• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Performans Değerlendirme Kriterlerinin Güncellenmesi

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.11.2015, 00:00
Bir şirkette çalışan elemanların kazandığı tecrübeler ve kendilerini geliştirme yetenekleri o şirketin en değerli varlıkları arasında yer almaktadır. Şirketlerde iş süreçlerinin iyi anlaşılması ve sürekli gelişmeye yönelik çabalara öncelik verilmesi gerekmektedir. İşleri yapan elemanların yenilikçi düşünceleri önemsenmez ve göz ardı edilirse o iş yerinde çalışanların motivasyonu giderek azalmaktadır. İş dünyasında para kazanmak için atılması gereken ilk adım müşteri kazanmaktır. Müşteriye yakın olma, onun gereksinimlerini doğru anlama ve müşteri memnuniyeti sağlama konularında insan kaynakları etkili bir rol oynamaktadır. İnsan kaynaklarını geliştirmek için yatırım yapmayan şirketler zamanla rekabet güçlerini kaybetmektedir. Yaptıkları işlerde özel bir yetenek geliştiremeyen elemanların başarılarını sürdürebilmeleri de söz konusu olmamaktadır.

Sorumluluk ve Yetki Dengesi

Çalışan elemanların görev ve sorumlulukları iş tanımlarıyla belirlenmektedir. Şirketlerde bürokrasinin azaltılması, çalışan elemanlara belirli bir esneklik ve hareket sahası kazandırılması yararlı olmaktadır. Üretim süreçlerinin ve iş akışının iyi projelendirilmiş ve anlaşılabilir olmasına özen gösterilmelidir. İş süreçleri belirlenirken yenilikçilik ve inovasyon konularına öncelik verilmesi zorunlu olmaktadır. Kendilerine sorumluluk verilen kimselere bu sorumlulukları çözebilecek düzeyde yetkilerin de verilmesi gerekmektedir.

İş dünyasında hızlı değişim süreciyle baş edebilmek, bir başka deyişle, gelecekte de başarıları sürdürebilmek için uluslararası pazarlardaki yenilikleri izlemek zorunlu olmaktadır. Çalışan elemanların performanslarını değerlendirme kriterleri günümüzde hızlı bir şekilde değişmektedir. Bu nedenle performans değerlendirme kriterlerinin gözden geçirilmesi ve yeni gelişmelere göre güncellenmesi zorunlu olmaktadır.

Dikey entegrasyon yöntemiyle tüm iş süreçlerinin bir şirket bünyesinde toplanması yatırım harcamalarında artışlara, karar alma ve üretim süreçlerinde de gecikmelere sebep olmaktadır. Şirketlerin ölçüsüz büyümeleri ve iş süreçlerini kendi çatısı altına toplama eğilimleri rekabet gücünü olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle yeniden yapılanma konusu önem kazanmaktadır.

Yerinden Yönetim ve Ekip Çalışmaları

Şirketlerde yeniden yapılanma sürecinde dış kaynak kullanımı konusu gündeme gelmektedir. Rekabet edebilir bir yapıya kavuşabilmek için yeni tesis ve üretim makineleri yatırımı yapılmadan önce hangi alt süreçlerin ve teknoloji desteğinin dış kaynaklardan sağlanmasının ekonomik olacağının projelendirilmesi gerekmektedir. Merkezden yönetilen şirketler küresel rekabet sürecinde çeşitli zorluklarla karşılaşmaktadır. Onun yerine yetkilendirilmiş proje ekipleriyle yönetilen şirketler daha başarılı sonuçlar almaktadır. Yerinden yönetim ve ekip çalışmaları elemanların daha enerjik, daha katılımcı ve yenilikçi olmalarını sağlamaktadır. Performans değerlendirme kriterlerinin güncellenmesinde bu konuların da göz önünde bulundurulması büyük bir önem taşımaktadır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA