• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Geleceğe Yönelik Kurumsal Öngörüler

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.09.2015, 00:00

Kurumsal öngörüler şirketlerin araştırma, geliştirme ve inovasyon çalışmalarını geliştirmeleri ve uluslararası pazarlara açılmaları açısından yararlı olmaktadır. Ülkemizde kimi şirketlerde geleceğe yönelik kurumsal öngörülerin belirlenmesi çapraz fonksiyonlu takımlar tarafından yürütülmekte ya da danışmanlık şirketlerinden yararlanılmaktadır. Kurumsal öngörü etkinlikleri günümüzde karar verme süreçlerini destekleyen bir vizyon oluşturmaktadır. Kurumsal öngörüler geleceği hedef alan aktif bir tutum sergilemektedir.

Öngörü ve İnovasyon

Öngörü ve inovasyon çalışmaları geleceğe yönelik birbirlerini destekleyen etkinliklerdir. Geleceği öngörme etkinlikleri kuruluşlar için uzun dönemli fırsatlar ve tehditler de oluşturmaktadır. Böylece kurumsal öngörü etkinlikleri teknoloji geliştirme ve stratejik planlama çalışmalarına da önemli veriler sağlamaktadır. Bir şirket stratejik yönetim süreçlerini düzenlerken vizyonunu, misyonunu, hedeflerini ve ortak değerlerini belirlemek zorundadır.

Ayrıca hedeflerin ve stratejilerin dünya ekonomisindeki gelişmelere göre zaman zaman gözden geçirilmesi de gerekmektedir. Bu koşullar altında şirketler ürün ve hizmet kalitesini artırmak için sürekli gelişme kavramına sahip çıkmak ve bu kapsamdaki çalışmalara öncelik vermek zorundadır. Şirketlerde üst yönetimin müşteri memnuniyetinden inovasyona kadar kural ve talimatların ötesinde tüm çalışanların yenilikçi ve yaratıcı bir kavrayışa sahip olması konusuna odaklanması gerekmektedir. Yeni teknoloji uygulamaları, iş başında eğitim, organizasyon geliştirme çalışmaları ve verimliliği artırma konuları önümüzdeki yıllarda şirketlerin ana rekabet gücü kaynaklarını oluşturacaktır.

Çalışan bireylerin iş yönetimine katkıları sadece kurumsal motivasyonu artırmakla kalmayıp aynı zamanda teknolojinin etkili kullanımını ve verimliliğin artmasını da sağlamaktadır. Çok sayıda yapılan araştırmalar göstermektedir ki, çalışan bireyler katılımcı yönetim ortamında daha verimli ve daha yaratıcı olabilmektedir. İş dünyasında geleceği net olarak tahmin etmek söz konusu değildir. Ancak çeşitli alternatifleri gözden geçirmek ve onları etkileyen konuları analiz etmek geleceğin belirsizliklerine hazırlıklı olmak için gerekmektedir.

Yeni Ekonomiye Geçiş

Küreselleşme sadece sanayide ve ekonomide değil sosyal, kültürel ve politik alanlarda da yeniden yapılanmayı zorunlu kılmaktadır. Her kuruluş ancak yeni yönetim tekniklerini değerlendirerek kaynaklarını daha etkili kullanabilmektedir. Böylece yeni ekonomiye geçiş süreci de başarıyla yürütülebilmektedir. İş dünyasında kurumsal öngörüleri belirlemenin pek de zor olmayacağı düşünülebilir. Ancak hızlı bir biçimde değişen iş dünyasında ekonomik ve teknolojik koşulların sürekli yakından izlenmesi gerekmektedir. Şirketlerin kurumsal öngörü anlayışları ve bu konuya yaklaşımları da birbirlerinden farklı olmaktadır. Kurumsal öngörü etkinlikleri şirketlere geleceğe yönelik önemli bilgiler vermektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI