle çevre ile ilişkilerde olumlu davranmak ve karşılıklı çıkarları korumak gerekmektedir. Bir kimse kendi yeteneklerini bilir ve onları geliştirmeye çaba harcarsa daha yararlı olmaktadır. Her bireyin birbirinden farklı nitelikleri ve yetenekleri vardır. Ancak hiç kimse boş bir gururun esiri olmamalıdır. Bir problem ya da anlaşmazlıkla karşılaşıldığı zaman önce birtakım sorular sorarak olumlu bir çözüme ulaşmaya çaba harcamalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA