• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ders çalışan çocuğa anne baba tutumu ARMAĞAN PINAR ADANAR

Ders çalışan çocuğa anne baba tutumu

armagan.adanar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.05.2016, 00:00
Yıllar içinde eğitim sistemi değişse de anne babaların ders çalışmak konusunda çocuklarına nutuk çekmeleri herhalde değişmeyen tek şeydir. Anne babalar çocuklarına "ders çalış bak sınavda başarısız olacaksın, Ali'nin oğlu hergün 2 saat ders çalışıyormuş, sense otur tv izle, bilgisayar oyna, senden hiçbir şey olmaz" dedikçe çocuklar da bir güzel oturup ders çalışıyorlar değil mi? İşin şakası bir yana meslek hayatım boyunca bu nasihata maruz kalıp da ders çalışan çocuk hiç görmedim.
Sevgili anneler babalar, çocuğunuza ders çalış diyerek sürekli nasihat vermek çocuğunuzun kaygısını arttırmaktan başka bir işe yaramaz.
Kaygının artması öğrenme motivasyonunu yükseltmez tam tersine çocuğun beyin kimyasını bozar ve beyinde öğrenmeyi zorlaştıran bazı bioaminlerin salgılanmasına sebep olabilir.
Çocuğunuza "ders çalış" demek bir işe yaramıyor ise o zaman köşeye çekilip uzaktan mı izleyeceksiniz?
Elbette hayır! Çocuğunuzu tanıyarak, onun potansiyalini anlamaya çalışarak da ona yardımcı olabilirsiniz.
Çocuğunuzun hangi yönleri güçlü hangi yönleri zayıf?
Matematik-mantık zekası mı iyi yoksa sözel zekası mı?
Ya da sanat yönü mü iyi?
İşte çocuğunuza en büyük destek onun neye yatkın olduğunu keşfetmeye çalışmanız olabilir.
Bizim eğitim sistemimiz bir öğrencinin her zeka bölümünde iyi olmasını bekler, eğer bir alanda başarılı değilse de başarması için çocuğu zorlar.

YETENEĞİNİ KEŞFEDİN

Bir ormanda hayvanlar kendi aralarında bir sınıf oluşturmuşlar. Sınıftaki öğrenciler zürafa, keçi, kurt, zebra, tavşan, kanguru vb miş. Sınıfın öğretmeni de aslanmış.
Bir gün aslan sınıfa girmiş ve sınıfa girer girmez de sınav yapmaya karar vermiş. Kükreye kükreye sınav sorusunu sormuş "zıplayın, zıplayana 10 vereceğim, zıplayamayanlar 0 alacak" demiş. Sınıf sus pus olmuş.
Zebra denemiş zıplayamamış, fil denemiş olmuyor, kurt yapamamış, sınıfta zıplayabilen kanguru ve tavşan olmuş.
Aslan yine kükreyerek "aferin, size 10 veriyorum kalanına 0" demiş.
İşte sevgili anne babalar bizim eğitim sistemimizde tıpkı bu fıkrada olduğu gibi çocuklardan yapabilsinler yapamasınlar her şeyi bekliyor.
Oysa sözel yeteneği olan bir çocuk matematikte başarısız olabilir bu anlaşılabilir bir durum.
Ancak sözel yeteneği olan bir çocuğu matematikte başarısız olduğu için hırpalamak hiç de anlaşılabilir bir durum değildir.
Çocuğunuzun potansiyalini öğrenmek için psikolog olarak bizlerin yaptığı bir takım testler vardır.
Çocuğunuzun gerçek potansiyalini öğrenmek için meslektaşlarıma başvurabileceğiniz gibi kendiniz de bir tahminde bulunabilirsiniz.
Çocuğunuzun okulda ve sosyal yaşamda nasıl bir başarı gösteriyor?
Örneğin, çocuğunuz okulda akademik olarak başarılı ise okul dışındaki sosyal faaliyetlerinde de aynı başarıyı gösteriyor ise ve spor da yapıyor ise evet çocuğunuzdan beklentilerinizi yüksek tutabilirsiniz.
Bir çocuk spor, dans, müzik ile uğraşmıyorsa ve zamanını genelde evde tek başına geçiriyorsa ve sınıflarını geçerken bile zorlanıyor ise çocuğunuzla ilgili öğretmenleri tarafından yapılan değerlendirmede "yeteri kadar çabalamıyor" deniyor ise okul dışında da içe kapanık, asosyal bir çocuk ise bu durumda çocuğunuzdan yüksek beklentilere girmemenizi ve hatta bir meslektaşımdan çocuğunuzla birlikte destek almanızı öneririm.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA