• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

İş Yerlerinde Nitelikli Eleman İhtiyacı

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.06.2016, 00:00

Günümüzde uluslararası pazarların öngördüğü kalite, tasarım ve teknik kriterlere uygun ürünlerin üretimi zorunlu olmaktadır. Açık iletişimi ve katılımcı yönetimi destekleyen, esnek bir örgüt yapısına sahip olan, yeni tasarımlara ve sürekli gelişmeye öncelik veren kuruluşlar daha başarılı olmaktadır. Özellikle iş ortamında etik değerlerin paylaşılması, ortak bir dil oluşturulması, düşüncelerin daha açık ve net olarak paylaşılması, karşılıklı saygı ve güven ortamının sağlanması da büyük bir önem taşımaktadır.

Sadece Görevini Yapan Bir Eleman

Sürekli değişen, gelişen ve küreselleşen iş dünyasında yoğun bir rekabet süreci yaşanmaktadır. Böyle bir ortamda kuruluşlar varlıklarını sürdürebilmek için makine, tesis ve yeni teknoloji yatırımları yapmaya ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca uluslararası pazarların izlenmesi, verimliliğin artırılması, enerji tasarrufu sağlanması ve insan kaynaklarının niteliklerinin geliştirilmesi öncelikle ele alınması gereken konular arasında yer almaktadır.

Yöneticilerde ve çalışan elemanlarda bulunması gereken nitelikler son yıllarda sürekli değişmekte ve bu niteliklerin kapsamları da genişlemektedir. Öyle ki, çalışıp sadece görevini yapan bir eleman olmak yerine, esnek çalışma modeline uyum sağlayabilen, hızlı karar verebilen, inovatif çözümler üretebilen, meslek bilgisini sürekli geliştirebilen ve çevresindekilerle başarılı iletişim kurabilen bir eleman olmak gerekmektedir.

Ayrıca ülkemizde gençlerin eğitimi konusu da büyük bir önem taşımaktadır. İş yerleri ile eğitim kuruluşları arasındaki iletişimin ve iş birliğinin daha etkili hale getirilmesi gerekmektedir. Ülkemizde mesleki eğitim görmüş nitelikli ara eleman açığı bulunmaktadır. Bir yanda çok sayıda genç işsiz olmasına karşılık, öte yanda nitelikli eleman bulamamaktan yakınan iş yerleri göze çarpmaktadır. Bir başka deyişle ülkemizde çok sayıda işsiz eleman olmasına karşılık, iş yerleri aradıkları niteliklerde elemanlar bulmakta zorluk çekmektedir. Meslek okullarının ve teknik eğitimin yeni gelişmeleri kapsaması ve eğitim programının daha güncel hale getirilmesi iş yerlerinin aradıkları niteliklerde elemanlar bulmalarına ve istihdamın artmasına yardımcı olacaktır.

Genç İş Gücü Potansiyeli

Ülkemizde bulunan genç iş gücü potansiyeli gelecek açısından büyük bir fırsat oluşturmaktadır. Özellikle genç nüfusumuzun iş dünyasının ihtiyaçlarını karşılayacak niteliklerde yetiştirilmesi büyük bir önem taşımaktadır. Ülkemizde meslek lisesi mezunlarının işsizlik oranlarının lise mezunlarından çok farklı olmadığı görülmektedir. Bunun bir nedeni de iş dünyasının talep ettiği niteliklerde işgücünün yetiştirilmesinde karşılaşılan zorluklardır. Sürekli gelişen teknoloji karşısında mesleki eğitim veren kuruluşların yeterliliği sınırlı bir düzeyde kalmaktadır.

İş yerleri verimlilik artışı ve sürdürülebilir büyüme sağlamak için nitelikli iş gücüne sahip olmak zorundadır. Bu nedenle iş dünyasında nitelikli işgücü arayışı ön plana çıkmaktadır. Ülkemizde istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması için insan kaynaklarının niteliklerinin günümüzün koşullarına uygun olacak şekilde sürekli geliştirilmesi gerekmektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA