• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Küresel İş Yapma Fırsatlarını Değerlendirme

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.06.2016, 00:00

İş hayatında başarılı olma kolayca anlaşılabilen bir kavram değildir. Kazanılan başarı içinde bulunduğumuz zamana ve değişim süreçlerinin etkilerine göre farklı nitelikler göstermektedir. Çalışan kimseler yıllarca birtakım çabalar harcamakta ve birbirlerinden farklı ölçülerde, az ya da çok, çeşitli başarılar kazanmaktadır. Dolayısıyla başarılı elemanların çalıştığı kuruluşlar daha başarılı sonuçlar alabilmektedir. Genel anlamda başarılı olma çalışan kimseleri sınayan, ödüllendiren ve kendilerini mesleğe adamalarını sağlayan önemli bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ufuk Açan Etkinlikler

Hiçbir başarı kolayca elde edilmemektedir. Bir başarının sürekliliği bilgi ve tecrübelere dayalı olmasına ve teknolojideki gelişmelerin izlenmesine bağlı bulunmaktadır. Başarıya ulaşma ve başarıyı sürekli kılma süreci insan kaynaklarına ve onların çalıştıkları kuruluşlara birtakım önemli görevler ve sorumluluklar yüklemektedir.

Çalışan elemanların bilgi ve yetenekleri sadece yapılan ve alışagelen işlerle sınırlı kalmamalıdır. Görüş açılarını ve düşünce güçlerini geliştiren kimseler farklılıkları arama ve yenilikler yapma konularında daha istekli olmaktadır. Bir başka deyişle bilgili ve ufku geniş kimseler başarıya daha kolay ulaşabilmektedir. Bu nedenle iş yerlerinde ufuk açan etkinliklere öncelik verilmesi önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sürekli gelişme projeleri kapsamında, üst düzey yöneticilerden temizlik görevlilerine kadar, çalışan herkesin kendi sorumluluk alanlarında işlerin nasıl geliştirilebileceğini ve nasıl daha verimli yapılabileceğini düşünmeleri yararlı olmaktadır. Ayrıca bir ayrım yapılmaksızın tüm çalışanların bu konulardaki düşünce ve önerilerine ilgi gösterilmesi motivasyonu artırmaktadır.

Kurumsal anlamda başarıya ulaşmak için kuruluşlardaki tüm çalışanların sürekli gelişme hedeflerini doğru algılamaları ve bu yaklaşımı içselleştirmeleri büyük bir önem taşımaktadır. Bunun için karşılıklı güven ortamının sağlanması, çalışanların görüş ve inançlarına saygı gösterilmesi gerekmektedir. Ayrıca sürekli gelişmeyi destekleyecek nitelikte esnek organizasyon yapılarına da ihtiyaç duyulmaktadır.

Günümüzde özel hayatı, iş dünyasını ve sosyal yaşantıyı kapsayan inanç ve etik kurallar incelendiğinde çok çeşitli konular karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda sosyal sorumluluk bilinci, kurumsal değerler, saygılı olma ve dürüst davranma, kişisel ilişkiler, fırsat eşitliğinin sağlanması, rüşvet ve yolsuzlukların önlenmesi, fikri mülkiyet unsurlarının korunması, rekabet gücünün artırılması, iş güvenliğinin sağlanması ve çevrenin temiz tutulması konuları büyük bir önem taşımaktadır.

Yeniliklerle Baş Etmek

Dünyayı saran değişim ve yoğun rekabet ortamında ülkemizdeki kuruluşların küresel iş yapma fırsatlarını değerlendirebilmeleri için yeniden yapılanmaları gerekli olmaktadır. Yeniliklerle baş edebilmek için eski düşünce kalıplarının ve sorgulanmayan alışkanlıkların gözden geçirilmesi önem taşımaktadır. Ülke ekonomisinin ve kuruluşların korumacı mekanizmalarla kendi içlerine kapanma ve çağın gerisinde kalma tehlikesine karşı daha somut önlemlerin alınması ve rekabet gücünün artırılması hedefleri göz ardı edilmemelidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA