• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Kısa ve Öz Konuşmanın Faydaları

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.06.2016, 00:00

Konuşarak iletişim kurma günlük hayatımızın her alanında önemli bir yer tutmaktadır. İş dünyasında, eğitimde, beşeri ilişkilerde, politikada, özel hayatta ve daha pek çok alanda sözlü iletişim ve insanlar karşısında konuşma becerisi etkili bir rol oynamaktadır. İletişimin sağlıklı olabilmesi söylenen sözlerin açık, net ve kolay anlaşılabilir olmasına bağlı bulunmaktadır.

Anlamı iyi bilinmeyen kelimelerle yapılan iletişimin doğru anlaşılması söz konusu olamamaktadır. Kısa cümleler iletişimin daha akıcı olmasını ve kolay anlaşılmasını sağlamaktadır. Bir başka deyişle, kısa ve öz konuşma amacına ulaşabilmekte ve daha çok fayda sağlayabilmektedir.

Gelişigüzel Söylenen Sözler

Karşılıklı sözlü iletişimde yalın bir dille anlatım ve beden dili etkili bir rol oynamaktadır. Konuşmacının ses tonu, vurgulamaları ve kelime haznesinin zengin olması konuşmasının daha başarılı olmasını sağlamaktadır. Kolay anlaşılamayan karmaşık sözler bir işe yaramamaktadır. Konuşmacının somut bir amacı ve hedefi olmalıdır. Gelişigüzel söylenen sözler genellikle dinleyenlerin ilgisini dağıtmakta ve amaçtan uzaklaşmaya sebep olmaktadır. O nedenle az ve öz konuşmalar dinleyenlere daha kolay ulaşmayı sağlamaktadır.

Konuşmacı öz güvene sahip olmalı ve çevresindekilere saygılı davranmalıdır. Konuşmacı kendi düşünce ve bilgilerini dinleyenlerle paylaşırken başkalarının konu ile ilgili katkı ve görüşlerine de duyarlı olmalıdır. Dinleyenlerin sorduğu sorular yapılan konuşmanın ne ölçüde anlaşıldığı konusunda da ipuçları verebilmektedir.

Özellikle eğitim görmekte olan gençlerin dinleme, anlama ve kendi düşüncelerini açıklama konularında da eğitilmeleri mesleki gelişim açısından büyük bir önem taşımaktadır. Ayrıca soru sormayan ve bildiği konularda katkıda bulunmaya çaba harcamayan kimselerin bireysel gelişimleri de yavaş olmaktadır.

Bir toplantıda konuşulanları dinleme, anlama ve yeni görüşleri değerlendirme süreçlerinin karşılıklı güven ortamında gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Konuşmacı kendisini dinlemeye gelenleri zorunlu dinleyici olarak görmemelidir. Bir toplantı ya da sunumdan sonra bu etkinliğin ne ölçüde faydalı olduğu konusunda konuşmacıların ve izleyenlerin, sorumluluk duygusuyla, kendi kendilerine bir değerlendirme yapmaları faydalı olmaz mı?

Yeni Bir Bakış Açısı

Profesyonel, sosyal ve özel hayatta insanların sözlü iletişim becerilerinin geliştirilmesi için pratik eğitime önem verilmesi gerekmektedir. İnsanları güçlü kılan değerler ve kavramlar arasında sözlü iletişim giderek iş hayatında ve sosyal hayatta daha çok ön plana çıkmaktadır. Bu yaklaşım yeni ekonomide rekabet gücü kazanma açısından sözlü iletişim konusunda yeni beceriler kazanmayı zorunlu kılmaktadır. Müşterilerin, çalışanların ve tüm paydaşların sözlü iletişim konusundaki istek ve gereksinimlerini yeni bir bakış açısı ile karşılamak küresel rekabet gücünü artıracaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA