• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

İstihdamı Artırma - İşsizliği Azaltma

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.07.2016, 00:00

İş dünyasında yaşanan yoğun rekabet nedeniyle iş gücünün daha verimli çalışması ve maliyetlerin azaltılması günümüzde kritik bir önem taşımaktadır. Bir başka deyişle daha az elemanla daha çok kazanç elde etmek zorunlu olmaktadır. Bir iş yerinin büyüklüğü sadece çalışan elemanların sayısının çok olmasına değil, her bir eleman başına gerçekleştirilen ciro ve karlılığın büyük olmasına bağlı bulunmaktadır.

İşsizlik Sorunları ve İstihdam

Teknolojideki hızlı gelişmeler, üretim birimlerinde otomasyon uygulamaları ve tüm sektörlerde robot kullanımının giderek yaygınlaşması nitelikli iş gücüne duyulan talebi artırmaktadır. İstihdamın artırılması amacıyla iş yerlerinde daha çok eleman çalıştırılması ekonomik açıdan bir çözüm olmamaktadır. Teknolojideki yeni gelişmeler öncelikle istihdamın artırılmasını değil, verimliliğin ve karlılığın artırılmasını hedef almaktadır.

İşsizlik ve istihdam sorunları pek çok ülkede yaşanmaktadır. Bir ülkede istihdamın beklenen düzeyde artmaması birtakım ekonomik sorunlardan kaynaklanmaktadır. İş yerleri rekabet edebilmek ve varlıklarını sürdürebilmek için ellerindeki iş gücünü iyi değerlendirmek ve verimliliği artırmak zorundadır. İş gücünü verimli kullanmak ve katma değeri sürekli artırmak için de nitelikli insan kaynaklarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Bir ülkede yaşanan işsizlik sorunlarıyla o ülkedeki istihdamın durumu arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır. Türkiye İş Gücü İstatistikleri Ocak 2016 verilerine göre ülkemizde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.2 oranında azalış ile yüzde 11.1 düzeyinde gerçekleşmiştir. Aynı dönemde tarım dışı işsizlik oranının yüzde 13 olduğu tahmin edilmektedir. 15-24 yaş grubunda genç işsizlik oranının yüzde 19.2'ye ulaştığı ve bu oranının erkeklerde yüzde 18.4, kadınlarda ise yüzde 20.5 düzeyinde gerçekleştiği görülmektedir.

Ülkemizde istihdam edilen elemanların sayısı 26 milyon 275 bin kişi olup istihdam oranı yüzde 45'dir. İstihdam edilenlerin yüzde 18.3'ü tarım, yüzde 20.2'si sanayi, yüzde 6.7'si inşaat, yüzde 54.8'i ise hizmet sektörlerinde çalışmaktadır. Ülkemizde iş gücüne katılma oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0.7 oranında artış göstererek yüzde 50.7'ye ulaşmaktadır. İş gücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 70.8, kadınlarda ise yüzde 31 olmaktadır.

İstihdamda Süreklilik

İş yerlerini ve ülke ekonomilerini değerlendirme kriterleri arasında istihdam konusu önemli bir yer tutmaktadır. İstihdam konusunu ölçülü ve rasyonel yöntemlerle ele alamayan kuruluşlar başarıya ulaşmada zorluklarla karşılaşmaktadır. İstihdam konusu insan kaynaklarının motivasyonunun ve elde edilen başarıların sürekliliğinin sağlanması açısından etkili bir rol oynamaktadır.

İstihdamı artırma ve işsizliği azaltma konuları günümüzde zorunlu bir hedef olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde işsizliği azaltmak için teknolojik gelişmelerden yararlanma ve nitelikli işgücü yetiştirme çalışmaları gündemdeki önemini korumaktadır. İstihdamın artırılması sürecinde ise öncelikle teknolojik, ekonomik ve ticari darboğazların aşılması, ayrıca insan kaynaklarının motivasyonunun sağlanması gerekmektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA